Į policiją atvedė pareiga apginti

Nepadirbęs gatvėje policijos patruliu, netapsi geru ir sumaniu pareigūnu. Tai per neilgą tarnybos laiką jau suprato savo pranašumą prieš kolegas įrodę Klaipėdos policininkai 24 metų Sandra Venclovaitė ir 20 metų Tadas Petraitis.

Apskrities viešosios policijos konkurse nugalėjusių ir šalies konkurse Klaipėdai atstovavusių S.Venclovaitės ir T.Petraičio laukė nelengvi išbandymai.
Apskrities viešosios policijos konkurse nugalėjusių ir šalies konkurse Klaipėdai atstovavusių S.Venclovaitės ir T.Petraičio laukė nelengvi išbandymai.
Geriausia Lietuvos policijos patrulių pora šiemet buvo pripažinti pareigūnai iš Klaipėdos – S.Venclovaitė ir T.Petraitis.<br>E.Onaičio nuotr.
Geriausia Lietuvos policijos patrulių pora šiemet buvo pripažinti pareigūnai iš Klaipėdos – S.Venclovaitė ir T.Petraitis.<br>E.Onaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Alvydas Ziabkus („Lietuvos rytas“)

Oct 2, 2015, 6:37 AM, atnaujinta Oct 12, 2017, 9:00 AM

Jei ne uniformos, gatvėje sutikęs ir nepamanytum, kad smulkutė, nedidelio ūgio, ant kaktos vis krintančią šviesių plaukų sruogą besitaisanti ir nuolat besišypsanti mergina bei malonaus veido mandagus vaikinas yra griežti policijos pareigūnai, nebijantys sudrausminti neblaivaus chuligano ir galintys lengvai sutramdyti įžūlų pažeidėją.

Maža to – net prieš ilgiau tarnaujančius kolegas Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato patruliai S.Venclovaitė ir T.Petraitis gali pelnytai didžiuotis savo profesiniais laimėjimais, rašo „Lietuvos rytas“.

Rugsėjo viduryje Klaipėdoje vykusiame Lietuvos viešosios policijos pareigūnų konkurse šie uostamiesčio policijos atstovai buvo pripažinti geriausia šalies patrulių pora.

Laukė nelengvos užduotys

Apskrities policijos konkurse nugalėjusių ir šalies konkurse Klaipėdai atstovavusių S.Venclovaitės ir T.Petraičio laukė nelengvi išbandymai.

Dvylikai patrulių komandų iš įvairių Lietuvos policijos komisariatų, pasienio apsaugos tarnyboms bei svečiams iš Latvijos ir Estijos įvairiose rungtyse reikėjo pademonstruoti fizinę ištvermę, sumanumą, akies taiklumą, vairavimo meistriškumą, reakciją, taip pat profesines ir bendrojo išsilavinimo žinias.

Pirmoji kliūčių ruožo rungtis klaipėdiečiams nežadėjo nieko gera. Sudėjus abiejų uostamiesčio patrulių rezultatus jų komanda užėmė 6-ąją vietą.

Būsimus nugalėtojus pergalei įkvėpė šaudymo rungtis – joje S.Venclovaitė ir T.Petraitis buvo taikliausi.

Kiek sunkiau klaipėdiečiams sekėsi kuo greičiau teisiškai įvertinti pažeidimo situaciją ir užpildyti administracinės bylos protokolą.

Dar labiau komandą nuvylė bendras žinių patikrinimas. Užtat uostamiesčio patruliai atsigriebė atlikdami figūrinio vairavimo rungtį, ten jie buvo antri.

Nepasidavė provokuojami

Įdomiausia buvo taktikos rungtis, kurioje reikėjo pademonstruoti profesinius įgūdžius.

Visi konkurso dalyviai gavo užduotį – nuvykti į butą, kuriame girtaujama ir iš kurio sklinda triukšmas.

Pagal scenarijų, bute kartu girtauja ir policijos pareigūnas.

„Vykdami į butą nežinojome net ką ten rasime.

Iš vėžių vos neišmušė pati pradžia. Girdime, kad iš už neužrakintų durų sklinda triukšmas, tačiau jeigu nėra kilusi reali grėsmė žmogaus gyvybei, patys įeiti į vidų negalime.

Vis dėlto pasibeldę ir prisistatę ryžomės praverti duris, kitaip užduotis nebūtų buvusi įvykdyta“, – pasakojo S.Venclovaitė.

Kambaryje sėdintys ir pažeidėjus vaizduojantys policijos pareigūnai replikomis ir savo elgesiu visaip provokavo patrulius, tačiau klaipėdiečiai emocijoms nepasidavė.

Netrukus jų laukė dar vienas išbandymas – tarpduryje pasirodė vyras, už kelnių diržo užsikišęs pistoletą.

Klaipėdiečiai reagavo žaibiškai ir netrukus jį nuginklavo.

Pareigūnų laikyseną, jų išsidėstymą kambaryje, situacijos suvokimą, bendravimą vertinusi reikli konkurso komisija S.Venclovaitės ir T.Petraičio profesionalumą įvertino puikiai ir jiems skyrė antrąją vietą.

Sulaukė įvertinimo tarnyboje

Pasibaigus visoms rungtims Klaipėdos komanda tikėjosi neblogos vietos, tačiau nustebo, kai buvo paskelbta nugalėtoja.

Paaiškėjo, kad savo artimiausius varžovus iš Šiaulių S.Venclovaitė su T.Petraičiu aplenkė vos trimis taškais.

Puikų profesinį pasirengimą pademonstravę klaipėdiečiai sulaukė ir apskrities komisariato vadovybės įvertinimo.

