Elektroninį balsavimą pirma reikėtų bandyti užsienio lietuviams

Jei Seimas priimtų sprendimus

Elektroninį balsavimą pirma reikėtų išbandyti užsienio lietuviams.<br>D.Umbraso asociatyvioji nuotr.
Elektroninį balsavimą pirma reikėtų išbandyti užsienio lietuviams.<br>D.Umbraso asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Nov 10, 2015, 10:24 AM, atnaujinta Oct 5, 2017, 1:29 AM

„Seime prasidėjusios diskusijos dėl elektroninio balsavimo įgauna pagreitį, jei kažkada būtų nuspręsta, kad būtų galimybė sudaryti atskirą apygardą (išeivijai), būtų tikslinga pabandyti šioje apygardoje balsuoti elektroniniu būdu, ir tai būtų galimybė išbandyti pačią sistemą mažesne apimtimi, kad būtų galima ją perkelti į bendrą rinkimų sistemą, jei ji pasiteisintų, ir jei mes Seime priimtume tokius sprendimus ir įstatymus“, – antradienį atidarydama Seimo ir Pasaulio lietuvių bendruomenės komisijos posėdį sakė L.Graužinienė.

Seimas jau kelis kartus yra atmetęs siūlymus įteisinti elektroninį balsavimą. Po pastarojo karto Teisingumo ministerija Vyriausybės nurodymu parengė pataisas, kurios sudarytų sąlygas balsuoti internetu, o ne iš karto įteisintų patį balsavimą. Dauguma internetiniam balsavimui nepritariančių parlamentarų išsako abejonių, ar bus užtikrintas balsavimo sistemos saugumas, garantuojami skaidrūs rinkimų rezultatai.

Antradienį darbą pradėjusi Seimo ir Pasaulio lietuvių bendruomenės komisija planuoja aptarti Lietuvos pilietybės išsaugojimo, specialios vienmandatės rinkimų apygardos įsteigimo, pabėgėlių priėmimo klausimus.

Savo kalboje parlamento vadovė pažymėjo, jog jau 2016 metais įteisinti atskirą papildomą apygardą išeiviams būtų sudėtinga: „2016 metams kažką kardinaliai pakeisti būtų sunku, bet lauksime jūsų nuomonės“. Vyriausiosios rinkimų komisijos vadovas Zenonas Vaigauskas ne kartą yra pažymėjęs, kad norint sudaryti atskirą rinkimų apygardą užsienio lietuviams trūksta rinkėjų skaičiaus.

Šiuo metu užsienyje gyvenantys lietuviai balsuoja Naujamiesčio apygardoje Vilniuje.

Seimo ir Pasaulio lietuvių bendruomenės komisija paprastai posėdžiauja du kartus per metus ir aptaria Lietuvoje bei užsienio valstybėse gyvenančių lietuvių bendradarbiavimą, rūpinasi abipuse pagalba ir parama, keičiasi mokslo, kultūros ir kita informacija, Seimui ir kitoms valstybės institucijoms teikia pasiūlymus, kurie padėtų stiprinti valstybingumą ir demokratinių tradicijų puoselėjimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.