Lėktuvo katastrofa Egipte: kerštas už Rusijos veiksmus Sirijoje?

Po Rusijos lėktuvo katastrofos Sinajaus pusiasalyje Egiptui klijuojama ypatingai nesaugios šalies etiketė. Vakar iš Egipto į Lietuvą paskraidinta dalis lietuvių turistų, kiti turėtų grįžti šį trečiadienį. Aiškėja, kad su „Islamo valstybe“ siejami asmenys galėjo dirbti viešbučiuose, o Šarm el Šeicho oro uosto apsaugos kamerų punktas nuolatos buvo paliekamas be priežiūros.

Tikimybė, kad atsitiko techninis gedimas, išlieka, bet kuo toliau, tuo labiau aišku, kad tai buvo teroristinis išpuolis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Tikimybė, kad atsitiko techninis gedimas, išlieka, bet kuo toliau, tuo labiau aišku, kad tai buvo teroristinis išpuolis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
V. Bruveris: „Jeigu buvo susprogdinta bomba, akivaizdu, kad tai kerštas už Rusijos veiksmus Sirijoje“.<br>T. Bauro nuotr.
V. Bruveris: „Jeigu buvo susprogdinta bomba, akivaizdu, kad tai kerštas už Rusijos veiksmus Sirijoje“.<br>T. Bauro nuotr.
L. Linkevičius: „Reikia užjausti paprastus piliečius, šeimas, kurios nukentėjo. Naudos didelės nematau, tai kaip tik įneš panikos Rusijoje“.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
L. Linkevičius: „Reikia užjausti paprastus piliečius, šeimas, kurios nukentėjo. Naudos didelės nematau, tai kaip tik įneš panikos Rusijoje“.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Rasuolė Bauraitė, Lietuvos ryto televizija

Nov 9, 2015, 6:52 PM, atnaujinta Oct 5, 2017, 2:35 AM

Apie tai, kaip gali pasisukti įvykiai, vis labiau aiškėjant Rusijos lėktuvo katastrofos detalėms, „Lietuvos ryto“ televizijos aktualių pokalbių laidoje „Lietuva tiesiogiai“ su žurnaliste Daiva Žeimyte kalbėjo užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius bei dienraščio „Lietuvos rytas“ apžvalgininkas Vytautas Bruveris.

– Vytautai, Britanijos žiniasklaida skelbia, kad Rusijos lėktuvo sprogimą Egipte organizavo Sinajaus pusiasalyje veikiantis „Islamo valstybės“ sparnas „Wilayat Sinai“. Ar tai jau galutinai išsklaido abejones, jog lėktuvas buvo susprogdintas?

– Žinoma, tikimybė, kad atsitiko techninis gedimas, išlieka, bet kuo toliau, tuo labiau aišku, kad tai buvo teroristinis išpuolis. Vykdytojai galėjo būti ta grupuotė, Sinajaus pusiasalio padalinys, labai tikėtina ir tai, kad nauja ir sąlyginai silpna grupuotė nori, skuba pasirodyti. Galbūt, tai buvo padaryta ne be aukščiausios „Islamo valstybės“ vadovybės žinios. Šiuolaikinio terorizmo pasaulyje tai labai įprasta. Jeigu buvo susprogdinta bomba, akivaizdu, kad tai kerštas už Rusijos veiksmus Sirijoje.

– Pats Egiptas irgi susiduria su labai didelėmis saugumo problemomis.

– Savaime suprantama. Tiems, kas buvo toje valstybėje net ir jos sąlyginės gerovės ir ramybės laikais, buvo matyti, ypač oro uostuose, kokia ten tvyro betvarkė, už kyšį gali padaryti daug ką. Tokiam išvystytam terorizmo tinklui, kaip „Islamo valstybė“, padaryti tai Egipto oro uoste nebuvo sudėtinga.

– Skrydžių bendrovės iki sausio mėnesio nutraukė skrydžius į Šarm el Šeichą. Ar tai yra signalas, kad situacija rimta, nereikia rizikuoti ir susilaikyti nuo skrydžių?

– Siekiant maksimaliai apsidrausti, tokie veiksmai, kokius atlieka Vakarų valstybės, yra logiški ir natūralūs.

Rusija pateko į nepatogią padėtį. Ar galima nuspėti, ką Kremlius bandys apkaltinti, jeigu oficiali išvada bus teroro aktas?

– Visa sumaištis, Kremliaus tyla buvo susijusi su tuo, kad jie galvojo, ką daryti, į kurią pusę kreipti viešąją visuomenės nuomonę. Vis dar buvo tikimasi, kad nebus pakankamai duomenų, kad tai buvo teroristinis aktas. Visi Kremliaus kritikai ir kiti sveiko proto žmonės pasaulyje kalbėjo, kad Rusijai pradėjus tai, ką pradėjo Sirijoje, teroristinių išpuolių pavojus jai nepaprastai išauga. Manau, kad Kremlius kol kas kontroliuoja situaciją ir visuomenės požiūrį. Jau dabar iš oficialiosios propagandos matyti, kad bus vairuojama dvejomis kryptimis. Viena kryptis – kažkaip tai susieti su Vakarais, jų kėslais prieš Rusiją, kad vos ne B. Obama pats šovė į lėktuvą. Kita kryptis – šauksmai, kad tautai reikia mobilizuotis, kad Kremliaus valdžia buvo teisi, kad pradėjo karą Sirijoje, nes priešas toks grėsmingas, kad reikia mesti dar jėgų ir jį sunaikinti.

