Kalinių kaimynystė baugina pensininkus

Panevėžio pataisos namuose su savo vaikais gyvenančioms penkioms kalinėms artėja džiugi diena. Jos galės kraustytis į privačių namų kvartale esantį būstą. Bet aplinkinių namų gyventojai tuo nesidžiaugia.

Nuteistos moterys nori, kad jų vaikai nematytų grotų ir spygliuotos vielos.<br>V.Petrauskienės nuotr.
Nuteistos moterys nori, kad jų vaikai nematytų grotų ir spygliuotos vielos.<br>V.Petrauskienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė, „Lietuvos rytas“

2015-10-13 21:30, atnaujinta 2017-10-10 05:52

Nors namas Rožyno rajone Panevėžyje jau parinktas, jo adresas laikomas paslaptimi, rašo „Lietuvos rytas“.

„Kol kas laukiama atsakymo iš Centrinės projektų valdymo agentūros, ar bus patvirtintas šis pasirinkimas. Juk du ankstesni nebuvo atmesti. Šis pasirinkimas – jau trečias. Kol nepasirašyta pirkimo sutartis, nusprendėme nuteistosioms parinkto namo nerodyti visuomenei“, – sakė projekto vadovas Renatas Juntonenas.

Namas turi būti erdvus

Neoficialiomis žiniomis, kalinėms skirtas namas yra Pelkių gatvėje. Pagal projekto reikalavimus, namas turi būti arba naujos statybos, arba atnaujintas.

Jame turi būti atskiri kambariai penkioms nuteistosioms su savo mažyliais, bendras žaidimų kambarys, du tualetai.

Namo plotas turi siekti iki 400 kvadratinių metrų. Kiemas turi būti erdvus, apie 10 arų.

Neatmetama, kad penkios nuteistosios iki Naujųjų metų apsigyvens naujuose namuose.

Panevėžiečiai – įtarūs

Pelkių gatvės gyventojai jau girdėjo naujieną, bet patys nežino, kuriame name įsikurs nuteistos moterys su savo mažyliais.

„Apsaugok Viešpatie, nuo tokios kaimynystės. Jeigu žmogus nuteistas už nusikaltimą, netikiu, kad jis gali pasitaisyti. Turėsime dabar vargo. Vogs iš mūsų, senelių“, – kalbėjo Pelkių gatvėje gyvenanti pensininkė Zinaida.

„Rami mūsų gatvė, geri kaimynai. Vieni kitus puikiai pažįstame, sugyvename, dar betrūko mums kalinių. Tegul stato kalinėms namus už miesto, vienkiemiuose“, – piktinosi jos kaimynė Aldona.

Kiti kalbinti žmonės stebėjosi, kodėl nuteistosioms rodomas toks dėmesys, jeigu yra tvarkingai, dorai, bet nepasiturimai gyvenančių šeimų. Ar ne joms geriau padėti?

Kartu gyvens prižiūrėtoja

Norvegų finansuojamas projektas – visiškai naujas mūsų šalyje. Vienas jo tikslų – sudaryti geresnes sąlygas įsilieti į visuomenę vaikams ir jų nuteistoms motinoms. Todėl nuspręsta jas įkurdinti vadinamuosiuose pusiaukelės namuose.

Tokiame name mažylių iki 3 metų turinčios nuteistosios gyvens kartu su Panevėžio pataisos namų darbuotoja. Moterys privalės nešioti elektronines stebėjimo apyrankes. Nuteistąsias ir jų vaikus lankys kalėjimo medicinos darbuotojai.

Namo gyventojos turės galimybę pačios eiti į parduotuvę, vaikus leisti į darželį, lankyti tobulinimosi kursus.

Pasiseks ne visoms

Šiuo metu Panevėžio pataisos namuose motinų su vaikais skyriuje gyvena septynios moterys. Šešios augina vaikus iki trejų metų, viena dar tik laukiasi mažylio, netrukus turėtų gimdyti. Iš septynių tik penkioms nusišypsos laimė išeiti iš už grotų į laisvėje esantį namą.

„Visos svajojame ten patekti. Juk ten nebus ribojami pasimatymai su artimaisiais. Suprantame, kad administracija atrinks tik tas, kurios gerai elgiasi, neturi nuobaudų. Na, ir atsižvelgs į tai, už ką esame nuteistos. O kai kurios kalime už sunkius nusikaltimus“, – kalbėjo 21 metų nuteistoji.

Jauna kalinė neslėpė, kad yra nuteista už prekybą žmonėmis ir pelnymąsi iš kitų moterų prostitucijos.

Nuteistoji prieš mėnesį pagimdė kūdikį ir tikisi jį auginti laisvėje – nori, kad vaikas nematytų grotų ir spygliuotos vielos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.