Didžiausios pareigūnų pergalės, kuriomis didžiuojasi Lietuva

Penktadienį Lietuvos policija švenčia savo profesinę šventę – Angelų sargų dieną.

Šiandien pareigūnai švenčia savo profesinę šventę.<br>V.Balkūno nuotr.
Šiandien pareigūnai švenčia savo profesinę šventę.<br>V.Balkūno nuotr.
Šiandien pareigūnai švenčia savo profesinę šventę.<br>V.Balkūno nuotr.
Šiandien pareigūnai švenčia savo profesinę šventę.<br>V.Balkūno nuotr.
Šiandien pareigūnai švenčia savo profesinę šventę.<br>V.Balkūno nuotr.
Šiandien pareigūnai švenčia savo profesinę šventę.<br>V.Balkūno nuotr.
Pareigūnai švenčia savo profesinę šventę.
Pareigūnai švenčia savo profesinę šventę.
Daugiau nuotraukų (4)

lrytas.lt

Oct 2, 2015, 1:28 PM, atnaujinta Oct 12, 2017, 6:49 AM

Portalas lrytas.lt siūlo prisiminti didžiausio atgarsio šiais metais sulaukusius įvykius, kurie verčia didžiuotis Lietuvos pareigūnais. Tai – tik nedidelė sunkaus pareigūno darbo dalis.

Tariame AČIŪ! Ir sveikiname Angelų sargų – policijos dienos proga!   Policija džiaugiasi augančiu visuomenės pasitikėjimu, bet supranta, kad norėdama jį išlaikyti privalo būti moderni ir dirbti dar efektyviau. Siekdami šio tikslo pareigūnai diegia šiuolaikines technologijas, optimizuoja personalo valdymą, nevengia eksperimentuoti.

Kaip per artimiausius penkerius metus keisis šalies policijos veidas? Apie tai – „Lietuvos ryto“ pokalbis su policijos generaliniu komisaru Linu Pernavu.

– Kokią jūs įsivaizduojate svajonių policiją?

– Norėčiau, kad policija būtų pati moderniausia valstybės institucija, kuria pasitiki žmonės, kad joje būtų gera dirbti pareigūnams, kad ji būtų patikima partnerė kolegoms iš užsienio šalių. Manau, kiekvienas policininkas turi būti gerai fiziškai pasirengęs, mandagus, tvarkingas, jautrus ir visuomet pasirengęs pagelbėti. 

Ginti, saugoti, padėti – mūsų šūkis. Norisi, kad visuomenei žodis „policija“ keltų ne baimės, o saugumo ir pasitikėjimo jausmą.

– Spalio 2 dieną minima Angelų sargų diena. Ko palinkėtumėte paprastiems policininkams, piliečiams?

– Pirmiausia norėčiau padėkoti visiems policijos darbuotojams, kurie sąžiningai atlieka savo darbą. Labai norėtųsi, kad į kiekvieną iškvietimą jie vyktų tarsi gelbėti savo artimųjų. 

Tuomet tikrai jų nuoširdų darbą įvertins ir Lietuvos žmonės.

– Kas labiausiai motyvuoja šiandienį pareigūną?

– Policijoje, kaip ir visur, dirba įvairių žmonių ir kiekvieną jų motyvuoja skirtingi dalykai. Viena didžiausių motyvacijų bet kuriam pareigūnui – orus atlygis už atliekamą darbą. Dėl atlyginimų atrodome prasčiausiai tarp savo kaimynų. 

Štai, pavyzdžiui, Estijoje tarnybą policijoje pradedantis pareigūnas uždirba 1000 eurų, didesni atlyginimai ir Latvijoje, Lenkijoje, jau nekalbu apie Skandinaviją ar Vakarų Europą.Per kelerius metus mes galime sumažinti pareigūnų skaičių, tačiau likę turi gauti panašų atlyginimą kaip kaimyninėse šalyse.

– Žmonės dažniausiai susiduria su kelių policija, gal ir čia bus kokių nors pokyčių?

– Esu labai aiškiai išsakęs savo nuomonę – patruliai, dirbantys gatvėse, negali sėdėti automobiliuose, negali slėptis krūmuose, žmonės turi juos matyti dirbančius keliuose.Pradėjome diegti vidutinio greičio matavimo sistemą kelyje „Via Baltica“. Rezultatus pamatėme jau po savaitės, didelio ir pavojingo greičio viršijimo atvejų beveik neliko.

Ateityje planuojame, kad pareigūnai turės kur kas mažiau kontaktų su vairuotojais, didžiąją dalį pažeidimų fiksuos vaizdo kameros greičio matuokliai, o stabdyti keliuose bus galima tik vykdant specialius reidus. Mąstome net apie tai, kad kelių policininkai stabdytų tik šiurkščius pažeidimus darančius vairuotojus, galinčius sukelti žmonių žūtį keliuose. 

Tai greičio viršijimas, vairavimas apsvaigus, neprisegti saugos diržai, važiavimas degant draudžiamam šviesoforo signalui ir chuliganiškas vairavimas. Nesinori, kad pareigūnai be reikalo stabdytų ir baustų vairuotojus už smulkius pažeidimus. Norime, kad jie orientuotųsi į mano išvardintus pažeidimus, kurie turi esminę įtaką eismo saugumui.

– Jau 10 mėnesių esate paskirtas Lietuvos policijos vadovu. Kas per šį laiką buvo sunkiausia?

– Prisipažinsiu, kad tikrai reikėjo laiko apsiprasti. Jei kalbėtume apie policijos darbą, čia man nebuvo labai daug naujų dalykų, sunkiau buvo persiorientuoti ir pradėti bendrauti su politikais, valdžios institucijų atstovais.Smagu, kad šiuo metu pasitikėjimas policija yra pasiekęs rekordines aukštumas.

Tačiau per pastarąjį pusmetį teko išgyventi ir labai skaudžių akimirkų. Tikiu, kad jos tokios buvo ir visai policijos bendruomenei.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.