Savižudžiai, šalin nuo kelio!

Šį rytą automobiliu vos nepartrenkiau pusamžės moters. Ir ne todėl, kad vairavau užsižiopsojusi ar svajojau apie beprasidedančią darbo dieną, o todėl, kad ji tiesiog nenorėjo gyventi. Ji nusprendė pasirinkti mirtį po automobilio ratais. Tai išdavė apatiškas žvilgsnis, niūrios akys be lašo spindesio ir gyvybės.

Daugiau nuotraukų (1)

Gerda Morozovienė

Oct 13, 2015, 3:04 PM, atnaujinta Oct 10, 2017, 7:39 AM

Kai Lietuva pasaulyje garsėja sparčiai augančiu savižudybių skaičiumi, darosi koktu – tarp kokių žmonių mes gyvename ir kas sukasi jų galvose? Ta moteris, prieš kurią laiku paspaudžiau stabdžio pedalą – simpatiško veido, tvarkingai apsirengusi. Sakyčiau, kad ji galėtų būti buhalterė arba bibliotekininkė. Tačiau jos galvoje, panašu, sukosi itin dramatiškos mintys, susijusios su savižudybe.

Dabar svarstau, o kas sukasi galvoje tos moters, pas kurią kiekvieną dieną perku pietus? O apie ką galvoja paštininkas, rytais atnešantis spaudą į namus? Gal tai potencialūs savižudžiai, nepatenkinti savo gyvenimu, būtimi ir egzistencija? Gal jie yra tiesiog tarp mūsų, bet mes nesugebame arba nenorime to pastebėti?

Dar dabar negaliu atsigauti. Ėmiau dairytis statistikos – kodėl žmonės renkasi savižudybę įpainiodami į ją kitus žmones? Ši problema mūsų visuomenėje yra labai opi – žudosi ir jauni, ir pusamžiai, ir seni žmonės. Tačiau kodėl yra tam tikra grupė žmonių, kurie į šį savo kvailą ir neapgalvotą poelgį nori įtraukti niekuo dėtus žmones?

Pasaulinės statistikos duomenimis, moterys dažnai arba neriasi kilpą ant kaklo, norėdamos pasitraukti iš gyvenimo, arba puola po automobilio/traukinio ratais. Psichologai paaiškino, kad tikroji priežastis – kartais pasąmonėje esantis noras apkaltinti ką nors kitą, nenorint atskleisti savųjų kėslų. Juk logiška – dėl pražudyto pėsčiojo bus apkaltintas vairuotojas, o ne pats žmogus, ėjęs gatve.

Nespėtos pamiršti istorijos apie Tauragėje krauju paženklintą geležinkelį parodo ne vieną šalies skaudulį – ant geležinkelio bėgių žudytis lyg užkerėtos ėjo jaunos mergaitės, kurios dėl tam tikrų priežasčių nebenorėjo gyventi ir nebematė pasaulyje šviesių spalvų.

Tačiau kodėl jos pasirinko tokį žiaurų mirties skausmą – būti pervažiuotai? Ar tai ne savaip ir net nepaaiškinamai išreikšta dėmesio stoka ir bandymas bent tokiu būdu atkreipti į save dėmesį?

Ir vis dėlto, jei kyla rimta mintis ar bent menkiausias noras nusižudyti, visada galima ieškoti pagalbos. Bet kuriuo paros metu galima paskambinti į atitinkamas tarnybas, kurios, garbės žodis, suteiks reikiamą pagalbą, motyvuos gyventi ir padės išlysti iš tos kritinės duobės. O jei ir atrodo, kad gyvenimas visiškai juodas ir nėra tikslo gyventi, tai bent jau eikite šalin nuo kelio ir į savo neaiškius veiksmus nepainiokite niekuo dėtų žmonių, kurių namuose laukia šeima, vaikai ar tėvai.

Spalio 13 dieną Europos šalyse minima saugaus eismo diena – jau dabar atkreipkime dėmesį į šalia esančius, pasirūpinkime vienas kitu kelyje, turėkime kantrybės vienas kitam ir atminkime – niekas jūsų neapsaugos geriau nei jūs pats!

Daugiau publikacijų šia tema skaitykite specialioje mūsų rubrikoje Saugus eismas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.