Kaišiadorių teisėja dar nepamiršta

Nors Kaišiadorių rajono apylinkės teismo pirmininkei Editai Dambrauskienei nepavyko tapti Generalinės prokuratūros vadove, jai vis tiek tenka varstyti šios institucijos duris.

E.Dambrauskienė atsitvėrė tyla.<br>R.Danisevičiaus nuotr. iš archyvo
E.Dambrauskienė atsitvėrė tyla.<br>R.Danisevičiaus nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius („Lietuvos rytas“)

Nov 13, 2015, 5:55 AM, atnaujinta Oct 4, 2017, 4:36 PM

Dėl vizito į Generalinę prokuratūrą ketvirtadienį E.Dambrauskienė pavėlavo į vieną Kaišiadorių rajono apylinkės teismo posėdį ir dėl to atsiprašė jo dalyvių.

Neoficialiomis žiniomis, teisėja į Vilnių buvo iškviesta paaiškinti aplinkybių dėl pasirodžiusios informacijos, kad kandidatuodama į generalinius prokurorus ji esą sulaukė pasiūlymo „išsipirkti“ šį postą.

Kaip rašė „Lietuvos rytas“, apie tai praėjusią savaitę vykusiame susitikime su Seimo vadovybe užsiminė prezidentė Dalia Grybauskaitė. Tiesa, ji politikams neatskleidė, iš ko teisėja sulaukė tokių siūlymų.

Šalies vadovė esą tik paminėjo, kad itin aktyviai prieš E.Dambrauskienės skyrimą generaline prokurore užkulisiuose veikė opozicijos liberalas Vitalijus Gailius ir Mišriai parlamentarų grupei priklausantis Povilas Urbšys.

Pastarasis praėjusią savaitę kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, kad ji informuotų, ar dėl viešojoje erdvėje paskelbtos informacijos pradėtas ikiteisminis tyrimas, o jei ne – prašė tokį tyrimą pradėti.

Seimo Antikorupcijos komisijai vadovaujantis V.Gailius „Lietuvos rytui“ taip pat sakė, kad svarbu išsiaiškinti, ar šiuo atveju neteisėtų siūlymų sulaukusi teisėja ėmėsi kokių nors priemonių: „Mes kol kas nežinome, ar teisėja slapta nebendradarbiavo su kompetentingomis tarnybomis.

Jei vis dėlto paaiškėtų, jog siūlymo „išsipirkti“ postą sulaukusi E.Dambrauskienė apie tai nepranešė teisėsaugos institucijoms ir nesiėmė jokių priemonių, kad kalti asmenys būtų išsiaiškinti, man kiltų labai didelių abejonių dėl jos kompetencijos.“

Tuo metu E.Dambrauskienė vakar atsisakė komentuoti ne tik tai, ar prokurorams patvirtino informaciją apie siūlytą „išpirką“, bet ir apie vakarykštį apsilankymą Vilniuje.

Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiasis prokuroras Irmantas Mikelionis „Lietuvos rytui“ aiškino, kad prieš priimant sprendimą dėl ikiteisminio tyrimo yra atliekami įvairūs patikslinamieji veiksmai, tarp jų ir pokalbis su teisėja.

„Turėtų būti išsiaiškinta ir jos pozicija šiuo klausimu“, – E.Dambrauskienės apsilankymo prokuratūroje neneigė I.Mikelionis, tačiau tikino, kad jokio sprendimo dar nėra.

Šešėliai išsklaidyti, laukia kito kandidato

* Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė vakar paskelbė gavusi atsakymus, kad specialiosios tarnybos neturi duomenų apie neteisėtus parlamentarų veiksmus svarstant generalinio prokuroro skyrimo klausimą.

* Prezidentė Dalia Grybauskaitė praėjusią savaitę Seimo valdybos nariams užsiminė, kad prieš pat slaptą balsavimą dėl Kauno apygardos teismo pirmininko Nerijaus Meilučio kandidatūros į generalinius prokurorus Kaišiadoryse esą įvyko susitikimas, kuriame pašaliniai asmenys bandė paveikti būsimą politikų sprendimą.

* Buvo paminėti Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto vadovas Julius Sabatauskas, šio komiteto narys Vytautas Gapšys ir Kaišiadoryse rinktas Seimo narys Bronius Bradauskas, tačiau politikai kategoriškai neigė buvus tokį susitikimą.

* L.Graužinienės teigimu, specialiųjų tarnybų pateikta informacija išsklaido abejones dėl Seime priimamų sprendimų skaidrumo ir atveria kelią tolesniam prokuroro skyrimui: „Mestas tam tikras šešėlis ant Seimo yra be jokio pagrindo. Todėl lauksime teikiamo kandidato.“

* Premjeras Algirdas Butkevičius pareiškė, kad prezidentės teikiama nauja generalinio prokuroro kandidatūra su Seimu turėtų būti suderinta dar prieš teikimą.

* Premjeras, beje, pripažino jau anksčiau prezidentės buvęs informuotas apie esą neskaidrius politikų veiksmus atmetant ankstesnius kandidatus į generalinio prokuroro postą. A.Butkevičius taip pat pabrėžė, kad visų lygių politikams reikėtų išsigydyti „pažymų ligą“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.