Seimo nario darbas: už valstybės pinigus – į partinius sambūrius

43 metų Seimo narys konservatorius Rokas Žilinskas praėjusią savaitę sukėlė diskusijų audrą pareiškęs, jog parlamentinei veiklai skirtų lėšų jam vos pakanka kurui keliaujant pas rinkėjus: „Tai – mizeris“.

Seimo narys R.Žilinskas iš parlamentinei veiklai skirtų lėšų ne tik vyksta į konservatorių, kuriems pats priklauso renginius, bet ir perka žieminių bei vasarinių pagandų komplektus.<br>T.Bauro nuotr.
Seimo narys R.Žilinskas iš parlamentinei veiklai skirtų lėšų ne tik vyksta į konservatorių, kuriems pats priklauso renginius, bet ir perka žieminių bei vasarinių pagandų komplektus.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vygandas Trainys

Oct 27, 2015, 9:22 AM, atnaujinta Oct 7, 2017, 3:10 PM

Seimo ryšių su visuomene skyrius naujienų portalui lrytas.lt pranešė, jog politikas iš valstybės iždo nuo 2015 metų sausio iki rugsėjo vien tik degalams išleido 2 tūkst. 384 eurus. Iš jų 1026 eurus – liepos – rugsėjo mėnesiais.

Tiesa, pats Seimo narys nurodė dar didesnę pinigų sumą: kurui per trečią ketvirtį jis išleido1574 eurus, iš jų daugiausiai rugsėjį – 859 eurus.

Papildomai seimūnas už visuomenės pinigus pirko naujų žieminių ir vasarinių padangų komplektus, kurie, priskaičiavus jų montavimo išlaidas, kainavo 1171 eurą.

R.Žilinskas taip pat iš parlamentinių išlaidų apsidraudė savo visureigį „Kia Sportage“, naudojosi plovyklų paslaugomis, remontavo mašiną ir susimokėjo už jos techninę priežiūrą.

Be parlamentinei veiklai skirtų lėšų – 680 eurų per mėnesį, R.Žilinskas gauna 2 531 euro Seimo nario atlyginimą.

Parlamentarui viso to maža – jis norėtų, kad kanceliarinės išlaidos padidėtų iki 1100 eurų.

Pagal pateiktų teisės aktų projektų skaičių R.Žilinskas velkasi parlamento uodegoje (per tris metus – vos 15 projektų, iš jų didžioji dalis kolektyviniai, kai vieną projektą teikia keli ar net keliasdešimt Seimo narių).

Valstybės lėšas naudoja asmeniniams politiniams tikslams

R.Žilinskas tikino labai dažnai važiuojantis į susitikimus su rinkėjais visoje Lietuvoje, tačiau jo žodžiai kelia abejonių. Jis nenurodė, kiek kartų vidutiniškai per savaitę būna tokių išvykų.

R.Žilinskas savo susitikimų su gyventojais grafiko neskelbia nei Seimo interneto tinklapyje, nei „facebook“ paskyroje.

Anot politiko, kelionių gausa ir susitikimai su gyventojų bendruomenėmis atsispindi būtent jo „facebook“ paskyroje , tačiau ši informacija, priešingai, liudija, jog R.Žilinskas į įvairius miestus ir rajonus dažniausiai vyksta asmeniniais politiniais tikslais, partiniais reikalais, eikvodamas šalies biudžeto pinigus kurui.  

Pavyzdžiui, spalio 19-ąją jis praneša apie susitikimą su Tėvynės Sąjungos-|Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LDK) nariais Kaune, išsirinkusiais Žaliakalnio skyriaus kandidatą į Seimo narius. Tą pačią dieną R.Žilinskas aplankė Birštono sanatorijoje savo mamą.   Spalio 18-ąją politikas viešėjo pas Širvintų konservatorius, spalio 17-ąją – TS-LDK Šakių skyriuje, spalio 14-ąją kalba apie konservatorių susirinkimą Vilniuje, Antakalnyje ir filmavimąsi vienoje televizijų, o spalio 11-ąją nuvyko į Tėvynės Sąjungos Alytaus ir Marijampolės skyrius, kur taip pat buvo renkami šios partijos kandidatai į Seimą. Tuo pačiu tikslu dieną anksčiau jis lankėsi Rokiškyje, spalio pradžioje nuvyko į Ignaliną ir Rokiškį.  

