Dviejų Kauno universitetų jungtuvės: ar jos tikrai įvyks?

Kauno technologijos universiteto (KTU) ir Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) jungtuvės gali įvykti 2018-2019 metais, tačiau visoms procedūroms užbaigti reikia ir politinės valios.

KTU rektorius P.Baršauskas mano, kad aukštojo mokslo įstaigų jungtuvės yra neišvengiamos.<br>P.Mantauto nuotr.
KTU rektorius P.Baršauskas mano, kad aukštojo mokslo įstaigų jungtuvės yra neišvengiamos.<br>P.Mantauto nuotr.
LSMU rektorius profesorius R.Žaliūnas.<br>P.Mantauto nuotr.
LSMU rektorius profesorius R.Žaliūnas.<br>P.Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Arūnas Karaliūnas

2015-11-06 10:52, atnaujinta 2017-10-05 13:24

Pasak KTU rektoriaus profesoriaus Petro Baršausko, planas sujungti šias dvi aukštojo mokslo įstaigas nėra naujas – apie tai su LSMU rektoriumi profesoriumi Remigijumi Žaliūnu ir visa akademine bendruomene kalbama jau dvejus metus. Jam šiek tiek keista, kad Švietimo ir mokslo ministerija tai pateikė kaip naujieną.

„Mes seniai nuosekliai dirbame šiuo klausimu, tačiau tai turi būti įdomu ir valstybei, nes be papildomų finansinių išteklių neišsiversime“, – lrytas.lt kalbėjo P.Baršauskas.

KTU rektoriaus nuomone, šių jungtuvių tikslas labai paprastas – sukurti kokybišką aukštąjį mokslą siūlančią įstaigą, galinčią sėkmingai konkuruoti su panašiomis Europos įstaigomis.

LSMU jau yra patyręs susijungimo ypatumus – šis universitetas įkurtas sujungus Kauno medicinos universitetą ir Lietuvos veterinarijos akademiją.

„Tai būtų šimtmečio projektas Lietuvoje“, – įsitikinęs LSMU rektorius R.Žaliūnas. Jo nuomone, abu universitetai ir dabar yra žinomi, stiprūs ir tarpusavyje nekonkuruoja. Kita vertus, naujausios technologijos tampriai persipina su sveikatos mokslais.

R.Žaliūnas pranešė laukiantis naujosios LSMU tarybos suformavimo ir jos įgaliojimų tęsti derybas. Taip pat reikėtų ekspertų įvertinimų, kiek kainuotų šis procesas. Rektorius pritarė kolegos P.Baršausko minčiai, kad būtina ir valstybės parama šiam procesui.

„Mes galime sėkmingai gyvuoti ir atskirai, tačiau tikrai pajutome ankstesnių jungtuvių naudą“, – kalbėjo profesorius R.Žaliūnas. Jis optimistiškai vertina galimybes sėkmingai baigti šį projektą ir pridūrė, kad kai kurių kolegų siūlymai kurti konsorciumus yra neefektyvus ir tik imituoja reformas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.