Prezidentūra mąsto apie priverstinį gydymą nuo alkoholizmo

Prezidentės Dalios

Prezidentūra mąsto apie priverstinį gydymą nuo alkoholizmo.<br>G.Šiupario nuotr.
Prezidentūra mąsto apie priverstinį gydymą nuo alkoholizmo.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Nov 10, 2015, 10:16 AM, atnaujinta Oct 5, 2017, 1:29 AM

„Reikėtų visiškai išnaudoti tas „minkštesnes“ priemones, apeliuojant į asmenų, kurie turi tą bėdą, sąžinę, jų suvokimą, tačiau tai yra priklausomybės liga ir todėl ne visada įklimpęs asmuo tai suvokia. Reikia pamąstyti ir apie tokį būdą kaip priverstinis gydymas“, – Žinių radijui antradienį sakė V.Sarapinas.

Jis atkreipė dėmesį, kad šalies teisinė bazė leidžia priverstinį gydymą nuo alkoholizmo, jeigu asmuo „savo veiksmais gali padaryti žalą sau arba aplinkiniams“.

Šią savaitę Kražių miestelį Žemaitijoje sukrėtė tragedija, kai rastos keturios nužudytos moterys. Sulaikytas girtas jų nužudymu įtariamas 57 metų gretimo kaimo gyventojas. Įtariama, kad keturias moteris Kražiuose nužudęs vyras jas apvogė, o pinigus išleido alkoholiui.

Prieš kelis mėnesius už smurtą prieš sugyventinę nuteistas įtariamasis buvo įtrauktas į Šiaulių apygardos probacijos registrą, tačiau pareigūnai tikino nenustatę, kad jis keltų pavojų aplinkiniams.

V.Sarapino teigimu, valstybė, vietos bendruomenė, nevyriausybinės organizacijos turi skirti daugiau dėmesio žmonėms, kuriems bausmės vykdymas atidėtas arba kuris yra atlikęs bausmę laisvės atėmimo įstaigoje ir iš jos paleistas.

Prezidentės patarėjas sakė, kad būtina sugriežtinti probuojamųjų asmenų priežiūrą.

„Jeigu žmogus nesilaiko probacijos tarnybos nurodymų, tai iš tiesų reikėtų galbūt ir teisiškai įpareigoti probacijos pareigūnus kreiptis į teismą dėl tokių priemonių sugriežtinimo ir asmens sugrąžinimo ar pasiuntimo į įkalinimo įstaigą“, – nurodė V.Sarapinas.

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, Lietuva pagal suvartojamo alkoholio kiekį, tenkantį vienam gyventojui, yra trečia pasaulyje.

Prezidentės patarėjo pateiktais duomenimis, per metus nuo alkoholizmo Lietuvoje miršta apie tūkstantį žmonių, keliuose neblaivūs žūsta apie 100 asmenų, nusikaltimų padaroma apie 12–13 tūkstančių.

„Tai (alkoholizmas) – didžiulė mūsų tautos rykštė“, – pridūrė V.Sarapinas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.