Panevėžio Pelkių g. gyventojai bijo nuteistų kaimynių

„Turėsite gerus kaimynus. Jie šašlykų kieme nekeps, svečių neturės, nekels balių ir neleis garsios muzikos“, – taip Kalėjimų departamento atstovas Renatas Juntonenas Panevėžyje įtikinėjo Pelkių gatvės gyventojus.

Pasikalbėti apie paslaptingąjį namą nuteistosioms atvyko Panevėžio pataisos namų vadovas E.Norvaišas ir jo pavaduotoja R.Stankuvienė<br>V.Petrauskienės nuotr.
Pasikalbėti apie paslaptingąjį namą nuteistosioms atvyko Panevėžio pataisos namų vadovas E.Norvaišas ir jo pavaduotoja R.Stankuvienė<br>V.Petrauskienės nuotr.
Pasikalbėti apie paslaptingąjį namą nuteistosioms Panevėžyje susirinko pilna mokyklos salė Rožyno bendruomenės narių.<br>V.Petrauskienės nuotr.
Pasikalbėti apie paslaptingąjį namą nuteistosioms Panevėžyje susirinko pilna mokyklos salė Rožyno bendruomenės narių.<br>V.Petrauskienės nuotr.
Gyventojai pabūgo tiestų moterų kaimynystės.<br>V.Petrauskienės nuotr.
Gyventojai pabūgo tiestų moterų kaimynystės.<br>V.Petrauskienės nuotr.
R.Juntonenas<br>V.Petrauskienės nuotr.
R.Juntonenas<br>V.Petrauskienės nuotr.
Gyventojai pabūgo teistų moterų kaimynystės.<br>V.Petrauskienės nuotr.
Gyventojai pabūgo teistų moterų kaimynystės.<br>V.Petrauskienės nuotr.
P.Narkevičius.<br>V.Petrauskienės nuotr.
P.Narkevičius.<br>V.Petrauskienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Virginija Petrauskienė

Oct 29, 2015, 6:14 PM, atnaujinta Oct 7, 2017, 12:08 AM

Tačiau pastarųjų jokie argumentai neveikė.“Nenorim nuteistųjų kaimynystės. Vežkit tas moteris atokiau, į kaimą. O jei norit apgyvendinti miesto centre, tai kodėl pasirinkote mūsų rajoną? Nupirkit namą Vilniaus Senamiestyje?“, – karščiavosi į mokyklos salę susirinkę žmonės.

Panevėžio privačių namų rajono, pavadinto „Rožynu“ bendruomenė ketvirtadienį susitiko su Kalėjimų departamento ir Panevėžio pataisos namų administracijos atstovais pasikalbėti apie Pelkių gatvėje perkamą namą. Šis privatus namas su erdviu kiemu turėtų tapti Panevėžio pataisos namų filialu, jame numatyta apgyvendinti penkias nuteistąsias su vaikais. Norvegų pinigais finansuojamas projektas iki šiol neturėjo analogų Lietuvoje.

Dvejus metus nerado tinkamo namo kalinėms

Rožyno progimnazijos salėje susirinkę Pelkių ir aplinkinių gatvių gyventojai buvo nusiteikę sužinoti tikrą informaciją iš pirmų lūpų.

„Projektas laikomas paslaptyje, niekas nieko nesako, mūsų neinformuoja. Mes spėliojame, arba klausomės nuogirdų. Pasakykit, kurį namą perkate? Ar mūsų sutikimo klausite? O jeigu mes visi nesutinkame, kad kaimynystėje būtų apgyvendintos nuteistosios, ar tai ką nors gali pakeisti?“, – klausimai biro vienas po kito. Atmosfera kaito, moterys nebesitvardydamos pertraukinėjo šnekančius iš tribūnos.

Panevėžio pataisos namų direktorius Edvardas Norvaišas sakė, kad projektą bandoma įgyvendinti jau dvejus metus. Du kartus pirkimas neįvyko. Nesisekė išrinkti namo, kuris atitiktų finansuotojų keliamus reikalavimus: būstas nuteistosioms su vaikais turi būti naujos statybos, arba renovuotas, erdvus. Šiuo metu vyksta trečias pirkimas. Tačiau jis iki galo neįvykęs. Todėl informacija labai neviešinama.

