Kelionė į Angliją virto karu tarp penkiamečio tėvų

Alytiškė Gintarė Krivonytė negali susitaikyti, kad sūnaus tėvas riboja bendravimą su vaiku. 31 metų moteris sako, kad įsiplieskė tikras karas su vaiko tėvu G.G., jaunesniu penkeriais metais.

Alytuje gyvenančiai G.Krivonytei sūnaus tėvas trukdo bendrauti su vaiku.<br>D.Umbraso nuotr.
Alytuje gyvenančiai G.Krivonytei sūnaus tėvas trukdo bendrauti su vaiku.<br>D.Umbraso nuotr.
Alytuje gyvenančiai G.Krivonytei sūnaus tėvas trukdo bendrauti su vaiku.<br>D.Umbraso nuotr.
Alytuje gyvenančiai G.Krivonytei sūnaus tėvas trukdo bendrauti su vaiku.<br>D.Umbraso nuotr.
Alytuje gyvenančiai G.Krivonytei sūnaus tėvas trukdo bendrauti su vaiku.<br>D.Umbraso nuotr.
Alytuje gyvenančiai G.Krivonytei sūnaus tėvas trukdo bendrauti su vaiku.<br>D.Umbraso nuotr.
Alytuje gyvenančiai G.Krivonytei sūnaus tėvas trukdo bendrauti su vaiku.<br>D.Umbraso nuotr.
Alytuje gyvenančiai G.Krivonytei sūnaus tėvas trukdo bendrauti su vaiku.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Audronė Urbonaitė

Oct 15, 2015, 10:01 PM, atnaujinta Oct 9, 2017, 6:22 PM

„Jis nuteikinėja sūnų prieš mane, o paskui apsimeta naivuoliu: „Kodėl vaikas su tavimi būti nenori?“ – skundėsi moteris.

Istorija prasidėjo nuo motinos ir sūnaus išvykos į užsienį. Kelionė į Angliją virto karu tarp penkiamečio G. tėvų. Tėvas G. teigia, kad motina norėjo sūnų pavogti ir slapta išsivežė jį į Angliją. Alytaus vaikų darželio, kurį vaikas lankė, vedėja Nijolė Banienė tvirtina, kad mama Gintarė Krivonytė tikrai nevogė vaiko, bet parašė atostogų prašymą ir neslėpė, kad važiuoja į svečius, bet tikrai ketino sugrįžti. Berniuko motiną ji apibūdina teigiamai ir sako, kad Gintarė visada rūpinosi sūnumi.

Kad mama neslėpė vaiko buvimo vietos, įrodo ir sveikinimo žinutė iš Anglijos vaiko tėvui: ji buvo pasiųsta pirmąjį birželio sekmadienį. Sūnaus vardu atėjo sveikinimas Tėvo dienos proga.

Kai motina su sūnumi po šešių atostogų savaičių grįžo į Lietuvą, tėvas išsivežė vaiką pas savo tėvus į kaimą ir Gintarei trukdo su juo matytis.

Motinos vardas teršiamas

Penkiamečio motina Gintarė teigia, kad vaiko tėvas nuteikinėja sūnų prieš ją, leidžia matytis tik jam dalyvaujant ir nepaiso vaiko interesų. Berniukas nevedamas į darželį, laikomas kaime pas senelius, o mama ten nepageidaujama.

„Neturiu teisės skambinti dieną, aplankyti sūnaus nedalyvaujant tėvui. Tačiau baisiausia, jog suaugusieji nesuvokia, kad negalima negražiai kalbėti apie motiną vaikui girdint. Aš niekada nenuteikinėjau sūnaus prieš jo tėvą, bet kita pusė, deja, šitai daro“, – sielojosi Gintarė.

Šiuo metu tėvai teisiasi dėl vaiko nuolatinės gyvenamosios vietos.

Pažintis nebuvo sėkminga

Poros gyvenimas nebuvo paprastas. Gintarė su G. susipažino 2008-aisiais ir po metų susilaukė sūnaus, bet nesituokė. Jie gyveno pas Gintarės tėvus Alytuje, paskui nuomojosi butą netolimoje gyvenvietėje. Kai moters tėvai išsikėlė iš Alytaus į Druskininkus, šeima persikraustė į tėvų butą, tačiau jiems sekėsi sunkiai.

„Buvo ir nesutarimų, ir smurto. Dažnai pykdavomės. G. jaunesnis už mane penkeriais metais. 2014-aisiais išsiskyrėme. Šį pavasarį jis susirado naują draugę ir nelankydavo sūnaus po porą mėnesių. Tačiau kai mes su vaiku išvažiavome kelioms savaitėms į Angliją pas savo pažįstamą, kilo didžiulis triukšmas. Mano pozicija – nepasakoti vaikui suaugusiųjų reikalų ir jokiu būdu nešmeižti tėvo, bet G. ir jo artimieji šios taisyklės nesilaiko“, – kalbėjo moteris.

