Seimo pirmininkė bandys gelbėtis nauja pudra

Jau dvejus metus Seimo pirmininko kėdėje sėdinti, bet populiarumu pasigirti negalinti Loreta Graužinienė bando ieškoti būdų, kaip labiau patraukti dėmesį – ryžosi šiek tiek pakeisti savo komandą.

L.Graužinienė dalyvavo ne vienoje viešųjų ryšių akcijoje, pavyzdžiui, tapo kraujo donore, bet tai jai nedaug padėjo.<br>D.Umbraso nuotr.
L.Graužinienė dalyvavo ne vienoje viešųjų ryšių akcijoje, pavyzdžiui, tapo kraujo donore, bet tai jai nedaug padėjo.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius („Lietuvos rytas“)

Oct 2, 2015, 11:05 AM, atnaujinta Oct 12, 2017, 7:46 AM

L.Graužinienė prieš būsimus Seimo rinkimus bandys save pateikti naujai – tuo rūpinsis naujasis jos patarėjas, žinomas viešųjų ryšių specialistas Rosvaldas Gorbačiovas, rašo „Lietuvos rytas“.

Seimo pirmininkės dvylikos asmenų komandoje yra ir daugiau pokyčių – ją paliko už melagingus parodymus teista Zinaida Pagirskienė, o buvusi patarėja vidaus politikai Asta Medžiuolienė tapo padėjėja.

Vyresniuoju patarėju paskirtas R.Gorbačiovas dar pernai talkino finansų ministrui Rimantui Šadžiui, kuriam pranašaujama šilta vieta Europos audito rūmuose Liuksemburge.

Anksčiau R.Gorbačiovas buvo pašalinto prezidento Rolando Pakso patarėjas, kurį laiką yra vadovavęs sostinės moterų krepšinio klubui „Kibirkštis“.

Nepavyko pakilti iš dugno

Rytoj sueis lygiai dveji metai, kai „darbietė“ L.Graužinienė stojo prie Seimo vairo, bet jos reitingai – lyg įkaltas baslys.

Naujausia „Lietuvos ryte“ skelbta visuomenės nuomonės apklausa rodo, kad Seimo pirmininkę palankiai vertina 27 proc. žmonių, o nepalankiai – net 46 proc.

Panašų bagažą L.Graužinienė turėjo ir prieš metus, ir netrukus po to, kai tapo Seimo pirmininke.

Nors buvusi Darbo partijos vedlė tada aršiai kibo į atlapus prezidentei Daliai Grybauskaitei, ši taktika ilgainiui nepasiteisino.

Vis dėlto L.Graužinienei iš reitingų dugno nepadėjo pakilti ir jos staigus manevras šlietis prie šalies vadovės.

Norėdama įsiteikti prezidentei Seimo pirmininkė net buvo gerokai užrūstinusi bendražygius. Daugeliui jų nepatiko, kai nepasitarusi su jais L.Graužinienė pasiūlė Roko Masiulio kandidatūrą į energetikos ministrus.

Takoskyra vis labiau ryškėja

Įvairūs Seimo pirmininkės posūkiai platesnės publikos plojimų nesulaukė, o jau anksčiau tarp L.Graužinienės ir Darbo partijos atsivėrusi takoskyra pastaruoju metu dar labiau išryškėjo.

Seimo pirmininkė išsišoko atvirai paremdama prezidentės parinktą teisėjos Editos Dambrauskienės kandidatūrą į generalinio prokuroro postą, nors „darbiečiai“, atrodo, turėjo kitokią poziciją.

Rinkimams besiruošiantiems partijos strategams L.Graužinienė skersai kelio stojo ir dėl kitų metų šalies biudžeto. Nors Darbo partijai priklausantiems ministrams buvo nurodyta už jį nebalsuoti, Seimo pirmininkė suskubo pareikšti, kad projektas visai neblogas.

