Utenos mero skandalo gijos driekiasi į Vyriausybę

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Panevėžio valdybos pareigūnai tiria galimą Utenos rajono savivaldybės mero Alvydo Katino kyšininkavimą. 

Utenos meras Alvydas Katinas nušalintas nuo pareigų.
Utenos meras Alvydas Katinas nušalintas nuo pareigų.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, Indrė Vainalavičiūtė

Nov 3, 2015, 1:23 PM, atnaujinta Oct 6, 2017, 1:35 AM

STT pareigūnai siekia išsiaiškinti, ar Lietuvos socialdemokratų partijai priklausantis A.Katinas iš vienos akcinės bendrovės vadovo kito asmens naudai reikalavo kyšio.

Įtarimai pareikšti ir ministro pirmininko Algirdo Butkevičiaus sekretoriato vadovei Džiuljetai Žiugždienei. BNS žiniomis, Utenos meras socialdemokratas A.Katinas reikalavo kyšio ministro pirmininko sekretoriato vadovės D.Žiugždienės naudai. Neoficialiomis žiniomis, Utenos meras vienos įmonės prašė suremontuoti D.Žiugždienei priklausantį namą Utenos rajone. 

Nušalintas 2 mėnesiams

Atliekant tyrimą, Panevėžio miesto apylinkės teismas Utenos merą dviems mėnesiams nušalino nuo pareigų. Jam taip pat paskirta kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

Šį ikiteisminį tyrimą organizuoja ir jam vadovauja Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras.

A.Katinas išrinktas Utenos meru yra jau 4 kadenciją iš eilės.

Dėl pareikštų įtarimų Utenos meras LSDP narys Alvydas Katinas suspenduoja savo narystę partijoje.  

Kaip pranešė LSDP, partija „laikosi etiškos politikos principų ir taipogi nekaltumo prezumpcijos, todėl iki tyrimo pabaigos susilaikys nuo tolesnių komentarų.“ 

Apie situaciją informuotas premjeras

Premjero atstovė Evelina Butkutė-Lazdauskienė teigė, kad premjeras Algirdas Butkevičius jau yra informuotas apie tai, kad Utenos mero skandale tam tikras šešėlis metamas ir buvusiai Vyriausybės kanceliarijos vadovei.

„Premjeras informuotas, negaliu nei patvirtinti nei paneigti, su mero A. Katino veiksmų tyrimas kaip nors yra susijęs su buvusia sekretoriato vadove Džiuljeta Žiugždiene. Galiu pasakyti tik tiek, kad Dž.Žiugždienė pateikė prašymą ją atleisti iš pareigų, bet kodėl nemotyvavo. Šis prašymas buvo patenkintas“, – portalui lrytas.lt sakė ji.

Premjeras taip pat informuotas, kad buvusi jo kanceliarijos vadovė buvo STT kviesta į apklausas kaip liudytoja. „Koks tai tyrimas ir dėl ko ji buvo kviečiama, atsakyti negalime, nes STT negali teikti tokios informacijos“, – kalbėjo E.Butkutė–Lazduskienė.

Pasak jos, kol kas premjeras nuo situacijos vertinimų susilaiko, vyksta tyrimas ir laukiame, kokią informaciją pateiks tyrėjai. „Šiandien gavome informaciją, kad STT pradėjo tyrimą dėl mero veiksmų, kol kas nieko daugiau negalime pasakyti“, – teigė ji ir pridūrė,. Kad Dž. Žiugždienė premjero komandoje dirbo nuo kadencijos pradžios.

„Turime informacijos, kad STT kvietė ją į apklausą“, – BNS sakė premjero atstovė spaudai Evelina Butkutė-Lazdauskienė. Ji taip pat nurodė, kad pagal STT pateiktą informaciją, apklausa nebuvo susijusi su Dž.Žiugždienės darbine veikla. 

Premjeras: “Negaliu vertinti šios situacijos“

Buvusios ministro pirmininko sekretoriato vadovės Džiuljetos Žiugždienės atžvilgiu pradėtas STT tyrimas nėra susijęs su jos veiksmais Vyriausybės kanceliarijoje, tokią išvadą galima daryti iš STT informacijos, pateiktos premjerui A.Butkevičiui, rašoma Vyriausybės pranešime spaudai

STT neatskleidė tyrimo detalių, tačiau informavo ministrą pirmininką, kad D. Žiugždienė praėjusią savaitę buvo iškviesta į apklausą kaip liudytoja, o apklausa nėra susijusi su jos veiksmais Vyriausybės kanceliarijoje.

Lapkričio 2 d. D. Žiugždienė pateikė prašymą atleisti ją iš pareigų dėl asmeninių priežasčių. Konkrečios motyvacijos ji nepateikė. Prašymas buvo pasirašytas.

„Negaliu vertinti šios situacijos, nes neturiu jokios informacijos apie jos veiksmus. D. Žiugždienė nėra LSDP narė. Ji yra dirbusi ir kitoms politinėms partijoms. Manau, kad objektyvus STT tyrimas atsakys į visus klausimus“, – sakė ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius.

Įtariamųjų gali būti daugiau

 STT pareigūnai siekia išsiaiškinti, ar meras iš vienos akcinės bendrovės vadovo kito asmens naudai reikalavo kyšio. 

A.Katinui pateikti įtarimai dėl kyšininkavimo. Apie įtarimus kitiems asmenims STT kol kas neskelbia. 

BNS žiniomis, STT tyrime figūruoja bendrovė „Utenos melioracija“, kuriai vadovauja Utenos tarybos narys, Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) atstovas Liuonius Purvinis. 

Pastarasis antradienį atsisakė komentuoti situaciją. 

„Manau, kad prieitas liepto galas. Nemažai politikų pradeda pernelyg drąsiai jaustis, kai jie pajaučia nebaudžiamumą. (...) Aš tik vieną dalyką žinau, meras nedalyvavo tarybos posėdyje praėjusį ketvirtadienį.

Ko gero, gali būti ir daugiau asmenų (figūruojančių STT tyrime). Toks branduoliukas ten yra žmonių, ranka rankon dirbančių“, – sakė Utenos savivaldybės tarybos Kontrolės komiteto pirmininkas konservatorius Edmundas Pupinis. Daugiau detalių apie vykstantį tyrimą politikas teigė nežinąs. 

Atliekant tyrimą, Panevėžio miesto apylinkės teismas Utenos merą dviem mėnesiams nušalino nuo pareigų. Jam taip pat skirta kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.