Dėl lenkų užgaidų iškels žaidimų aikštelę Vilniuje

„Susirinkite žaislus ir maukite iš kiemo“, – tokio raginimo sulaukė senamiesčio bendruomenė, K.Sirvydo skvere įrengusi vaikų žaidimo aikštelę, kurios netikėtai prireikė statybinėms medžiagoms sukrauti.

K.Sirvydo skveras buvo tapęs vaikų pamėgta žaidimo vieta – arti kitų tokių aikštelių mažamečiams nėra.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
K.Sirvydo skveras buvo tapęs vaikų pamėgta žaidimo vieta – arti kitų tokių aikštelių mažamečiams nėra.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas („Lietuvos rytas“)

Oct 4, 2015, 2:38 PM, atnaujinta Oct 12, 2017, 12:14 AM

Nušluoti nuo žemės paviršiaus senamiesčio vaikų ir tėvų pamėgtą žaidimo aikštelę ketina Lenkijos ambasada. Išsiuntusi raštą savivaldybei ji pagrasino: jeigu vaikų žaidimo aikštelė iki spalio 31-osios nebus likviduota, ambasada išjungs apšvietimą.

Lenkijos ambasada netrukus pradės Šv.Jono gatvėje esančių Pacų rūmų rekonstrukciją. Ten ambasada ir įsikurs. Diplomatams nė motais, kad šalia yra automobilių stovėjimo aikštelė, puikiai tinkanti statybinėms medžiagoms sukrauti.

Be to, jas galima saugoti ir vidiniame rūmų kieme.

Ne, ambasadai reikia būtent vaikų žaidimo vietos. O po rekonstrukcijos ten žada prisodinti krūmų ir kitokių želdinių, kad vaikams nebūtų kur žaisti.

Gavo ambasadoriaus raštą

Lenkijos ambasadorius Jaroslawas Czubinskis, savivaldybę ragindamas iškeldinti vaikų žaidimo aikštelę, priminė, kad savivaldybė leido rekonstruojant Pacų rūmus aplinkine teritorija naudotis statybų bazei įkurti.

Diplomatas buvo nusiteikęs kategoriškai: jei aikštelė po nustatyto termino nebus likviduota, išjungs apšvietimą. Jis neužmiršo priminti, kad žibintas ant rūmų pastato buvo sumontuotas ambasados sąskaita ir iki šiol vilniečiai juo galėjo naudotis nemokamai.

Gavęs tokį raštą vicemeras Linas Kvedaravičius nedrįso prieštarauti ir pavaldiniams nurodė jį vykdyti.

„Paaiškiname, kad vieta, kur dabar yra vaikų žaidimo aikštelė, Vilniaus miesto vadovybės buvo patvirtinta kaip laikinoji statybos aikštelė, dar prieš įrengiant čia vaikų žaidimo aikštelę. Tai yra Vilniaus m. savivaldybės 2012.01.11 d. leidimas Nr. 49PSR-37. Priimdama sprendimą dėl vaikų žaidimo aikštelės įrengimo savivaldybė žinojo apie planus, susijusius su šia vieta“,- teigia Lenkijos ambasados atstovai.

Neturėtų trukdyti darbams

Tačiau Senamiesčio bendruomenės nariai tikina, kad rūpintis vaikų žaidimo aikštelės įrengimu pradėjo anksčiau, nei Lenkijos ambasada gavo leidimą pradėti Pacų rūmų rekonstrukciją. Įrengiant aikštelę savivaldybė gyventojams nė neužsiminė, kad aikštelės prireiks ambasadai.

Senamiesčio bendruomenės tarybos pirmininkė Asta Baškauskaitė tvirtino, kad aikštelę iškraustyti kainuotų apie 2–3 tūkst. eurų ir tai būtų nepateisinama tokiu metu, kai savivaldybei katastrofiškai trūksta pinigų.

Be to, aikštelė yra mažiausiai 5 metrai nuo Pacų rūmų sienos, tad rekonstrukcijos darbams neturėtų trukdyti.

Kai šią vasarą šalia Pacų rūmų vyko Universiteto gatvės rekonstrukcija, statybinėms medžiagoms sukrauti puikiausiai tiko automobilių aikštelė. Todėl tėvai nesupranta, kodėl Lenkijos ambasada neketina nusileisti ir pasinaudoti šia aikštele.

Universiteto gatvę rekonstravusiems specialistams nė nešovė į galvą mintis kėsintis į vaikų žaidimo aikštelę.

