L. Graužinienė: „Aš ne tik Seimo pirmininkė, bet ir mama“

Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė pirmadienį netikėtai pakeitė iš anksto numatytą darbotvarkę. Atidėjo susitikimą su visuomenininkais, iškėlusiais iniciatyvą dėl nelietuviškų žodžių rašybos asmens dokumentuose tvarkos.

L.Graužinienę vėl prislėgė šeimyniniai rūpesčiai.<br>R.Danivevičiaus nuotr.
L.Graužinienę vėl prislėgė šeimyniniai rūpesčiai.<br>R.Danivevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Nov 16, 2015, 1:02 PM, atnaujinta Oct 4, 2017, 6:01 AM

Oficialiai pranešta, kad susitikimą Seimo pirmininkė atidėjo dėl asmeninių priežasčių. Portalui lrytas.lt ji paaiškino, kad skubėjo į ligoninę, kurioje jos sūnui atlikta rankos operacija.

„Aš ne tik Seimo pirmininkė, bet ir mama. Todėl ir mamos pareigą turiu atlikti“, – paaiškino L.Graužinienė.

Ji pasakojo, kad sūnui prieš pusę metų buvo atsitikusi nelaimė, patyrė traumą, kurios metu susilaužė ranką. Su trauma susijusi ir operacija šį pirmadienį.

L.Graužinienė tikino, jog operacija planinė, nesudėtinga, pavojaus sūnaus sveikatai nėra, bet ji norinti pabūti šalia savo vaiko.  Portalo žiniomis, gydytojų rankose atsidūrė jaunesnysis, 13 metų politikės sūnus.

Šį pirmadienį L.Graužinienei dėl motiniškų rūpesčių teko atidėti susitikimą su iniciatyvinės grupės „Talka: Už Lietuvos valstybinę kalbą“ atstovais.

Ši iniciatyvinė grupė siūlo vardus ir pavardes, jeigu jose yra nelietuviškos raidės „w“, „q“, „x“, leisti rašyti tik papildomame paso puslapyje. Jie surinko privalomus ne mažiau kaip 50 tūkst. rinkimų teisę turinčių Lietuvos piliečių parašų, kad atitinkamas projektas būtų svarstomas Seime.

Pagal visuomenininkų parengtą Asmens tapatybės kortelės ir paso įstatymo pataisos projektą, pagrindiniame asmens oficialių dokumentų puslapyje vardai ir pavardės būtų rašomi tik valstybinės lietuvių kalbos abėcėlės raidėmis pagal tarimą, o įrašai nevalstybine kalba galėtų būti paso papildomų įrašų puslapyje arba tapatybės kortelės antroje pusėje.

Be to, projektas įteisintų nuostatą, kad lietuvių kalbos abėcėlę sudaro 32 raidės. Šiuo metu joks teisės aktas to neapibrėžia.

Ši piliečių iniciatyva įsigaliotų tik tuo atveju, jeigu jai pritartų Seimo daugumą.

Panašų projektą anksčiau parlamentui yra pateikusi grupė Seimo narių, tačiau šiam projektui siūlo nepritarti Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas.

Jis ragina leisti Lietuvos piliečių asmenvardžius rašyti nelietuviškais rašmenimis, jeigu pateikiamas dokumento šaltinis su tokia pavarde ar vardu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.