Žinoma, R.Žilinskas facebook paskyroje nepamiršo paminėti apie tai, kad partijos Visagino ir Zarasų skyriai iškėlė jo kandidatūrą vienmandatėje Zarasų-Visagino apygardoje, įkėlė nuotraukas su bendrapartiečiais.

Susitikimų su platesniais sluoksniais – beveik nėra?

Politikas socialiniame tinkle mini vos tris ne partinių ratelių, o platesnius renginius, kuriuose jam teko dalyvauti spalį: Ariogalos apylinkėse pokario didvyrių – Lietuvos partizanų pagerbime, Antalieptės miestelio (Zarasų  r.) mokyklos 150-mečio minėjime, ir apsilankymą Kaune pas politinius kalinius ir tremtinius.  

Tiesa, po pokalbio su lrytas.lt žurnalistu R.Žilinskas spalio 25-ąją dar įdėjo į „facebook“ paskyrą informaciją apie Pakutuvėnų bendruomenę (Plungės r.), bet iš jos neaišku, ar jis ten lankėsi, ar įvyko susitikimai su vietos gyventojais, kokios problemos buvo aptartos.

Panaši situacija – ir rugsėjį: sprendžiant iš  „facebook“ informacijos, be dažnų partinių sambūrių, R.Žilinskas dalyvavo penkiuose renginiuose su platesniais visuomenės sluoksniais (Mažeikiuose, Paneriuose, Raseiniuose, Kaune ir Anykščių rajone, Trakinių kaime).

Važinėja nuosavu visureigiu

R.Žilinskas važinėja nuosavu 2006 metų laidos 2,7 litrų variklio darbinio tūrio visureigiu „Kia Sportage“.

Anot „Kia“ atstovų Lietuvoje iš bendrovės „Ivuana“, toks automobilis užmiestyje išeikvoja maždaug 9 litrus kuro.

Nuo Vilniaus iki Zarasų ar Visagino – 150 kilometrų, tad net priskaičiavus aplinkinius kaimus, daugiau nei 400 kilometrų pirmyn ir atgal niekaip nesusidarytų.

Toks atstumas R.Žilinsko automobiliu „surytų“ kuro maždaug už 40 eurų.

Parlamentaras prisipažino su savo vienmandatės Zarasų-Visagino apygardos rinkėjais pastaruoju metu susitinkantis dažniau nei kartą per mėnesį.

Nors R.Žilinskas nuolat pabrėžia važinėjantis po visą Lietuvą, sprendžiant iš jo paties aprašymų, dažniausiai tai ne susitikimai su plačiais gyventojų sluoksniais, o kelionės pas partinius bičiulius, ruošiantis būsimiems Seimo rinkimams.

Todėl susidaro įspūdis, jog dideles sumas degalams jis išleidžia, labiau rūpindamasis savo ir savo partijos reikalais.

Niekas Seimo narių netikrina

Kaip skelbiama Seimo tinklapyje, R.Žilinskas per devynis šių metų mėnesius parlamentinei veiklai jau išleido 6334 eurus.

Liūto dalį sudaro visureigio priemonės eksploatavimas, techninė priežiūra ir remontas – 4,1 tūkst. eurų.

2,5 tūkst. eurų atlyginimą gaunantis politikas parlamentines lėšas leisdavo ir kompiuterinės technikos eksploatavimui, priežiūrai bei remontui (915 eurų), tarnybinių telekomukacijų, interneto paslaugoms (448 eurai), pašto prekėms ir paslaugoms (294 eurai), kelionėms taksi, autobusais (134 eurai), gėlėms bei suvenyrams (77 eurai). Kanceliarinėms prekėms išleisti 33 eurai.

Seimo nariai susikūrė sau palankią tvarką – pavyzdžiui, jiems už kurą pakanka pateikti degalinės čekį arba sąskaitą faktūrą. Nereikia nurodyti kelionių datų ir atstumų, susitikimų su rinkėjais vietų.

Kitaip sakant, parlamentaras gali įsipilti pilną baką degalų ir važinėti asmeniniais arba partiniais reikalais, nudumti kad ir pajūrį. Niekas netikrina, ar jis naudoja kurą pagal paskirtį, rūpindamasis rinkėjais.

