Tėvas dėl vaiko draskosi keturių šalių teismuose

Dailininkas T. (redakcijai pavardė žinoma - red.) pasiūlė išbraukti iš Konstitucijos žodžius, kad valstybė gina Lietuvos piliečių teises ir užsienyje. „Lietuviai yra bailiai, o valstybė neturi stuburo“, – išrėžė vyras, niekaip negalintis susigrąžinti sūnaus.

Dėl keturiose valstybėse nagrinėtos bylos žodį dar gali tarti Europos teisingumo teismas Liuksemburge.
Dėl keturiose valstybėse nagrinėtos bylos žodį dar gali tarti Europos teisingumo teismas Liuksemburge.
Daugiau nuotraukų (1)

Dalia Gudavičiūtė („Lietuvos rytas“)

2015-11-02 10:11, atnaujinta 2020-10-20 11:54

Restauravęs garsių pasaulio meistrų paveikslus dailininkas ilgai galėjo save vadinti laimės kūdikiu. Bet prieš ketverius metus skyrybos su Italijos ir Argentinos piliete iš jo gyvenimo paliko tik šipulius, rašo „Lietuvos rytas“.

Tuomet Otavos (Kanada) teismo salėje iš vyro rankų buvo plėšte išplėštas sūnus. Tėvas teigė neturįs jokių žinių, kurioje pasaulio valstybėje buvusi žmona slepia jųdviejų vaiką.

Ketverius metus keturiose valstybėse tęsiasi nesibaigiantys teismai dėl berniuko, kuris yra Lietuvos ir Italijos pilietis. Situacija – išskirtinė. Dviejų ES valstybių – Olandijos ir Lietuvos – teismai priėmė priešingus sprendimus dėl sūnaus likimo.

Dabar žodį tarti gali tik Europos teisingumo teismas Liuksemburge. Šią vasarą 15 Seimo narių kreipėsi į premjerą Algirdą Butkevičių prašydami, kad būtų pateiktas Lietuvos kreipimasis į Liuksemburgo teismą, bet iki šiol nesulaukė jokio atsakymo.

Su tokiu teismo procesu, ko gero, nebuvo susidūręs nė vienas Lietuvos pilietis. Beveik neįmanoma perskaityti per ketverius metus vykusių bylų sąrašo. Į teismų posėdžius šios bylos medžiaga vežama karučiais.

Dailininkas aiškino, kad jo buvusi sutuoktinė reikalauja pinigų: 5 tūkst. eurų per mėnesį jai ir 3 tūkst. eurų sūnui išlaikyti. Tik tuomet tėvas esą galėsiąs matyti vaiką.

„Tokios sumos peržengia sveiko proto ribas. Mano buvusi žmona prarado teisę į išlaikymą, nes santuoka nutrūko dėl jos kaltės“, – „Lietuvos rytui“ kalbėjo dailininkas.

Vyras ėmė veikti ryžtingai

2009 metais JAV jis vedė ir susilaukė sūnaus, kuriam pasirūpino į dokumentus įrašyti dvigubą – savo ir žmonos pavardę. Tačiau prieš ketverius metus santuoka pradėjo byrėti.

Atskirai pradėję gyventi sutuoktiniai iš pradžių sąžiningai laikėsi susitarimo, kad pusę savaitės mažasis Lukas (vardas pakeistas) gyvena pas motiną, kitą pusę – pas tėvą.

Bet išvydęs ištuštintą banko sąskaitą ir išgirdęs grasinimus, kad sūnus bus išvežtas į kitą šalį, dailininkas nutarė veikti ryžtingai.

2011 metų balandžio 19-ąją jis kreipėsi į teismą Lietuvoje prašydamas išskirti su žmona, nustatyti sūnaus gyvenamąją vietą su tėvu, taip pat vaiko bendravimo tvarką su tėvais bei išlaikymo sąlygas.

Vilniaus miesto apylinkės teismas nustatė, kad Lukas laikinai turi gyventi su tėvu, nes yra grėsmė, jog motina gali vaiką išvežti į kitą valstybę.

Išgirdusi apie tokį teismo sprendimą motina vaiką paslėpė – dingo iš nuomojamo buto. Dailininkas kreipėsi į Kanados policiją, bet ji atsisakė ką nors daryti.

Lietuvos teismų sprendimai Kanadoje negalioja ir yra neprivalomi vykdyti, kol jų nepatvirtina pastarosios valstybės teismas.

Bet Lietuvos teismo sprendimas padarė įspūdį Otavos vaikų darželiui, kurį lankė mažasis Lietuvos pilietis. Gavęs žinią, kad motina Luką atvedė į darželį, ten nuvykęs vyras jį pasiėmė.

Tačiau namo grįžtančių tėvo ir sūnaus laukė keturi policijos automobiliai. Lukas išsigando ir ėmė verkti, tad tą dieną policininkai nedrįso jo atplėšti nuo tėvo.

Bet jau kitą dieną nuėjęs į Otavos teismą vyras neteko sūnaus.

Šios neeilinės istorijos tęsinys – jau šį antradienį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.