Ministrė atakavo premjerą – kas toliau?

Daugiau kliūčių partinei savivalei ir protekcijoms, sodinant saviškius į šiltus valstybės postus? Jokiu būdu – kryžiumi gula valdančioji Darbo partija.

Per Vyriausybės posėdį buvo itin karšta – ministrė A.Pitrėnienė susikibo su premjeru A.Butkevičiumi.<br>D.Umbraso nuotr.
Per Vyriausybės posėdį buvo itin karšta – ministrė A.Pitrėnienė susikibo su premjeru A.Butkevičiumi.<br>D.Umbraso nuotr.
T.Bauro nuotr.
T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Vytautas Bruveris („Lietuvos rytas“)

Oct 16, 2015, 12:07 PM, atnaujinta Oct 9, 2017, 4:34 PM

Vyriausybė pritarė Vidaus reikalų ministerijos (VRM) siūlymų paketui, kaip apsunkinti valdančiosioms partijoms galimybes rengti fiktyvius konkursus į aukštas pareigas, kuriuose nugalėtojas – saviškis – dažniausiai žinomas iš anksto.

Tačiau šioms pataisoms itin pasipriešino Darbo partijos deleguoti ministrai, kurie susikibo net su premjeru Algirdu Butkevičiumi.

„Lietuvos ryto“ šaltinių teigimu, socialdemokratų lyderis koalicijos partnerius užkulisiuose tiesiai apkaltino siekiu išsaugoti savo partines prieglaudas.

Smūgis partinei savivalei

Su fiktyviais konkursais į aukštus valstybės tarnybos postus susiję skandalai – nuolatinis kiekvienos Seimo ir Vyriausybės kadencijos palydovas. Pastaruoju metu dėl to bene dažniausiai buvo linksniuojami „darbiečiai“.

VRM ir jai pavaldus Valstybės tarnybos departamentas (VTD) iki šiol vis rengdavo naujas atrankos tobulinimo sistemas, dosniai finansuojamas ir iš ES kišenės, bet realių rezultatų tai nedavė.

Bet dabar „tvarkiečių“ formaliai deleguoto Sauliaus Skvernelio vadovaujama ministerija pateikė pasiūlymus, kurie iš tiesų įkiša keletą pagalių į partinės savivalės ratus.

Be kita ko, numatoma, kad atrankos procese dalyvautų VTD ir Vyriausybės vadovo atstovai, taip pat visuomeninės organizacijos.

Šiuos pasiūlymus entuziastingai parėmė A.Butkevičius, kuriam koalicijos partnerių „darbiečių“ veikla jau seniai kelia galvos skausmą. Savų sąskaitų su Darbo partija turi ir S.Skvernelis.

Per pietus ramybės nebuvo

Žiežirbos dėl VRM pateikto projekto ėmė žirti jau per ministrų kabineto narių pietus, vykusius prieš Vyriausybės posėdį, kai „darbiečių“ atstovai ėmė aiškinti, kad visų tų griežtinimų nereikia.

„Lietuvos ryto“ šaltinių tvirtinimu, premjeras Darbo partijos ministrams, jį rėmusiems prie sienos, tiesiai išrėžė, jog sugriežtinimų reikia tam, kad jie nebegalėtų nekliudomai sodinti į postus savo ministerijose saviškių.

Aršiausia – A.Pitrėnienė

Per Vyriausybės posėdį „darbiečių“ ministrai, vieninteliai turėję įvairių pastabų ir priekaištų, kalbėjo skirtingai.

Kultūros ministras Šarūnas Birutis, dievagodamasis, jog valstybės tarnybos skaidrumas ir jam yra švenčiausias dalykas, taip pat apgailestaudamas dėl „visokių sąmokslo teorijų“, teiravosi, ar kitų žinybų atstovams bus apmokėta už darbą atrankos komisijose.

Žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė teigė nesuprantanti, kodėl konkursus reikės rengti ne ministerijų ar tų jų įstaigų, kurios jas organizuoja, patalpose, o VTD, ir nuogąstavo, kad tuo reiškiamamas nepasitikėjimas ministerijomis.

Aršiausiai elgėsi švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė – ji vienintelė nepritarė, kad Vyriausybės nutarimas būtų patvirtintas.

„Darbietė“ piktinosi, kad šis projektas nebuvo derinamas su jos vadovaujama ministerija, o siūlomos tarpžinybinės atrankos komisijos esą reiškia, kad nepasitikima įstaigų vadovų ir pačių ministrų sudarytomis konkursų komisijomis.

Be to, A.Pitrėnienei užkliuvo siūlymas, kad VTD darytų ne tik garso, bet ir vaizdo įrašus, o tuo atveju, jei į aukščiausias pareigas pretenduoja vienas žmogus, konkursas nutraukiamas.

„Gal yra noras, kad VTD vyrautų atrenkant visus valstybės tarnautojus?“ – įtarinėjo ministrė.

Premjeras tramdė ir aiškino

Diskusijos per Vyriausybės posėdį vyko gana pakeltu tonu. A.Butkevičius ironizavo, kad A.Pitrėnienė kėlė ranką prašydama žodžio jau tada, kai S.Skvernelis tik pradėjo kalbėti.

„Aš nesuteikiau jums žodžio, kol kas aš dar esu pirmininkas!“ – tramdė prieš jį šokinėjančią „darbietę“ Vyriausybės vadovas.

Premjeras aiškino, kad VRM siūlymai atspindi vakarietišką praktiką ir kad pagaliau reikia išgyvendinti partiškumo nuostatas konkursuose į valstybės tarnybą.

Piktindamasis, kad „darbiečių“ ministrai pešioja projektą, Vyriausybės vadovas priminė, kad jų ministerijų kancleriai dalyvavo visuose pasitarimuose dėl konkursų skaidrinimo ir neturėjo jokių priekaištų.

A.Butkevičius skubėjo kuo greičiau užbaigti klausimo svarstymą, tačiau iš diskusijų buvo aišku, kad Vyriausybės pritarimu kova tarp koalicijos partnerių dėl šio projekto greičiausiai nesibaigs.

Siekiama daugiau priežiūros iš išorės

* VRM pateiktame projekte siūloma, kad konkursai į įstaigos prie ministerijos vadovo ir ministerijos kanclerio pareigas būtų prižiūrimi tarpžinybinės komisijos, į kurią įeitų premjero ir VTD atstovai, taip pat būtų galima pasikviesti nevyriausybinių organizacijų atstovus.

* Tokie konkursai vyktų Valstybės tarnybos depratamente, kur būtų daromas ne tik garso, bet ir vaizdo įrašas.

* Jei konkurse į aukščiausių, taip pat žemesnių ministerijos ir jai pavaldžių administracijų, vadovų, teismų ir prokuratūrų kanlcerių postus dokumentus pateikia vienas asmuo, konkursai turėtų vykti iš naujo, o jei vienas asmuo nori užimti kitas, žemesnes, pareigas, organizatoriai gali spręsti, ar reikia kito konkurso, savo nuožiūra.

* Taip pat siūloma, kad atsilaisvinus aukštam postui sprendimas dėl naujo konkurso ar kokio nors asmens perkėlimo iš kito posto būtų priimtas per 1 mėnesį. Trumpinami ir kiti procedūrų terminai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.