Policija pagerbė pilietiškiausius ukmergiškius

Minėdami profesinę šventę, Ukmergės policijos pareigūnai už parodytą drąsą, sąmoningumą ir pagalbą žmogui pagerbė tris pilietiškiausius ukmergiškius.

( Iš kairės ): V.Jatautas, D.Jonelaitienė ir J.Rutkaukas – drąsūs ir pilietiškiausi ukmergiškiai.<br>D.Zimblienės nuotr.
( Iš kairės ): V.Jatautas, D.Jonelaitienė ir J.Rutkaukas – drąsūs ir pilietiškiausi ukmergiškiai.<br>D.Zimblienės nuotr.
Pilietiškiausi ukmergiškiai gavo dovanų simbolinę statulėlę.<br>D.Zimblienės nuotr.
Pilietiškiausi ukmergiškiai gavo dovanų simbolinę statulėlę.<br>D.Zimblienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Daiva Zimblienė

Oct 2, 2015, 2:29 PM, atnaujinta Oct 12, 2017, 6:20 AM

73 metų Dalia Jonelaitienė, 43 metų Juozas Rutkauskas ir 15 – metis Valentinas Jatautas šiek tiek jaudinosi, kai iškilmingo minėjimo metu pilnutėlėje Ukmergės rajono policijos komisariato salėje iš policijos viršininko Mindaugo Petrausko rankų turėjo atsiimti apdovanojimus: po padėkos raštą, statulėlę ir gėlės žiedą.

„Negalėjau ramiai žiūrėti, kaip jaunuoliai vidury baltos dienos ir visiems prieš akis niokoja visų mūsų – Ukmergės miesto turtą“, – sakė J.Rutkauskas

Jis iki šiol gerai prisimena praėjusių metų gruodžio10 – ąją, kada susidūrė su gatvės chuliganais.

Bendrovėje „Rokiškio pienas“ sandėlininku dirbantis J.Rutkauskas su bendradarbiais pietavo Kauno gatvėje esančioje kavinėje „Optima“, kai gatvėje išgirdo sprogimą.

Žvilgtelėjęs per kavinės langą vyras išvydo į gabalėlius pažirusią ant šaligatvio stovėjusią šiukšlių dėžę ir nuo jos nubėgančius keturis jaunuolius.

„Visi kavinės lankytojai į tai žiūrėjo ramiai – tik pasišaipė ir nė vienas nepasijudino iš vietos. Aš į tokį poelgį abejingai reaguoti negalėjau. Juk jei visi bijosime ir nesudrausminsime tokių gatvės chuliganų, jie pradės sprogdinti ne tik šiukšlių dėžes“, – apie savo pilietišką poelgį kalbėjo J.Rutkauskas.

Palikęs ant stalo garuojančius pietus, vyras išbėgo į gatvę ir nusivijo sprogdintojus. Už maždaug 150 metrų vieną iš jų pavyko sulaikyti. Moksleivis J.Rutkauskui prisipažino, ką padaręs, pasakė savo vardą bei pavardę.

Netrukus atvykę iškviesti policijos pareigūnai nustatė ir kitus jaunuolius, išsiaiškino, kuris iš jų į šiukšlių dėžę įmetė sprogstamą užtaisą, vadinamą „bombeškę“. Kadangi pažeidėjas buvo 15 – metis, už šį jo poelgį turėjo atsakyti tėvai. Jiems teko atlyginti sūnaus padarytą 200 litų žalą.

Kitos istorijos herojai – Ukmergės turgavietės prekiautoja D.Jonelaitienė ir Senamiesčio pagrindinės mokyklos devintokas V.Jatautas pričiupo dvi vagiles ir garbaus amžiaus ukmergiškei sugrąžino iš jos pavogtą piniginę.

Šių metų rugpjūčio 14 – osios rytą turgavietėje stovinčiame kioske drabužiais prekiaujanti D.Jonelaitienė atkreipė dėmesį, kad į kioską užsukusios dvi romų tautybės moterys kurį laiką pasisukinėjo ir staiga pasišalino.

D.Jonelaitienė įgudusiu žvilgsniu greitai apsižiūrėjo, ar niekas iš prekių nedingo. Kadangi viskas buvo savo vietose, moteriai toptelėjo į galvą mintis paklausti kioske buvusios senyvo amžiaus pirkėjos, ar ji kartais ko nors nepasigedo.

„Senutės rankinėje nebuvo piniginės. Supratusi, kas atsitiko, aš viską palikai ir išbėgau iš kiosko. Tuo metu galvojau tik apie tos senutės piniginę ir apie tai, kokia didelė skriauda tai moteriai bus padaryta, jei ji jos neatgaus. Deja, bėgdama paskui vagiles, pamiršau, kiek man pačiai yra metų ir kad bėglių galiu nepasivyti“, – pasakojo D.Jonelaitienė.

D.Jonelaitienė čigones vijosi daugiau nei 150 metrų iki Sodų gatvėje esančios Senamiesčio pagrindinės mokyklos kol pritrūko jėgų – pakirto kojas, sunegalavo širdis.

Pamačiusi mokyklos kieme besidarbuojančius jaunuolius moteris ėmė šaukti, prašyti, kad jie padėtų sulaikyti piniginę nugvelbusias vagiles.

„Išgirdęs pagalbos šauksmą, viską mečiau ir nubėgęs keliasdešimt metrų sustabdžiau tas dvi čigones, kurios ką tik buvo pro mane praėjusios.

Jos nesipriešino ir atidavė rankose turėtą svetimą piniginę“, – įvykį prisiminė V.Jatautas.

Kadangi nei jaunuolis, nei turgaus prekiautoja neturėjo po ranka mobilaus telefono, o tuo metu ir gatvėje, kaip tyčia, nebuvo nė vieno suaugusio žmogaus bei nepravažiavo joks automobilis, vagiles jiems teko paleisti.

„Nenorėjome su jomis tampytis, man tada jau parūpo Valentino saugumas. Juk nežinia, kas toms čigonėms gali šauti į galvą“, – sakė D.Jonelaitienė.

Policijai apie įvykį ji pranešė grįžusi į turgavietę. Vėliau pagal turgavietės vaizdo kamerų nufilmuotą medžiagą V.Jatautas ir D.Jonelaitienė atpažino vagiles ir policija jas sulaikė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.