„Partija nėra kariuomenė, nėra taip, kad visi turi į vieną pusę žiūrėti“, – gana atlaidžiai savo bendražygę įvertino Darbo partijos vedlys Valentinas Mazuronis.

Perspektyvos miglotos

Tuo metu politikos ekspertai neabejoja, kad Seimo pirmininkės blaškymasis ir bandymai vaikščioti peilio ašmenimis neturėtų prasprūsti pro akis ją į politines aukštumas užkėlusiai Darbo partijos vadovybei.

Seimo užkulisiuose kalbama, kad ir ji pati veikiausiai nebesitiki gauti aukštos vietos šios partijos kandidatų į parlamentą sąraše. Esą miglotos L.Graužinienės perspektyvos prasiveržti į Seimą ir Ukmergės vienmandatėje apygardoje.

Galbūt todėl L.Graužinienė stengiasi būti kuo labiau matoma. Tiesa, net patys paprasčiausi triukai ne visuomet nulemia sėkmę. Antai vakar Seime įstrigo jos siūlymas dar metams pratęsti parlamentinei veiklai skiriamų lėšų ir Seimo vadovybės reprezentacinių fondų mažinimą.

Vilčių nenumarina

Ar naujiems Seimo pirmininkės įvaizdžio kūrėjams pavyks iki rinkimų užpudruoti jos politinę karjerą lydėjusias dėmes? Ar mestos papildomos pajėgos padės L.Graužinienei išsilaikyti politinėse aukštumose ir kokių priemonių tam prireiks?

Pasiteiravus, kokie jam keliami uždaviniai ir ko iš jo tikimasi, R.Gorbačiovas kalbėjo gana aptakiai: „Esu pasirengęs dirbti ir būti naudingas. Bet dabar nenoriu atskleisti visų savo kortų.

Man, kaip profesionalui, tai dar vienas iššūkis, kurių gyvenime turėjau nemažai. Norisi save išbandyti ir tokiu vaidmeniu, nors sprendimas dirbti Seimo pirmininkės komandoje nebuvo iš lengvųjų.“

Viešųjų ryšių specialistas pripažino, kad abejonių dėl darbo su L.Graužiniene jam kėlė ir tai, jog iki rinkimų liko mažai laiko, per kurį bus sunku pagerinti politikės įvaizdį, bet apie jos anksčiau darytas klaidas garsiai kalbėti vengė: „Man susidarė įspūdis, kad ji gana atvira naujovėms ir pati supranta, kokia svarbi yra viešoji erdvė.“

Tuo metu pati Seimo pirmininkė „Lietuvos ryto“ televizijai teigė, jog į naująjį patarėją deda daug vilčių: „Kaip visada, iš naujo ir patyrusio žmogaus tikiuosi ne tik konstruktyvaus darbo, bet ir naujų idėjų, naujo žvilgsnio.“

Per ilgai buvo V.Uspaskicho šešėlyje

Politologas V.Dumbliauskas skeptiškai vertino galimybes pakeisti gana prastą Seimo pirmininkės įvaizdį: „Ko Dievas nedavė, jokie viešųjų ryšių specialistai nesukurs.“

Politologas mano, kad atsignybti didesnio populiarumo L.Graužinienei nepavyko ir todėl, jog ji ilgai tūnojo „darbiečių“ dvasinio vadovo V.Uspaskicho šešėlyje, o bandymas ieškoti užuovėjos prezidentės pašonėje bent kol kas neatsipirko.

Anot V.Dumbliausko, politikei nepavyksta pasinaudoti ir priešprieša su nuosmukį patiriančia Darbo partija: „Iš to ji nesusikrauna jokių politinių dividendų, bet žlugdo galimybę gauti aukštą vietą kandidatų į Seimą sąraše. Kiek prisimenu, L.Graužinienė dar nėra laimėjusi nė vienų rinkimų vienmandatėje apygardoje. Bet gal dar ne vėlu nutiesti kelią, pastatyti pirtį ar mokyklą, sutvarkyti kokį paplūdimį?“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.