Iš pradžių Gintarė geranoriškai leisdavo sūnui vykti pas tėvą į svečius, bet po savaitės jai buvo pasakyta, kad sūnus su motina bendrauti nenori.

„Nuvažiuoju vaiko pasiimti, o močiutė jį laiko ant rankų ir sako: „Štai, atvažiavo mama tavęs pagrobti.“ Aišku, kad sūnus bijo ir nežino, kaip elgtis. Eis su manimi – bus blogas. Neis – irgi jausis kaltas. Vaikui jie pasakoja, kad vartoju alkoholį, nors tai netiesa“, – guodėsi alytiškė.

Nuo to laiko moteris nesutiko išleisti berniuko į kaimą pas tėvo gimines.

Pavogė sūnų iš kiemo

Rugpjūčio 12-ąją Gintarė su sūnumi susiruošė važiuoti prie ežero.

„Sūnaus tėvas atvažiavo prie mūsų namo su drauge, patykojo prie laiptinės ir pagrobė vaiką. Bandžiau jam to neleisti ir skambinau policijai, bet jis irgi paskambino ir pranešė, kad subraižiau jo automobilį. Tikrai to nedariau, bet policininkai reagavo į G., o ne mano skambutį.

Penkiametis sūnus, tėvo įkeltas į mašiną, man pasakė: „Dink, debile.“ Pastebėjau, kad jis tampa agresyvus ir nemandagus norėdamas įsiteikti tėvui, o kai tėvas negirdi, išgirstu graudžių prisipažinimų: „Mama, aš tavęs labai ilgiuosi. Skriskime vėl lėktuvu į Angliją ir slapta pabėkime. Tegu tai būna mūsų paslaptis“, – pasakojo Gintarė.

Lankosi pas psichologę

Alytiškė kreipėsi į psichologę, nes ją gąsdina besikeičiantis vaiko charakteris, kai jis buvo tėvo buvo išvežtas į kaimą pas senelius.

„Sūnus tapo išsiblaškęs, sudirgęs, nesugeba susikaupti, nėra vedamas į darželį, nors prieš mokyklą to būtinai reikia. Jo tėvas leidžia matytis tik jam dalyvaujant ir visada filmuoja mano bendravimą su sūnumi. Net kreipėsi į psichologus, kad jie nustatytų, kodėl sūnus nenori su manimi bendrauti, nors toji priežastis visiškai aiški – priešiškos kalbos, nuteikinėjimas ir gąsdinimas“, – liūdnai kalbėjo motina.

Rugsėjo 23 dieną Gintarės tėvai kartu su ja važiavo į kaimą aplankyti paimto anūko.

„Mano mama pamatė jį bėgantį taku, o paskui jis dingo. Šaukėme, kvietėme, visur ieškojome. Vėliau paaiškėjo, kad močiutė, vyro motina, paslėpė anūką kemsynuose, kad tiktai seneliai iš motinos pusės su juo nesusitiktų“, – kalbėjo G.Krivonytė.

Su kaltinimais nesutinka

25 metų G.G., berniuko tėvas, teigia, jog sūnaus prieš motiną nekursto, bet jo išvežti į Angliją neleis.

„Jeigu ką nors bloga pasakyčiau apie sūnaus motiną, tokio amžiaus vaikas tuojau pat papasakotų psichologams ir kitiems žmonėms. Tikrai to nedarau. Man sūnus yra prasitaręs, kad Anglijoje jį skriaudė Gintarės draugas“, – sakė G.G.

Vyras teigia, kad sūnus su juo jaučiasi saugus, o su motina – ne.

„Jos abi su advokate susitarė mane kaltinti, kad tik pavyktų atimti iš manęs vaiką, nors sūnumi visada rūpinausi“, – sakė G.G.

Advokatė Irena Aleksandravičienė teigia, kad G.G. apriboja motinos teisę matytis su vaiku, neleidžia parsivežti sūnaus į jo nuolatinę gyvenamąją vietą, manipuliuoja sūnumi, nuteikia jį prieš motiną.

„Situacija yra labai bloga: laikas eina ir daro žalą vaiko psichikai. Vaikų teisių apsaugos specialistės vertino tik tai, ar vaikas yra pavalgęs, ar turi lovą ir kambarį, bet neatsižvelgė į psichologinę traumą, daromą mažamečiui“, – kalbėjo teisininkė.

I.Aleksandravičienė sakė, kad tyrėjai nepatvirtino G.G. skundo, kad prieš jo sūnų buvo smurtaujama.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.