Kauno gatvių remontą stabdo didžiulės skolos

Kauno meras Visvaldas Matijošaitis pareiškė išsiaiškinęs, kad gerovė miesto gyventojams pernai buvo kuriama nemokant už atliktus darbus.

Tik neseniai paaiškėjo, kad už daugelį Kaune atliktų gatvių tvarkymo projektų velkasi nemenkas skolų šleifas.<br>Nuotr. iš LR archyvo
Tik neseniai paaiškėjo, kad už daugelį Kaune atliktų gatvių tvarkymo projektų velkasi nemenkas skolų šleifas.<br>Nuotr. iš LR archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas („Lietuvos rytas“)

Oct 3, 2015, 2:48 PM, atnaujinta Oct 12, 2017, 3:03 AM

Nors Kauno savivaldybė šiemet gatvių remontui numatė išleisti 15 mln. eurų, net 8 mln. eurų iš šios sumos bus skirta pernai atliktiems darbams finansuoti.

„Galėjome atlikti gerokai daugiau darbų, tačiau išaiškėjo neįvykdyti savivaldybės įsipareigojimai“, – kalbėjo V.Matijošaitis.

Pasak jo, nepaisant praradimų pavyko smarkiai pakeisti miesto gatvių ir kiemų vaizdą, pradėti dėlioti kitų metų planai.

Trauktis nebėra galimybių

Net 7,3 mln. eurų teks sumokėti bendrovei „Kauno tiltai“ už praėjusiais metais atliktus darbus statant Panemunės tiltą.

Pasak V.Matijošaičio, sutartyje su rangovu numatyta galimybė atsiskaitymą už atliktus darbus atidėti vieniems metams, tačiau šių metų savivaldybės biudžete šiam tikslui pinigų taip pat nenumatyta.

„Trauktis nebeturime galimybių, sumokėsime iš miesto biudžeto lėšų“, – kalbėjo Kauno savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Petrauskas. Jis žadėjo, kad tai bus padaryta iki metų pabaigos.

Kauno savivaldybė taip pat liko skolinga 0,7 mln. eurų už Tunelio gatvės ir Karaliaus Mindaugo prospekto remontą. Šie darbai taip pat atlikti 2014-aisiais. Negana to, mokėjimo už šias paslaugas terminas jau pasibaigęs, todėl miestui gresia finansinės sankcijos.

Biudžetas smarkiai pasipildė

Buvęs Kauno meras Andrius Kupčinskas tikino nežinąs, ar tikrai pradelstas mokėjimas už šių dviejų gatvių atnaujinimą „Remix“ mašina, bet neigė palikęs paslėptą skolą už Panemunės tilto remontą.

„Sumokėti už tilto statybą buvo numatyta skolintomis lėšomis, mat nuo šių metų pradžios Kaunas gavo didesnį skolinimosi limitą“, – sakė A.Kupčinskas.

Politikas neslėpė, kad daugelis didžiųjų miesto projektų atliekama į skolą, nes kitu atveju smarkiai nusikeltų ir darbų pradžia, ir pabaiga.

„Jei ryžtingai nebūtume pradėję statyti Panemunės tiltą, jo šiemet tikrai nebūtų“, – aiškino A.Kupčinskas.

Pasak jo, 2009–2010 metais pradelsti mokėjimai buvo įprastas reiškinys, nes dėl išorinių veiksnių savivaldybei nesisekė surinkti planuoto biudžeto.

Praėję metai miestui buvo nepalyginti geresni ir planuotas pajamas net pavyko viršyti maždaug 2 mln. eurų.

„Naujajai miesto valdžiai savivaldybės biudžetą palikome labai geros būklės“, – gyrėsi A.Kupčinskas. Jis tikino labai abejojantis, ar visi 2015-ųjų savivaldybės kreditoriniai įsipareigojimai tikrai bus įvykdyti iki metų pabaigos.

Daugiau netikėtumų nebus?

Miesto valdžios atstovai, girdėdami kalbas apie puikią Kauno finansinę būklę, tik kraipė galvas, bet vylėsi daugiau neaptiksiantys neapmokėtų sąskaitų, todėl žadėjo nemažinti apsukų tvarkant miesto gatves.

„Gatvės negali būti tokios duobėtos, kokios buvo pastaraisiais metais. Šiemet būtume suspėję kur kas daugiau, jei mums nebūtų reikėję apmokėti praėjusios valdžios paliktų sąskaitų“, – kalbėjo Kauno meras V.Matijošaitis.

Anot jo, padidinti darbų apimtį pavyko susitarus dėl mažesnių paslaugų tarifų. Gatvių atnaujinimą naudojant mašiną „Remix“ pavyko atpiginti 7 procentais, o gatvių duobių tvarkymą – net 40 procentų.

„Pradėjome dėlioti kitų metų planus.

Didinant darbų apimtį galima tartis dėl mažesnių tarifų ir daugiau nuveikti“, – svarstė V.Matijošaitis.

Šiemet naudojant mašiną „Remix“ Kaune atnaujinti Žemaičių bei Raudondvario plentai, dalis Baltų prospekto, K.Baršausko, Jotvingių bei Varnių gatvės, taip pat Rasytės gatvės dalis.

Jau baigiami darbai Pramonės prospekte, o artimiausiu metu kelininkai pasirodys Veiverių ir Panerių gatvėse, jei tik darbams nesutrukdys subjurę orai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.