Dingusių paauglių pėdsakai atšalę: politikai reikalauja tyrimo

Prieš tris savaites iš globos namų išėjusių ir dingusių paauglių pėdsakai jau atšalę. Kol kas nėra jokių žinių, kur galėjo atsidurti dvi nepilnametės – mergaitė iš Čečėnijos ir lietuvė. Lietuvą pasiekia tik motinos iš Čečėnijos ašaros ir klausimai, į kuriuos atsakymų nėra. Situacija susirūpino ir Lietuvos politikai.

Dingusių paauglių pėdsakai atšalę: politikai reikalauja tyrimo.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Dingusių paauglių pėdsakai atšalę: politikai reikalauja tyrimo.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataras Algirdas Endriukaitis.<br>P.Lileikio nuotr.
Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataras Algirdas Endriukaitis.<br>P.Lileikio nuotr.
R.Kupčinskas.<br>M.Patašiaus nuotr.
R.Kupčinskas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lina Bartkutė

2015-10-02 11:20, atnaujinta 2017-10-12 07:46

Šešiolikmetė Ch.Š. ir penkiolikametė G.P. rugsėjo 10 dieną išėjo iš Viniaus SOS vaikų kaimo ir nebegrįžo.

„Galimas dalykas, kad Ch.Š. galėjo išvažiuoti į Suomiją, bet kyla klausimas dėl lietuvaitės. Didesnė versija, kad Cheda galėjo, būdama neapibrėžtoje situacijoje, atitraukta, izoliuota, susitikti ir bendrauti su tamsiais žmonėmis Lietuvoje ir galėjo būti išvežta į Europą (dirbti. – Red.) modeliu ar kažkuo panašiai. Anksčiau ar vėliau tai išaiškės“, – penktadienį spaudos konferencijoje kalbėjo Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataras Algirdas Endriukaitis.

Padėjo atvykti į Lietuvą

Seimo narys Rytas Kupčinskas ir A.Endriukaitis buvo vieni tų žmonių, kurie padėjo Ch.Č. atvykti į Lietuvą. Penktadienį spaudos konferencijos Seime jie pripažino, kad bendrauja su dingusios mergaitės mama iš Čėčėnijos, kuri nesulaiko ašarų.

„Stebėjome kaip joms sekasi gyventi Vilniaus SOS vaikų kaime. Reikia pripažinti, kad pats faktas vaikų dingimo yra tam tikra išdava situacijos, apie kurią informavome įvairias institucijas“, – penktadienį kalbėjo R.Kupčinskas.

Pasak jo, Čečėnijoje yra pasilikę mergaitės ir kitų Lietuvoje priglaustų vaikų artimieji. „Dvi motinos išreiškė pageidavimą pabendrauti su savo vaikais, bet joms nebuvo išduotos vizijos ir neleido atvykti į Lietuvą. Apie tai, kad tai Žmogaus teisių pažeidimas mes informavome, bet į tai nebuvo reaguota.“, – prisiminė Seimo narys.

Motinoms neleido atvažiuoti

Pasak signataro E.Endriukaičio, Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius 2013 metais neišdavė leidimų atvykti motinoms į Lietuvą.

„Jis aiškino, kad jos nenurodė atvykimo į Lietuvą tikslo. Joms paklausus, kada galės atvykti vėliau, atsakė, kad kai gaus vizas. Jis aiškino, kad neišdavė vizų, nes pagal Vaiko teisių konvenciją, įvertinus geriausius vaiko rezultatus, tai vaikui būtų blogai“, – pasipiktinęs ministro paaiškinimais komentavo signataras.

Pasak signataro, Vilniaus SOS vaikų kaimo direktorius Gedas Batulevičius nurodė, kad vaikai tęsė savo čečėnų kalbos pamokas, tačiau tai visiška nesąmonė. Vaikai gyveno izoliuotai ir buvo stengiamasi jų niekur neprileisti.

Kreipėsi į 95 institucijas

Nepriklausomybės Akto signataras A.Endriukaitis teigė, kad parašė 95 raštus įvairioms Lietuvos institucijoms – pradedant Prezidente, Generaline prokuratūra, Raudonuoju Kryžiumi ir kitomis, tačiau jokio atsakymo nesulaukė.

Seimo narys ir signataras reikalauja, kad Seime būtų inicijuotas tyrimas, nes buvo nesilaikoma nei Lietuvos nei tarptautinės teisės normų.

Atsakomybę dėl dingusios mergaitės politikai metė ant Užsienio reikalų ministro L.Linkevičiaus, Socialinės apsaugos ir darbo ministrės Algimantos Pabedinskienės, Vaiko teisių apsaugos kontrolierės Editos Žiobienės, Vilniaus SOS vaikų kaimo direktoriaus G.Batulevičiaus pečių.

Po spaudos konferencijos Vilniaus SOS vaikų kaimo direktorius Gedas Batulevičius portalui Lrytas.lt pranešė, kad abi nepilnametės atsirado.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.