R.Žilinskas taip pat nenurodydavo, kur ir pas ką važiavo – pateikdavo tik kuro išlaidų sąskaitas-faktūras.

Anot Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininko Leonardo Talmonto, ankstesnių kadencijų laikotarpiu būdavo dar blogiau – tada parlamentarams nereikėjo pateikti jokių čekių..

Susitikimų grafikų neskelbia

-Kiek kartų vidutiškai per savaitę vykstate į susitikimus su rinkėjais? Į kokius miestus, rajonus buvote nuvykęs?, – portalas lrytas.lt pasiteiravo R.Žilinsko.

-Aš gyvenu mašinoje. Važiuoju kasdien, kai nevyksta Seimo posėdžiai. Kadangi buvau išrinktas pagal sąrašą, esu daugiamandatininkas, važinėju po visą Lietuvą. Tai pamatysite, atsidaręs mano facebook paskyrą.

Seimo puslapis nėra populiarus, todėl savo pranešimus keliu į socialinį tinklą. Mano parlamentinė veikla sulaukia dešimteriopai mažiau „laikų“ (teigiamų įvertinimų – Red.) nei naujienos iš asmeninio gyvenimo.

Šių metų sausį ir vasarį manęs Lietuvoje nebuvo. Sausio mėnesio apyskaitoje nurodomos išlaidos kurui ir automobilio priežiūrai perkeliamos iš paskutinio 2014 metų ketvirčio.

– Kokį atstumą tenka vidutiniškai įveikti vienos kelionės metu?

Vien tik savaitgalio kelionė į vienmandatę apygardą Zarasai – Visaginas, aplankant kelias dešimtis kaimų, sudaro mažiausiai tūkstantį kilometrų. Jei važiuoju į svečią vietą, apsilankau ir mišiose, muziejuose, susitikinku su vietos šviesuomene.

– Net ir aplankius dešimtį kaimų, daugiau nei 100 kilometrų nuo pradinio iki galutinio taško niekaip nesusidarys, o atstumas nuo Vilniaus iki Zarasų – 150 kilometrų, panašiai ir iki Visagino. Tai kur čia tūkstantis kilometrų?

-Kartais grįžti pravažiuodamas tą vietą, kurioje jau buvai. Be reikalo mėginate mane pagauti.

Kartais iš vienmandatės apygardos vykstu tiesiai į svarbius renginius kitoje apygardoje, tuomet susidaro didesni atstumai. Pasitaiko, kai savaitgaliais negrįžtu nakvoti į Vilnių, nes noriu kuo daugiau aplankyti žmonių vienoje ar kitoje vietovėje, išnaudodamas abi savaitgalio dienas. – Kiek kartų per mėnesį vykstate į vienmandatę Zarasų-Visagino apygardą?

Konkrečiai nepasakysiu. Tikrai ne kas savaitgalį, bet dažniau nei kartą per mėnesį. Dabar vykstu į svarbesnius renginius, bendruomenių susibūrimus.

– Nei Seimo tinklapyje, nei savo „facebook“ paskyroje nesate nurodęs susitikimų su rinkėjais grafiko.

– Iš anksto aš to neskelbiu.

- Jūsų pranešimai socialiniame tinkle labiau primena partinių ratelių, o ne plačių visuomenės sluoksnių sambūrius.

– Pastaruoju metu iš tikrųjų būta labai daug partinių renginių. Tačiau vien tik jais neapsiriboju, į „facebook“ visko juk neįtrauksi.

– Pagal skelbiamus duomenis jūsų aktyvumas – vienas mažiausių Seime, per trejus metus esate pasiūlęs vos 15 teisės aktų projektų.

Daugiausiai mano darbo laiko atima ne teisės aktų rengimas, o kova su Nacionaline žemės tarnyba dėl įstatymų nevykdymo. Tais klausimais tenka susirašinėti su įvairiomis įstaigomis – susidaro tomų tomai medžiagos.

Darbo partija pastatė į NŽT savo žmogų, kuris, atrodo, daro viską, kad žemės reforma Lietuvoje nesibaigtų. Bendrauju su sodininkų bendrijomis, kurios patiria problemas dėl šios tarnybos veiklos, skęstu susirašinėjimuose (R.Žilinskas pats turi nekilnojamą turtą Vilniaus soduose – Red.).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.