Visuomenininkai surinko per 69 tūkst. parašų dėl asmenvardžių

Grupė visuomenininkų teigia

Visuomenininkai surinko per 69 tūkst. parašų dėl asmenvardžių.<br>R.Neverbicko nuotr. iš archyvo.
Visuomenininkai surinko per 69 tūkst. parašų dėl asmenvardžių.<br>R.Neverbicko nuotr. iš archyvo.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Nov 4, 2015, 5:58 PM, atnaujinta Oct 5, 2017, 7:22 PM

Piliečių iniciatyvinė grupė „Talka: Už Lietuvos valstybinę kalbą“ siūlo vardus ir pavardes, jeigu jose yra nelietuviškos raidės „w“, „q“, „x“, leisti rašyti tik papildomame paso puslapyje.

Per du mėnesius surinktus parašus iniciatyvinė grupė trečiadienį įteikė Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK). Iniciatorių skaičiavimu, surinkta 69 tūkst. 244 parašų. Jie teigia, patys išbrokavę 8-10 proc. parašų kaip neatitinkančių reikalavimų.

VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas sakė, kad paprastai netinkamais pripažįstami 20-30 proc. pateiktų parašų. Kita vertus, jis teigė, kad iš pirmo žvilgsnio atnešti parašai paliko gerą įspūdį.

Įstatymas numato, kad VRK per 15 dienų turi padaryti išvadą, ar surinktas reikiamas skaičius piliečių parašų.

Piliečių iniciatyvinė grupė siekia pasinaudoti Konstitucijoje įtvirtinta piliečių įstatymo iniciatyvos teise ir pateikti Seimui šį siūlymą svarstyti privaloma tvarka. Tam reikėjo, kad šią iniciatyvą savo parašais paremtų ne mažiau kaip 50 tūkst. rinkimų teisę turinčių šalies piliečių.

„Pilietinė akcija sugebėjo surinkti beveik 70 tūkstančių, tai rodo, kad tos labai pesimistinės gaidos dėl mūsų piliečių pilietiškumo gal ir nėra labai pasvertos“, – trečiadienį VRK sakė vienas iš iniciatyvinės grupės narių Lietuvos edukologijos universiteto profesorius Eugenijus Jovaiša.

Anot jo, aktyviausiai pasirašinėjo Panevėžio regiono gyventojai, ten surinkta apie 16 tūkst. parašų, vilniečiai surinko apie 15 tūkst. parašų. Gana aktyvūs buvo ir klaipėdiečiai.

„Manau, kad Lietuvos partijoms reikia gerai susimąstyti – 70 tūkst. parašų, pilietinė iniciatyva turėtų juos paskatinti galvoti, kad Lietuvos piliečiai nėra pasyvūs žmonės. Šita iniciatyva yra labai taikinga iniciatyva. Mes darome kompromisą, bet nedarome valstybinės kalbos sąskaita. Galime išspręsti šitą klausimą ne valstybinės kalbos sąskaita, ne Konstitucijos pažeidimo, ne įstatymo pažeidimo sąskaita. Tai yra visiems priimtinas kelias“, – kalbėjo E.Jovaiša.

Iniciatyvinės grupės narys ir pagrindinis koordinatorius, politologas Vytautas Sinica vylėsi, kad šis Lietuvos piliečių balsas bus išgirstas Seime.

„Viliuosi, kad pakaks išminties ir politinės valios priimti šią visuomenininkų siūlomą įstatymo projektą ir garbingai išspręsti ne pirmus metus Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) eskaluojamą klausimą, keliantį įtampą tarp Lietuvos ir Lenkijos valstybių“, – pranešime spaudai teigė jis.

VRK pirmininko Z.Vaigausko teigimu, kol kas parlamentas yra priėmęs vienintelę piliečių iniciatyvą kaip įstatymą – dėl priešlaikinės pensijos mokėjimo.

Visuomenininkų siūlomas Asmens tapatybės kortelės ir paso įstatymo pataisos projektas numatytų, kad pagrindiniame asmens oficialių dokumentų puslapyje vardai ir pavardės būtų rašomi tik valstybinės lietuvių kalbos abėcėlės raidėmis pagal tarimą, o įrašai nevalstybine kalba galėtų būti paso papildomų įrašų puslapyje arba tapatybės kortelės antroje pusėje.

Panašų projektą anksčiau parlamentui yra pateikusi grupė Seimo narių, tačiau šiam projektui siūlo nepritarti Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas. Jis ragina leisti Lietuvos piliečių asmenvardžius rašyti nelietuviškais rašmenimis, jeigu pateikiamas dokumento šaltinis su tokia pavarde ar vardu.

Iniciatyvinei grupei priklauso rašytojas publicistas Vytautas Rubavičius, istorikas Eugenijus Jovaiša, aktorius Gediminas Storpirštis, politologas V.Sinica ir kiti.

Lietuvos lenkų politikai ir juos remianti Varšuva ne kartą ragino Lietuvą leisti dokumentuose rašyti lenkiškas pavardes naudojant lenkišką abėcėlę, pavyzdžiui, raidę „w“. Pataisų šalininkai teigia, kad jos būtų svarbios ir santuokas su užsieniečiais sudariusioms lietuvėms. Kritikai teigia, kad taip būtų sumenkintas konstitucinis valstybinės lietuvių kalbos statusas, gali kilti keblumų skaitant nelietuviškas pavardes.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?