Kam nenaudingas Neringos Venckienės grįžimas į Lietuvą?

Skandalingoje Garliavos istorijoje kaltinamieji vienas po kito sėda į teisiamųjų suolą. Už Andriaus Ūso, Violetos Naruševičienės bei Laimutės Stankūnaitės apšmeižimą nuteista onkologė Laima Bloznelytė-Plėšnienė antradienį vėl stojo prieš teismą, tik šį kartą dėl to, kad apskundė jai nepalankų Vilniaus miesto apylinkės teismo nuosprendį.

N.Venckienė jau keletą metų slapstosi Jungtinės Valstijose.<br>J.Stacevičiaus nuotr. iš archyvo
N.Venckienė jau keletą metų slapstosi Jungtinės Valstijose.<br>J.Stacevičiaus nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Rasuolė Bauraitė

Nov 3, 2015, 6:08 PM, atnaujinta Oct 6, 2017, 12:24 AM

Savo apeliaciniame teisme onkologė taip pat žurnalistę Rūtą Janutienę apkaltino tendencingumu ir žurnalistų etikos pažeidimais, neva buvo iškraipytas per televiziją rodytas jos interviu.

„Lietuvos ryto“ televizijos aktualių pokalbių laidoje „Lietuva tiesiogiai“ Rūta Janutienė teigė, kad šiuo klausimu jau yra liudijusi, tačiau jei prireiks, pakartos savo poziciją. Anot žurnalistės, pokalbis nebuvo iškarpytas, veikiau sutrumpintas, žiūrovams neparodytos tik tos vietos, kuriose L. Bloznelytė-Plėšnienė kalba apie savo tėvą bei jo priesaikus vaikams.

Kiek tikėtina, kad garsi ir įvertinta gydytoja nepabūgo dėl savo skleidžiamo melo susigadinti savo reputacijos? Laidų vedėjas Kristupas Krivickas tvirtino, kad skandalingosios Garliavos istorijos metu žmonėms buvo aptemęs protas, jie negalvojo, kokių atgarsių gali susilaukti jų išgalvotos istorijos.

„Nepamirškime, kad dabar kalbame iš laiko perspektyvos. Tuo metu visuomenės protai buvo sužeisti, aptemę, pasidalinę į dvi dalis. Tokių entuziastų buvo labai daug. Manau, kad čia vienas iš tų atvejų“, – kalbėjo K. Krivickas.

Vis dėlto, pasak R. Janutienės, toks epizodas gydytojos L. Bloznelytės-Plėšnienės kabinete buvo, o medikė neturėjo tikslo kažko apšmeižti. Tiesa, galbūt buvo atėję ne Andrius Ūsas, Laimutė Stankūnaitė, jos sesuo Violeta Naruševičienė bei mažametė mergaitė.

„Manau, kad ji nešmeižė. Ten nebuvo sąmoningo noro apjuodinti. L. Bloznelytė-Plėšnienė yra mokslininkė, tokio tipo žmonės turėtų būti linkę meluoti mažiau, nes tiesa yra tai, ko jie siekia“, – teigė R. Janutienė.

Iki šiol nepaviešinti įrašai, daryti Laimutės ir Vytauto Kedžių namuose, kelia daug klausimų. Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Artūras Paulauskas tvirtino, kad tie įrašai – itin svarbi tyrimo dalis, galinti atsakyti į visus klausimus. Tiesa, iki šiol įrašai nepaviešinti todėl, kad vyko tyrimas, o dabartiniai teismo posėdžiai – uždari.

„Teko kalbėti su prokurorais. Jie visada sakydavo, kad tuos įrašus reikia pateikti visuomenei, tada visiems bus aišku, kas įvyko. Jie to negalėjo padaryti, nes vyko tyrimas. Man sakydavo, kad tuose įrašuose yra visi atsakymai“, – laidoje „Lietuva tiesiogiai“ kalbėjo politikas.

Prokurorai neseniai prisipažino, jog jie neturi nė menkiausios nuovokos, kur galėtų slėptis garsioji bėglė, pedofilijos skandalo įkvėpėja Neringa Venckienė. Vis dėlto A. Paulauskas linkęs tuo abejoti.

„Tuo niekada nepatikėsiu. Amerikoje institucijos dirba gerai. „Lietuvos ryto“ publikacijoje mačiau, kur ji nufotografuota parduotuvėje apsipirkinėjanti“, – teisėsaugos darbu abejojo A. Paulauskas.

Su versija, esą pareigūnai kažką slepia, sutiko ir K. Krivickas. Jeigu prokurorai patvirtintų žinantys, kur slepiasi garsioji teisėja, jų iš karto paklaustų, kodėl tuomet ši byla tiek metų vilkinama ir N. Venckienė dar vis nepargabenta į Lietuvą.

„Jie tai pasakė formaliai. Jei jie pasakytų, kad žino, tai jų paklaustų: atsiprašau, vaikinai, jei žinote, tai imkite už rankos ir atsiveskite“, – kalbėjo laidų vedėjas.

Pasak R. Janutienės, teisėsaugos darbas N. Venckienės pargabenimo klausimais kelia daug neaiškumų. Visų pirma, kodėl Lietuvos prokurorai į JAV kreipėsi tik su prašymų įteikti laiškus, kviečiančius į teismą. Anot žurnalistės, teisėja buvo kelis kartus įspėta, todėl suprato, kad kuo greičiau reikia keisti gyvenamąją vietą.

„Ji buvo įspėta ir po to pakeitė gyvenamąją vietą. Iki tol buvo prašymas įteikti kvietimą duoti parodymus. Ateidavo Amerikos pareigūnai, duodavo laišką, o ponia N.Venckienė to laiško neimdavo. Ji kelis kartus buvo įspėta mūsų teisėsaugos, kad jeigu nėra tokia kvaila, turi parodyti padus. Ką ji sėkmingai ir padarė. Mūsų prokuratūrą valdo ne bevaliai, o čia jau yra pornografija“, – kalbėjo žurnalistė.

Anot A. Paulausko, keletą metų trunkančios bėglės paieškos užsibaigtų daug greičiau, jeigu pareigūnai tinkamai performuluotų užklausos prašymą JAV.

„Turi būti labai aiškus prašymas, kad jai inkriminuojami tokie ir tokie straipsniai, kad ją sulaikytų ir čia atgabentų. Čia daugiausia pusmečio klausimas. Viskas išsispręstų“, – kalbėjo NSGK pirmininkas.

Ar gali būti, kad N. Venckienės pargabenimas į Lietuvą vilkinamas todėl, jog kažkam paprasčiausiai nenaudingas nei jos pasirodymas, nei jos liudijimai? Anot A. Paulausko, kažkas Lietuvoje iš tiesų bijo to, ką gali pasakyti teisėja.

„Mano įsitikinimu, prokuratūra nenori, kad ji čia atvažiuotų. Negaliu pagrįsti, bet man atrodo, kad ji gali kalbėti tokius dalykus, kuriems niekas nepasiruošęs“, – kalbėjo politikas.

***

Laidos „Lietuva tiesiogiai“ transliaciją ir visų praėjusių laidų įrašus galite žiūrėti internetiniame „Lietuvos ryto“ televizijos puslapyje https://tv.lrytas.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.