Su paprastais karaliais – paprasta

Rodos, pas mus jau tiek aukščiausio rango svečių yra buvę, bet, žiūrėk, išeiname ant parketo, o vietoj kurpaičių – vėl tos pačios vyžos.

Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Bruveris

2015-10-09 05:00, atnaujinta 2017-10-11 06:17

„Labai šiuolaikiški, paprasti žmonės, ir tai ypač daro įspūdį, nes tai karališkoji šeima“, – taip po susitikimo su Švedijos monarchais iš širdies gelmių pareiškė Seimo pirmininkė L.Graužinienė.

Įsidėmėkite – ne tik paprasti, bet ir „šiuolaikiški“! Šiaip tai visi įsivaizdavome, kad Carlas XVI Gustafas ir karalienė Silvia į Seimą turėjo būtinai atriedėti karieta, tempiama šešių ristūnų, o tokio dalyko kaip kompiuteris gal ir apskritai nepripažįsta.

Taigi labai gerai, kad tie karaliai „paprasti“ pasitaikė, užtat buvo priimti išties gana paprastoje aplinkoje – tiesiog Seimo pirmininkės darbo kabinete, spindinčiame puikiai išsilaikiusiu sovietiniu interjeru ir dekoru, o tai juk turėtų maloniai paglostyti kiekvieno aristokrato akį.

Ir iš tiesų, Švedijos monarchai, pritūpę prie to paties valgyklos stiliaus stalo, kur Seimo pirmininkė rytais geria kavą su patarėjais, vėliau susitinka su interesantais (bet tas stalas padabintas tautine juostele!), atrodė labai jaukiai ir paprastai.

Be tautinių motyvų, išlikusių nuo gūdžių patriarchato laikų, neapsiėjo ir prezidentė D.Grybauskaitė, į iškilmingą vakarienę su karališkaisiais svečiais tik kelis svarbiausius asmenis pakvietusi su antrosiomis pusėmis, o visus kitus – pavieniui.

Gal kitaip būtų neužtekę vyno ir stirnienos? Gal Prezidentūros salės buvo pernelyg ankštos? Gal kokie asmeniniai šalies vadovės išskaičiavimai lėmė? Visko nesupaisysi.

O štai Švedijos karalius – apdairesnis.

Atsakomajai iškilmingai vakarienei pasirinko erdvius Valdovų rūmus, o į juos svečius pakvietė su antrosiomis pusėmis.

Nieko nuostabaus – tie švedai lyčių lygybės srityje daug toliau už mus pažengę. Be to, netgi jų karaliai, kaip jau minėta, „šiuolaikiški“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.