Ar paprasta įrodyti kyšininkavimą?

Yla anksčiau ar vėliau išlenda iš maišo, net jei ten ji ir kruopščiai slepiama. Šią patarlės tiesą įrodė policininkas J.Glinevičius, su savo partneriu P.Brazovskiu Vilniaus oro uoste ilgai terorizavęs vairuotojus, galiausiai pakliuvęs ir į žiniasklaidos akiratį, bet vis išsisukdavęs.

Daugiau nuotraukų (1)

„Laiko ženklai“

Oct 8, 2015, 6:59 AM, atnaujinta Oct 11, 2017, 11:24 AM

Paaiškėjo, kad dar pernai gruodį J.Glinevičius vėl įkliuvo imdamas kyšį.

Įvykis nebūtų vertas didesnio dėmesio, jei ne kyšininkaujančio pareigūno asmenybė – jis, kaip ir jo partneris, jau seniai buvo įtariamas piktnaudžiavimu tarnyba, žmonės skundėsi dėl jų elgesio, bet policijos vadovybė bei teismai iki šiol leisdavo jiems išsisukti.

Todėl pastarasis J.Glinevičiaus nusižengimas stebina įžūlumu – jau atsidūręs po visuomenės didinamuoju stiklu, jis vis viena neatsisakė savo įpročių ir toliau reikalavo kyšių šantažuodamas vairuotojus.

Praėjusių metų pabaigoje nutikusi istorija kaip du vandens lašai panaši į ankstesnius šių policininkų veiksmus.

Į Vilniaus oro uostą dukters pasitikti atvykęs kaunietis, pamatęs ją mojuojančią, stabtelėjo priešais pėsčiųjų perėją, nepastebėjęs draudžiančio sustoti ženklo.

Be abejo, jis pažeidė eismo taisykles, nors šioje vietoje žmonėms taip nutinka labai dažnai ir kyla klausimas, ar tai efektyvūs ir protingi suvaržymai.

Bet ką išdarinėjo staiga iš tamsos išniręs policininkas? Užuot skyręs už stabtelėjimą neleistinoje vietoje numatytą baudą, jis sugebėjo įžvelgti net tris pažeidimus, ėmė grasinti, kad iš pažeidėjo pusei metų bus atimtas vairuotojo pažymėjimas, jam teks sumokėti 600 litų baudą.

Kaip nesunku nuspėti, tai buvo tik šantažas siekiant išpešti iš žmogaus kyšį.

Parašęs telefone reikalaujamą sumą ir parodęs, kur padėti 200 litų, pareigūnas iškart grąžino vairuotojui dokumentus, nesurašęs administracinio teisės pažeidimo protokolo.

Galima tik spėlioti, kiek kartų šis policininkas jau yra taip pasielgęs, bet šį kartą jo šantažuotas vyras netylėjo. J.Glinevičių netrukus sulaikė policijos Imuniteto skyriaus pareigūnai.

Tokius kyšininkavimo faktus nėra paprasta įrodyti, nes nusižengę pareigūnai viską neigia, bet tinkamai atlikus tyrimo veiksmus tai padaryti įmanoma.

Anksčiau du kartus sausas išlipęs iš balos, trečią sykį J.Glinevičius jau neišsisuko – remdamasis vaizdo kamerų įrašais, tuo, kad jo piniginėje buvo aptikta 200 litų kupiūra, administracinio teisės pažeidimo protokolo nesurašymo faktu, prokuroras pateikė jam kaltinimus sulaužius valstybei duotą priesaiką ir padarius didelę žalą policijos garbei.

Vis dėlto dėti šioje istorijoje tašką dar anksti. Ir ne vien todėl, kad teisminis procesas nebaigtas, tebesitęsia analogiška tarnybinio piktnaudžiavimo byla, kurią užkūrė nuo jų veiksmų nukentėjęs žinomas verslininkas V.Jankauskas.

Pernai vasarą į Vilniaus oro uostą atvykęs sutikti sūnaus ir svečio iš užsienio, jis taip pat stabtelėjo priešais pėsčiųjų perėją, kaip tvirtina, praleisdamas ja einančią moterį.

Toliau viskas vyko kaip trileryje. Pareigūnai verslininką sulaikė, nutempė į policijos patalpas, jam pasijutus blogai, lyg didžiausią nusikaltėlį lydėjo į ligoninę, iš ten jį, dar prastai besijaučiantį, išvežė į komisariatą. Paryčiais dėl sveikatos būklės jis vėl atsidūrė medikų rankose.

Kyšio verslininkas pareigūnams nedavė ir savo teises ėmė ginti teismuose.

Paaiškėjo, kad policininkai, mėgindami pateisinti savo veiksmus, suklastojo administracinio teisės pažeidimo protokolą, kuriame apkaltino V.Jankauską pasipriešinimu pareigūnams – tai buvo paneigta vaizdo kamerų įrašais.

Kas šiose istorijose labiausiai stebina? Net ne policininkų elgesys. Vargu ar buvo įmanoma tikėtis, kad bent skandalai privers juos pasikeisti. Juk dar 2011 metais su šiais policininkais bylinėjosi kitas vairuotojas ir pasiekė, kad teismas panaikintų jam skirtą baudą.

Tai jau buvo rimtas perspėjimas policijos valdžiai, kad reikia atidžiai stebėti, ką šie policininkai daro oro uoste, ir bent jau perkelti juos į kitą tarnybos vietą.

Nebaudžiamumas tik skatina vėl nusižengti. Tuo metu policijos generalinis komisaras L.Pernavas netgi ėmė aršiai ginti susikompromitavusius pareigūnus.

Policijos vadovui, matyt, rūpėjo tik išvalyti suteptą mundurą – jis pranešė Seimui, kad nei nusikalstamos veikos, nei tarnybinio nusižengimo požymių nenustatyta, o dėl skandalo kalti ne policininkai, bet jų siautėjimą aprašęs „Lietuvos rytas“.

Policininkai net nebuvo nušalinti nuo tarnybos oro uoste. Neilgai L.Pernavui teko laukti, kol šie du jo pavaldiniai jam vaizdžiai įrodė, kuo baigiasi toks neprincipingumas, – vėl įkliuvo taip, kad dabar teismui jau tenka nagrinėti J.Glinevičiui iškeltą baudžiamąją bylą.

Vadinasi, sukompromituotas ir pats policijos generalinis komisaras. Ar tai jam taps pamoka? Tuo galima abejoti, nes policija mėgino slėpti ir šį naują piktnaudžiavimo atvejį, o nušalindama abu policininkus nuo tarnybos oro uoste aiškino, kad tai padaryta jų pačių prašymu.

Regis, kol policijos vadovai nesupras, kad tik principingumas ir viešumas gali apsaugoti jų instituciją nuo nesąžiningų, korumpuotų pareigūnų, tol grės, jog kas nors iš pavaldinių juos pačius patupdys nuogu užpakaliu į dilgėles.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.