Vilniaus avinėliai, liaukitės tylėję

Ne keršto šaukiamės, o teisingumo!

Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Nov 7, 2015, 6:00 AM, atnaujinta Oct 5, 2017, 11:38 AM

Pažiūrėkime, kad darosi ES šalies sostinei. Ji triūšta akyse. Suoliukai prie Seimo, Lietuvos širdies, palei Martyno Mažvydo bibliotekos sieną, – nušiurę, aptrupėję.

Pasivaikščiokite viena gražiausių Naujamiesčio gatvių – A.Goštauto. Tiksliau, jos gražiausia dalimi nuo Gynėjų gatvės sankryžos iki Operos ir baleto rūmų.

Kairėje pusėje – nuostabus vaizdas į Nerį ir Baltąjį tiltą, prie šaligatvio – puiki kaštonų alėja.

Tik vaikščiokite labai atsargiai – šaligatvis LDK didžiūno vardu pavadintoje gatvėje visas išgriuvęs. Neseniai vilniečiai šaipėsi iš baisios būklės Kauno gatvių. Dabar, atrodo, ateina kauniečių eilė badyti pirštais į Vilniaus gatves.

O taip yra todėl, kad mes, vilniečiai, esame liurbiai ir leidžiamės skriaudžiami. Ir nemokame pakelti pinigų, kurie mėtosi tiesiog gatvėje.

Štai Palanga nuo kitų metų ketina imti 5 eurų vienkartinio įvažiavimo į kurortmiestį mokestį. Neringos savivaldybė užsimojo dar plačiau – už įvažiavimą į Kuršių neriją – 50 eurų.

Šių savivaldybių merai aiškina, kad ratuotų poilsiautojų minios vasaromis teršia orą, užkemša miestą, naikina išskirtinę pajūrio gamtą.

Ant kieno pečių guls didžiausia pajūrio mokesčių našta? Aišku, ant vilniečių. Juk jų daugiausia iš kitų miestų vasarą ir ne tik vasarą traukia į Palangą, Nidą.

Taigi šie žavūs pajūrio miestai ir sugalvojo planą, kaip patuštinti vilniečių kišenes.

O ką vilniečiai? Pajūryje spūstys tik vasarą, o Vilniuje – kiaurus metus. Vilniečiai dūsta nuo anglies dvideginio daug smarkiau nei neringiškiai ir palangiškiai. Sutinkame, kad pajūrio gamta unikali, ją reikia saugoti.

Bet ar daug prastesni Vilniaus Verkių, Pavilnių parkai? Pasklaidykite gamtosaugines knygas, kiek daug čia saugotinų, nykstančių vabzdžių ir paukščių rūšių.

O juk sostinė galėtų bent kažkiek atsiimti pinigų, kuriuos vilniečiai paliks įvažiuodami į pajūrio kurortus. Tereikia nuo kitų metų įvesti vienkartinį įvažiavimo mokestį Neringos ir Palangos gyventojams, atvykstantiems į Vilnių. Gal tokio pat dydžio, kaip Palanga ir Nida lups nuo vilniečių, o gal ir didesnį.

Techniškai tai kontroliuoti šiuolaikinės technologijos leidžia. Tereikia pastatyti įrangą prie įvažiavimų į Vilnių, nuskenuoti automobilio numerius, kurie ir parodytų, kokiame mieste gyvena transporto priemonės savininkas.

Taigi Vilniaus avinėlių tylėjimas tegul vieną kartą baigiasi. Kitais metais mums bus palikta vos 46 proc. gyventojų pajamų mokesčio, o gyventi kažkaip reikės.

Ne keršto šaukiamės, o teisingumo!

„Sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.