Bronislovas Burgis teisme siekia išteisinimo

Sistemingu nepilnametės gimnazistės bauginimu panaudojant psichinę prievartą kaltinamas buvęs Kauno technologijos universiteto (KTU) gimnazijos vadovas Bronislovas Burgis vėl atsidūrė teisiamųjų suole – jo bylą atvertė Kauno apygardos teismas.

B.Burgis Kauno apygardos teisme.<br>P.Mantauto nuotr.
B.Burgis Kauno apygardos teisme.<br>P.Mantauto nuotr.
B.Burgis Kauno apygardos teisme.<br>P.Mantauto nuotr.
B.Burgis Kauno apygardos teisme.<br>P.Mantauto nuotr.
B.Burgis Kauno apygardos teisme.<br>P.Mantauto nuotr.
B.Burgis Kauno apygardos teisme.<br>P.Mantauto nuotr.
B.Burgis Kauno apygardos teisme.<br>P.Mantauto nuotr.
B.Burgis Kauno apygardos teisme.<br>P.Mantauto nuotr.
B.Burgis Kauno apygardos teisme.<br>P.Mantauto nuotr.
B.Burgis Kauno apygardos teisme.<br>P.Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Arūnas Karaliūnas

Oct 28, 2015, 8:47 AM, atnaujinta Oct 7, 2017, 9:43 AM

Rugpjūtį Kauno apylinkės teismas žinomam pedagogui skyrė lygtinę vienų metų laisvės atėmimo bausmę jos vykdymą atidedant tokiam pačiam laikui, tačiau B.Burgis kaltės niekada nepripažino ir šį nuosprendį apskundė.

Pirmasis teismo posėdis truko vos pusvalandį ir per jį net nepavyko perskaityti B.Burgio gynėjų skundo, kurį sudaro 29 lapai.

Po posėdžio B.Burgis išreiškė viltį, kad Kauno apygardos teismas pagaliau išnagrinės visus 4 epizodus, kuriais grindžiami prokuroro kaltinimai.

„Juos gali paneigti net vaikas“, – tikino žinomas pedagogas. Pasak jo, kaltinamajame akte minimas pirmasis epizodas, kai B.Burgis bendravo su KTU gimnazijos moksleive ir jo neva išsakyti grasinimai – visiškas prokuroro pramanas, neparemtas jokiais įrodymais.  

Buvęs KTU gimnazijos vadovas stebėjosi, kad Kauno apylinkės teismas atmetė visus paties teisiamojo ir jo gynėjų skundus. Tarp jų – ir nepriklausomų specialistų atliktą B.Burgio pasakytų žodžių įvertinimą.

„Kauno apylinkės teismas tik perrašė prokuroro pateiktą kaltinamąjį aktą“, – piktinosi B.Burgis. 

Byloje nukentėjusia pripažinta gimnazistė direktoriaus nemalonę užsitraukė praėjusių metų rugsėjį, kai išvykos į Vilnių metu buvo užklupta rūkanti.

Rūkyti, vartoti alkoholį bei narkotikus draudžiančios taisyklės numato, kad jas pažeidęs gimnazistas pats palieka mokymo įstaigą, tačiau atsisveikinti su prestižine gimnazija mokinė nenorėjo.

Bylos nagrinėjimo metu paaiškėjo, jog nebuvo aiškiai apibrėžta šalinimo iš gimnazijos tvarka. Be to, B.Burgis įsakė parengti ir liepė mokinei pasirašyti jokios juridinės galios neturintį niekinį dokumentą.

Kaltinamajame akte teigiama, kad B.Burgis kelis kartus baugino moksleivę, versdamas ją pasitraukti iš gimnazijos.

„Nekelk jokių bangų. Sulaužysiu tavo gyvenimą, padarysiu neveiksnia ir liksi neatestuota“, – šiuos B.Burgio grasinimus nagrinėjant bylą Kauno apylinkės teisme citavo valstybės kaltinimą palaikęs prokuroras.

Klasės auklėtojos kvietimu pas direktorių B.Burgį atvykę 17-metės tėvai dėl viso pikto pasiėmė garso įrašymo priemonių. Jie užfiksavo, kaip žinomas pedagogas grasina pasinaudodamas savo įtaka sužlugdyti jų dukters gyvenimą, jei ji nesutiks iš KTU gimnazijos išeiti savo noru.

„Aš pasakysiu, kad ji sėdi klasėje, nes yra nepakaltinama. Neturėkite iliuzijų – kitaip aš nepasakysiu. Ir ji sėdės, kol baigs gimnaziją, bet ji bus įvardyta kaip nepakaltinama. Bus žiauru, bus labai žiauru, blokada bus mirtina“, – nesirinkdamas žodžių išdrožė gimnazijos vadovas. Net ir po šio direktoriaus pokalbio su tėvais paauglė toliau lankė pamokas – nenorėjo palikti KTU gimnazijos.

Netrukus B.Burgis užsispyrusią ir trauktis nenorinčią gimnazistę vėl pasikvietė į savo kabinetą. Patarta tėvų, moksleivė mobiliuoju telefonu įrašė viską, ką jai sakė direktorius. Šįkart jis grasino viešai paskelbti, esą ji yra psichiškai nesveika, ir apie tai pranešti žurnalistams: „Arba mes tave pripažįstame psichiškai nesveika, nepakaltinama, arba tu išeini iš čia. Tu išeik pati, nes rytoj įjungsiu tokį variklį, kad tave sutriuškins ir iš tavęs nieko neliks. Sukviesiu visus žurnalistus, kad tave filmuotų ir fotografuotų. Ir būsi viešai pripažinta neįgalia, nepakaltinama.“

Pravieniškėse gyvenantys ir čia esančioje kalinimo įstaigoje dirbantys sutuoktiniai dėl gimnazijos vadovo elgesio su jų dukterimi kreipėsi į įvairias instancijas. Dėl nepilnametės bauginimo buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Nors B.Burgis kaltės niekada nepripažino, per savo advokatą buvo sudaręs taikos sutartį su gimnazistės šeima ir sumokėjęs 30 tūkst. litų (8,8 tūkst. eurų) kompensaciją už neturtinę žalą. Įstatymai numato galimybę B.Burgį atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės ir bylą baigti šalių susitaikymu, šia galimybe pasinaudota nebuvo.

Kilus skandalui B.Burgis praėjusių metų gruodį pasitraukė iš KTU gimnazijos vadovo posto, kuriai vadovavo nuo pat įkūrimo net 25 metus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.