– Ar tai gali paskatinti aktyvesnius veiksmus Sirijoje?

– Gali, tik klausimas, ar tai nebus viešųjų ryšių dalykai. Viskas atsiremia į tai, ar Rusija turi pajėgų, raumenų efektyviai kovoti prieš „Islamo valstybę“. Manau, kad Rusija neturi pakankamai pajėgų antžeminėms operacijoms, pilno masto karui su teroristais.

– Ministre, vakar iš Egipto parskraidinti 180 turistų. Kodėl jie grįžo tik vakar?

– Kai prasidėjo visa šita istorija, kilo tam tikra reakcija. Jungtinė Karalystė sureagavo pirma, kilo klausimas, ką daryti kitiems. Mes nuo pirmos dienos kibom į situacijos analizę, mūsų nuostata buvo, kad turime sąžiningai informuoti apie situaciją, bet neperlenkti lazdos ir negąsdinti žmonių. Mes buvom tarp penkių šalių, kurios pirmos įspėjo. Mūsų ambasada padėjo nusiųsti atstovus, kurie susiję su patikros saugumu, tai buvo stebima. Kuo vėliau žmonės skrido, tuo didesnio saugumo galėjo tikėtis, nes ten buvo metamos visos jėgos, bagažo siuntimus stebėjo visi, kas galėjo, nes matėsi, kad ten buvo spragų. Jeigu kažkas kažko pasigedo, reiktų konkrečiai išgirsti, ko. 180 turistų parskrido, greitai parskris dar 200, mes to nedarom forsuotai. Yra tik dvi šalys, kurios evakuoja turistus – Jungtinė Karalystė ir Rusija, viskas kitkas vyksta pagal grafiką. Jeigu bus konsulinių pageidavimų, mes pasirengę tai daryti.

– Jūsų manymu, tie Lietuvos piliečiai, kurie iki šiol yra Egipte, gali jaustis saugūs?

– Mes neturim duomenų, kad kažkas problematiška. Ne mes vieni taip galvojam, o dauguma šalių, išskyrus Jungtinę Karalystę ir Rusiją. Tikrai jie neturi pagrindo panikuoti. Pats suprantu, kad žmonės susinervinę, bet raginčiau elgtis ramiai, o tuos, kurie planuoja keliones, pasirinkti kitus maršrutus.

– Ministre, ar tie veiksmai – atšaukiami skrydžiai, sugrąžinami turistai, jau yra patvirtinimas, kad ten įvyko teroristinis aktas?

– Taip, yra daug požymių, kad sprogmuo buvo lėktuve. Tai viena iš spragų, nes jeigu norima pakenkti, yra daug būdų. Nuo kiekvieno atvejo labai sunku numatyti priešnuodį. Situacija atskleidė labai daug ydų, reikia tai ištaisyti.

– Turizmo sąstingis Egipte bus netrumpas?

– Matysis, kiek priemonių pavyks įgyvendinti. Vertinimai bus ne pagal televizijos reportažus, vertins ekspertai. Tik tada bus aišku. Kai tik turėsim pagrindo, koreguosim rekomendacijas.

– Dabartinė rekomendacija – nevykti. Kiek ilgai gali būti tokia rekomendacija?

– Mums svarbu, kad būtų pašalinti tie rizikos veiksniai, kurie dabar išaiškėjo. Reikia žiūrėti kompleksiškai į padėtį šalyje, tokių grupuočių veikimą. Žinoma, tai kenkia turizmo industrijai, bet tokia realybė.

– Kaip gali pasisukti įvykiai? Ne tik Egiptas, bet ir Rusija neigia terorizmo faktą. Penktadienį buvo sustabdyti skrydžiai, ar čia pripažinimas, kad ir Rusija mano, kad lėktuvas buvo susprogdintas? Ar čia gudrus planas?

– Jeigu bandoma evakuoti savo piliečius, tai ko daugiau reikia, kur čia gudrus planas? Manau, kad jie tikrai mato grėsmę. Rusijai tai nepatogu nei politiškai, nei praktiškai, bet Rusija daug kur veikia, kur jai nepatogu, bet ką daryti?

– Yra nuomonių, kad Rusija gali mobilizuoti tautą kovai prieš terorizmą, susitelkti.

– Reikia pasmerkti tokius aktus, kad ir ką jie mobilizuotų. Reikia užjausti paprastus piliečius, šeimas, kurios nukentėjo. Naudos didelės nematau, tai kaip tik įneš panikos Rusijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.