Iš 12 siūlytų pirkti namų – 8 buvo iš Rožyno

„Tas namas perkamas ne tam, kad būtų pagerintos nuteistųjų sąlygos. Jis perkamas kalėjime augantiems vaikams. Mažyliai nuteisti be kaltės. Jie per langus mato tik spygliuotą vielą ir prižiūrėtojo bokštelį“, – kalbėjo R.Juntonenas, Jis pasiūlė susirinkusiems pasižiūrėti kalėjimo vaikų nuotraukų.

„Negraudinkit mūsų vaikais. Mes rūpinamės savaisiais. Jei tas moteris pradės lankyti visokio plauko lankytojai, kas garantuotas, kad rytą nerasiu kokio vieno miegančio savo kieme? Arba paprašys manęs slapta perduoti kontrabandinių cigarečių. Jeigu nesutiksiu, man gali pradėti grasinti. Kas mus apsaugos nuo tokių atvejų?“, – klausė viena Rožyno bendruomenės narė.

Kalėjimų departamento atstovas patikino, kad nuteistosios bus stebimos visą parą. Tą darys ne tik kartu gyvensiančios darbuotojos, bet ir įvesta į namą elektroninė stebėjimo sistema.

„O aš manau, kad tegul moterys gyvena. Vaikams reikia kiemo, žaidimų aikštelės. O mamytėms gal reikėtų kokią koplytėlę kieme pastatyti“, – išsakė savo mintis pozityviau už kitus nusiteikęs Pelkių gatvės gyventojas. Tačiau jis kaipmat buvo nušvilptas. „Tai dar bažnyčią joms pastatykime“, – sukilo salė.

Susitikime buvo pateikta statistika: laisvėje gyvena kelios dešimtys už įvairius nusikaltimus nuteistų žmonių. Panevėžio pataisos namuose šiuo metu yra 240 moterų. O nuteistų ir gyvenančių laisvėje – 270. Vien Rožyne gyvena 60 nuteistų, tačiau dėl įvairių priežasčių laisvėje gyvenančių žmonių. Tačiau dėl jų niekas nesibaimina ir nepiketuoja.

„Per dvejus metus, kol buvo ieškoma namo nuteistosioms su savo vaikais, pardavėjai pasiūlė 12 namų. Aštuoni iš jų buvo Rožyne. Štai jums atsakymas, kodėl renkamės rožyną“, – sakė R.Juntonenas. 

Viena Pelkių gatvės gyventoja paklausė, kas bus, jeigu visi bendruomenės nariai nesutiks, kad namas nuteistosioms būtų perkamas Rožyne. „O jūs pirkdami namą atsiklausiate kaimynų, ar jie leis jums pirkti?“, – klausimu į klausimą atsakė R.Juntonenas. Jis pridūrė garantuojantis savo pareigomis, kad namo gyventojų nepasieks nei narkotikai, nei alkoholis.

Seimūnas stojo mūru už gyventojus

Susitikime dalyvavęs Seimo narys Petras Narkevičius stojo į gyventojų pusę ir apkaltino Kalėjimo departamento atstovus, kad jie slėpė nuo bendruomenės savo planus. Politikas E.Norvaišą apkaltino neetišku elgesiu ir pasiūlė jam atsiprašyti susirinkusių žmonių.

„Jūsų idėja pagerinti nuteistų mamų vaikų gyvenimą yra gera. Bet kol žmonės nepatikės, kad jie bus saugūs šalia nuteistųjų, tol aš eisiu su jais. Mes stosim kartu, piketuosim“, – sakė P.Narkevičius. Taip pakalbėjęs seimūnas susirinko nemažai taškų. Jo žodžius lydėjo garsūs susirinkusiųjų plojimai.

Pelkių gatvėje perkamo namo paslaptis oficialiai taip ir liko neatskleista. Nors žmonės tarpusavyje kalbasi ir perduoda iš lūpų į lūpas būsimojo pataisos namų filialo adresą, siuntinėja vieni kitiems internetinę nuorodą, tačiau tikro patvirtinimo, kad žinios teisingos, jie nesulaukė. Kalėjimo departamento atstovai patikino, kad vos pasirašę pirkimo sutartį, surengs visuomenei ir žurnalistams ekskursiją į prabangųjį moterų kalėjimo filialą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.