Spalio 10 dieną gimtadienį švęsianti S.Venclovaitė sulaukė malonios dovanos. Iki šiol vyriausiąja patrule dirbusi pareigūnė perkelta į kriminalinę tarnybą ir paskirta Klaipėdos miesto komisariato Kriminalinės policijos skyriaus Nusikalstamų veikų registracijos poskyrio tyrėja.

Be to, po metų pertraukos antrą kartą geriausia šalies patrule pripažinta S.Venclovaitė apdovanota trečiojo laipsnio pasižymėjimo ženklu medaliu „Už nuopelnus“.

Neliko užmirštas ir nugalėtojų komandos narys T.Petraitis.

Vos metus policijoje tarnaujančiam Mobiliojo būrio vyresniajam patruliui išimties tvarka pirma laiko suteiktas policininko laipsnis. Pagal policijos statutą, paaukštinimo jis dar turėjo laukti metus.

Pasirinko dar vaikystėje

Visuomenės apsaugai savo gyvenimą skyrę geriausi šių metų šalies patruliai nesigaili pasirinkę policininko profesiją.

Iš Šilutės rajono kilusi S.Venclovaitė po mokslų Policijos mokykloje Klaipėdos apskrities vyriausiajame policijos komisariate tarnauja jau ketverius metus.

Tokiam merginos pasirinkimui neprieštaravo ir tėvai. Jau vaikystėje ji pasižymėjo kaip teisybės ieškotoja ir bendraamžių gynėja. Apie darbą policijoje Sandra pradėjo svajoti žiūrėdama populiarų serialą „Policijos akademija“.

Vėliau vaikystės svajonės virto tvirtu apsisprendimu ir dar nebaigusi vidurinės mokyklos ji jau žinojo, kur pasuks.

„Net ir mano vardo reikšmė lotynų kalba reiškia padėti, ginti, saugoti“, – šypsojosi pareigūnė.

Šauti iš ginklo dar neteko

Klaipėdiečiui Tadui pasirinkti policijos pareigūno profesiją buvo dar lengviau. Jo tėvas Darius Petraitis daugiau nei 20 metų tarnauja policijoje ir neseniai tapo Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato areštinės viršininku.

„Dar būdamas vaikas tėtį aplankydavau tarnyboje, jis apie savo darbą pasakodavo grįžęs į namus, todėl neabejodamas nusprendžiau sekti jo pavyzdžiu“, – pasakojo T.Petraitis.

Geriausiems šalies patruliams tarnyboje jau yra tekę spręsti ne vieną sudėtingą situaciją.

S.Venclovaitė ir T.Petraitis džiaugiasi, kad tarnyboje šaunamojo ginklo panaudoti dar nereikėjo, tačiau elektros impulsiniais prietaisais „Taser“ tramdyti įsiaudrinusius pažeidėjus jau teko.

„Svarbu greitai įvertinti situaciją ir pasirinkti tinkamiausią sprendimą.

Kai kada agresyvūs žmonės nurimsta išgirdę ir švelnų žodį“, – įsitikinę mūsų visų ramybę saugantys jaunuoliai.

Viešosios policijos konkurso nugalėtojai

Geriausia patrulių pora pripažinti Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Patrulių rinktinės vyresnioji patrulė Sandra Venclovaitė ir Mobiliojo būrio vyresnysis patrulis Tadas Petraitis.

Antrąją vietą užėmė Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Patrulių rinktinės vyriausioji patrulė Deimantė Augytė ir Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Patrulių rinktinės vyriausiasis patrulis Tautvydas Skikas.

Treti liko Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos skyriaus Kelių patrulių būrio vyresnioji patrulė Ilona Krasauskaitė-Čeponienė ir Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos skyriaus Kelių patrulių būrio vyresnysis patrulis Mindaugas Buivydas.

2015 m. geriausio viešosios policijos prevencijos padalinio pareigūno paskirų rungčių nugalėtojai

Figūrinio vairavimo rungtyje pirmąją vietą užėmė Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovas Nerijus Urbonas.

Šaudymo rungtyje pirmoji vieta teko Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovui Mindaugui Balčiūnui.

Žinių patikrinimo rungtyje pirmoji vieta skirta Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovui Giedriui Jusui.

Gebėjimų dirbti su registru rungtyje pirmąją vietą užėmė Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovas Giedrius Jusas.

Dėmesingumo rungtyje pirmoji vieta teko Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovui Giedriui Jusui.

Geriausio šalies viešosios policijos patrulio finalinio konkurso nugalėtojai

Taktikos rungtyje pirmąją vietą užėmė Estijos policijos atstovai Diana Erikson ir Raulis Pärnasalu.

Kliūčių ruožo rungtyje pirmąją vietą užėmė Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovai Gintarė Bačiūrinaitė ir Arnoldas Gumbelevičius.

Šaudymo rungtyje pirmąją vietą užėmė Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovai Sandra Venclovaitė ir Tadas Petraitis.

Administracinių teisės pažeidimų bylos formavimo rungtyje pirmąją vietą užėmė Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovai Aistė Aleksandravičiūtė ir Mantas Barščiauskas.

Žinių patikrinimo rungtyje pirmoji vieta teko Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovams Ilonai Krasauskaitei-Čeponienei ir Mindaugui Buivydui.

Automobilio figūrinio vairavimo rungtyje pirmąją vietą užėmė Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovai Anžela Burbo-Stančaitienė ir Igoris Boreiša.

Geriausias apylinkės inspektorius – Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Anykščių rajono policijos komisariato Viešosios policijos skyriaus Prevencijos poskyrio vyresnysis tyrėjas Nerijus Urbonas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.