Apie išsaugojimą nekalba

A.Baškauskaitė prisiminė, kad anksčiau Lenkijos ambasada palankiau žiūrėjo į šalia esančią vaikų žaidimo aikštelę. Senamiesčio bendruomenė net viešai pasidžiaugė tokiais puikiais kaimynais, dėkojo lenkams, kad jie įrengė žibintą ir sumoka už elektros energiją.

Tačiau pasikeitus ambasados darbuotojams keitėsi ir požiūris į aikštelę. Prieš savaitę kalbėdamasi su rūmų rekonstrukcijos darbus kuruojančiu ambasados antruoju sekretoriumi Mariuszu Wawro, A.Baškauskaitė iš jo išgirdo, jog negali būti nė kalbų apie aikštelę po pastato atnaujinimo. M.Wawro nenurodė, kuo aikštelė trukdo.

„Ši aikštelė buvo džiaugsmas senamiesčio vaikams ir tėvams, geros energijos užtaisas kiekvienam praeiviui, stebinčiam krykštaujančius mažylius“, – atsiduso A.Baškauskaitė.

Senamiesčio bendruomenei pasirodė keistas ir ambasados užsispyrimas išjungti apšvietimą.

„Tai skamba kaip ultimatumas – išjungti apšvietimą tamsiausiu metų laiku“, – svarstė senamiesčio bendruomenės lyderė.

Ambasados atstovai atkerta, kad vaikų žaidimo aikštelės apšvietimo nuo Pacų rūmų įrengimą finansavo Lenkijos Respublikos ambasada ir nuo 2012 metų iki šiol, Vilniaus miesto gyventojų patogumui, ambasada už jį mokėjo. „Tai vienareikšmiškai patvirtina Lenkijos ambasados geranoriškumą“, – teigia ambasados atstovė ryšiams su visuomene Malgorzata Mozyro.

Įstaigos po vienu stogu

Lenkijos užsienio reikalų ministerija Pacų rūmus Šv.Jono gatvėje už 33 mln. litų įsigijo dar 2007 metais.

Ilgą laiką rūmai stovėjo aptriušę, nors juose vykdavo priėmimai, valstybinių švenčių minėjimai, kultūros renginiai.

Po rekonstrukcijos, kuri truks dvejus metus, rūmuose įsikurs Lenkijos ambasada ir konsulatas, Lenkų kultūros institutas.

Pagrindinis įėjimas į rūmus bus iš Šv.Jono gatvės, tačiau ambasada planuoja įrengti ir kitą – iš kiemo.

Per rekonstrukciją ketinama puse metro pagilinti rūsį, sutvarkyti pastato pamatus.

Rūsyje rūmų šeimininkai ketina įrengti ekspozicijų sales.

„Veikdama teisinėje valstybėje, ambasada numato elgtis sutinkamai su Vilniaus miesto valdžios išduotais leidimais. Neminėdami visų procedūrinių ir teisinių klausimų, atkreipiame dėmesį į būtinybę statybos darbų vykdymo metu užtikrinti saugumą.

Vaikų žaidimo aikštelė dabartinėje vietoje, t. y. visiškai šalia dirbančių statybinių mašinų bei darbininkų, pernešančių statybos konstrukcijų elementus, reikštų didelį pavojų vaikų ir jų globėjų saugumui“, – savo sprendimą argumentuoja ambasada.

Pastatas keliavo iš rankų į rankas

Steponas Kristupas Pacas mūrinį pastatą 1628 metais dabartinėje Šv.Jono gatvėje nusipirko iš Žemaitijos seniūno Jeronimo Valavičiaus. Vėliau rūmų šeimininku tapo S.K.Paco sūnus Kristupas Zigmantas.

Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės (LDK) kanclerio K.Z.Paco rūmai 1655 metais per karą su Maskva buvo sudeginti.

Po K.Z.Paco mirties rūmai atiteko tolimam jo giminaičiui Kazimierui Mykolui Pacui. Šiam mirus juos paveldėjo brolio Jono Kazimiero sūnus Juozapas Pranciškus Pacas.

1748 metais jo valdymo metu rūmai dar kartą sudegė. 1783-iaisiais Pacų rūmus įsigijo LDK kancleris Aleksandras Mykolas Sapiega, jis juos suremontavo.

Po 1831 metų sukilimo rūmai buvo konfiskuoti ir atiduoti gubernatoriaus būstinei. Vėliau rūmuose įsikūrė rusų klubas, veikė restoranas, knygynas ir paveikslų galerija.

Po 1918-ųjų rūmuose įsikūrė „Rūtos“ draugija, o per Antrąjį pasaulinį karą subombardavus Vilniaus centrinį paštą pastatas atiteko ryšininkams. Jame ne vieną dešimtmetį buvo Ryšininkų kultūros rūmai, kol buvo parduoti Lenkijos ambasadai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.