Garsaus anūko žmonai Kaunas užtrenkė duris

Konservatorių vedlio Gabrieliaus Landsbergio žmonai edukologei Austėjai Landsbergienei nepavyko itin palankiomis sąlygomis išsinuomoti patalpų, priklausančių Kauno energetikams.

Vilnietė edukologė A.Landsbergienė plėtoja privačių vaikų darželių verslą.<br>V.Valentinavičiaus nuotr. iš archyvo
Vilnietė edukologė A.Landsbergienė plėtoja privačių vaikų darželių verslą.<br>V.Valentinavičiaus nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas („Lietuvos rytas“)

Oct 21, 2015, 4:22 PM, atnaujinta Oct 8, 2017, 4:08 PM

Dešiniųjų patriarcho Vytauto Landsbergio anūko žmona buvo nusitaikiusi į Savanorių prospekte esantį pastatą, priklausantį Kauno savivaldybės valdomos įmonės „Kauno energija“ antrinei bendrovei „Kauno energija NT“.

A.Landsbergienė šiame keturių aukštų pastate su 1,1 hektaro ploto žemės sklypu ketino įkurti privatų vaikų darželį.

Sutartį buvo planuojama pasirašyti net 10 metų.

Ši ir kitos sąlygos būtų daugeliui metų užkirtusios kelią investicinių projektų plėtrai šioje patrauklioje miesto vietoje, greta vadinamųjų Kauno dangoraižių.

„Kauno energija“ daugelį metų buvo nepajudinama miesto konservatorių tvirtovė. Bet situacija pasikeitė po pastarųjų Kauno tarybos ir mero rinkimų, vykusių 2015-ųjų pavasarį.

Sandoris jau artėjo pabaigos link, tačiau paskutinę akimirką buvo sustabdytas, kai juo susidomėjo „Kauno energijos“ vadovybė.

„Susidarė įspūdis, kad ši sutartis įmonei gali būti net nuostolinga“, – pareiškė įmonės generalinis direktorius Rimantas Bakas.

Jo nuomone, net pats verslo modelis buvo pasirinktas nevykusiai – vien patalpų nuoma tokiam ilgam laikui už fiksuotą kainą buvo ne geriausias pasirinkimas.

Be to, pasak R.Bako, statinys Savanorių prospekte visiškai nepritaikytos vaikų darželiui, todėl reikėtų keisti jo paskirtį ir nemažai investuoti pertvarkant.

Negana to, nusprendus nutraukti sutartį, darželio steigėjai turėtų teisę reikalauti grąžinti investicijas.

Nors apie 70 proc. pastato ploto šiuo metu išnuomota, savininkai ketina parengti naują detalųjį planą, padidinti aukštingumą ir statinį paversti šiuolaikišku biurų centru.

Buvęs bendrovės „Kauno energija NT“ direktorius Kęstutis Urniežius teigė žinojęs, kad A.Landsbergienė ieško patalpų vaikų darželiui Kaune, todėl ir pateikęs jai pasiūlymą.

Derybos vyko nuo vasario iki birželio.

Iš pradžių edukologės įmonė ketino išsinuomoti pirmą ir antrą Savanorių prospekte esančio pastato aukštus, o vėliau – likusius du.

„Sutarčių projektai jau buvo patvirtinti, liko tik padėti parašus, tačiau sandoriui nepritarė valdyba“, – sakė K.Urniežius.

Direktoriaus nuomone, suderėtos sąlygos buvo palankios „Kauno energijai NT“, o nuomos kaina artima rinkos kainai.

Ji esą buvo didesnė už bendrovės valdybos patvirtintą minimalų tarifą.

Neseniai K.Urniežius paliko „Kauno energijos NT“ vadovo postą. Bet jis tikino nejutęs buvusios ar esamos Kauno valdžios spaudimo ir neigė pasitraukęs iš bendrovės dėl šios istorijos.

Socialdemokratai kreipėsi į prokurorus

* Neseniai Vilniuje irgi kilo skandalas dėl 2000 kv. metrų patalpų Gervėčių gatvėje, kurias A.Landsbergienės valdoma bendrovė „Karalienės Mortos mokykla“ 2013 m. itin palankiomis sąlygomis išsinuomojo iš „Lietuvos energijos“ grupei priklausančios įmonės „NT valda“.

* Valstybinė įmonė prieš perleisdama patalpas nuomininkams jas suremontavo.

* Seimo socialdemokratų frakcija kreipėsi į Generalinę prokuratūrą prašydama ištirti šio sandorio aplinkybes, taip pat įvertinti, ar dalydama kompensacijas už privačius darželius Vilniaus savivaldybė nesudarė palankių sąlygų pelnytis europarlamentaro G.Landsbergio šeimai.

* Seimo socialdemokratai kreipimesi į prokurorus priminė, jog liberalo R.Šimašiaus vadovaujama Vilniaus savivaldybė iš anksto paskelbė, kad nuo rugsėjo mokės po 100 eurų kompensaciją per mėnesį kiekvienam vaikui, nepatekusiam į valstybinę ir leidžiamam į privačią ikimokyklinę įstaigą, o kai kurie privatūs darželiai iš anksto gerokai padidino kainas.

* Frakcijos pareiškime prokuratūrai nurodoma, kad vienas labiausiai kainą pakėlusių privačių darželių – A.Landsbergienei priklausantis „Vaikystės sodas“. Ši įstaiga mokestį vasarą esą staiga kilstelėjo 30 eurų, kaip tik po pranešimo apie savivaldybės ketinimus skirti papildomų lėšų vaikams, lankantiems privačius darželius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.