J. Sabatauskas po susitikimo pasijuto lyg apkarpytas ūgliukas

Pagaliau įvyko sąmokslu prieš valstybę skiriant generalinį prokurorą viešai neatskleistoje Prezidentūros pažymoje apkaltinto Seimo nario Juliaus Sabatausko susitikimas su prezidente. Prezidentūra pranešė, kad buvo pateiktas ne vienas skundas dėl komiteto pirmininko, tačiau pats pirmininkas savo akimis jų taip ir nematė.

J.Sabatauskas kartu su Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetu ketvirtadienį Prezidentūroje aiškinosi generalinio prokuroro skyrimo peripetijas.<br>Montažas
J.Sabatauskas kartu su Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetu ketvirtadienį Prezidentūroje aiškinosi generalinio prokuroro skyrimo peripetijas.<br>Montažas
J.Sabatauskas kartu su Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetu ketvirtadienį Prezidentūroje aiškinosi generalinio prokuroro skyrimo peripetijas.<br>T.Bauro nuotr.
J.Sabatauskas kartu su Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetu ketvirtadienį Prezidentūroje aiškinosi generalinio prokuroro skyrimo peripetijas.<br>T.Bauro nuotr.
J.Sabatauskas kartu su Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetu ketvirtadienį Prezidentūroje aiškinosi generalinio prokuroro skyrimo peripetijas.<br>T.Bauro nuotr.
J.Sabatauskas kartu su Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetu ketvirtadienį Prezidentūroje aiškinosi generalinio prokuroro skyrimo peripetijas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lina Bartkutė

Nov 19, 2015, 12:27 PM, atnaujinta Oct 3, 2017, 8:36 PM

„Prezidentė pasakė, kad tai nebuvo teisėsaugos institucijų pateikti dokumentai, bet tokią informaciją privalu tikrinti. Buvo keletas pasirašytų ir nepasirašytų skundų. Prieš rinkimus jų padaugės“, – ramiai ir gerai apgalvodamas kalbėjo komiteto pirmininkas.

Save palygino su apkarpytu ūgliuku

Komiteto pirmininko buvo klausiama, kam naudinga rašyti skundus. „Gyvojoje gamtoje yra gyvatvorės principas. Sodininkas kartais kerpa gyvatvorę, kad būtų gražiai apkirpta, jei tas ūgliukas išauga – jį nukerpa“, – taip situaciją apibūdino J.Sabatauskas.

Politikas paaiškino, kad jis daug ką gali ir jų komitetas yra labai nemėgstamas daugelio Seimo narių, tačiau neverta kvaršinti galvos ir ieškoti, kam jis gali būti nenaudingas ar net žalingas.

Prezidentė neatsiprašė

Prezidentė J.Sabatausko neatsiprašė dėl paskelbtos nepatikrintos informacijos apie jį ir jo kolegas. „Ji pasakė, kad viešai tos informacijos neskelbė, o jei valdybos nariai tokius duomenis skelbė, tai jų ir reikėtų klausti“, – prezidentės žodžius atkartojo Seimo narys.

Per valdybos posėdį prezidentė paminėjo pavardes ir galimus skundus. „Man kilo klausimas, bet nenorėjau jo užduoti. Viešinimas per radiją, per žiniasklaidos priemonę ar grupei žmonių – kuo jis skiriasi“, – stebėjosi J.Sabatauskas.

Šiuo metu prezidentės esą turima informacija perduota Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT). „Manau, kad mes lauksime kvietimo į STT. Jei nesulauksime, patys inicijuosime, kad būtume kviečiame, nes gali būti išpūsti įvairūs burbulai“, – planus dėstė J.Sabatauskas.

Kas skundė – Prezidentūra nežino

Pasak prezidentės D.Grybauskaitės atstovės spaudai Daivos Ulbinaitės, ketvirtadienį vyko tik trumpa kalba apie gautus skundus. Prezidentę esą nuolatos pasiekia įvairūs signalai ir informacija apie politikų veiklą. Prezidentė to neanalizuoja ir iš karto perduoda specialiosioms tarnyboms.

Pasak D.Ulbinaitės, Prezidentūra ir nesiaiškino, ar informacija buvo tiksli. „Tik Teisės ir teisėtvarkos komiteto nariai buvo informuoti, kad ta informacija perduota. Mes tos informacijos nei viešiname, nei analizuojame, tik perduodame“, – teigė atstovė.

Iš kur tiksliai buvo gauti skundai, Prezidentūra esą nežino. „Informacija mus pasiekia įvairiai – iš žmonių, institucijų. Įvairiais kanalais – elektroniniu paštu, skambučiais. Visa ji registruojama ir perduodama tarnyboms. Ar jau ištirta, reikėtų klausti STT“, – aiškino D.Ulbinaitė.

Pavyko suderinti susitikimą

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas J.Sabatauskas prieš dvi savaites bandė asmeniškai skambinti ir aiškintis, kokių pretenzijų turi prezidentė. Tačiau susitikimas buvo pažadėtas tik po dviejų savaičių ir ne akis į akį, o su visu komitetu. Antradienį politiko iniciatyva susitikimas buvo perkeltas į ketvirtadienį.

D.Grybauskaitė, lapkričio pradžioje susitikusi su Seimo valdyba, ragino generalinį prokurorą paskirti dar šiemet. Dienraštis „Lietuvos rytas“ po susitikimo pranešė, kad prezidentė jame užsiminė, jog prieš pat slaptą balsavimą dėl Kauno apygardos teismo pirmininko N.Meilučio kandidatūros į generalinius prokurorus Kaišiadoryse esą įvyko susitikimas, kuriame pašaliniai asmenys bandė paveikti būsimą politikų sprendimą.

Kaip šio susitikimo dalyviai buvo minėti Seimo TTK vadovas J.Sabatauskas, šio komiteto narys Vytautas Gapšys ir Kaišiadoryse išrinktas Seimo narys Bronius Bradauskas. Šie politikai kategoriškai paneigė vykus tokį susitikimą.

Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė dėl paskelbtos informacijos užklausė specialiąsias tarnybas ir vėliau atsakė, kad tarnybos neturi jokių duomenų apie neteisėtus parlamentarų veiksmus dėl generalinio prokuroro skyrimo.

Ieško naujų kandidatų

Prezidentūra ieško naujų kandidatų vadovauti Generalinei prokuratūrai, o TTK pirmininkas J.Sabatauskas tikisi, kad nauja kandidatūra Seimui bus pateikta dar šiais metais. „Vyksta pokalbiai su potencialiais kandidatais“, – sakė prezidentės atstovė spaudai D.Ulbinaitė.

J.Sabatausko teigimu, pokalbio su prezidente metu konkrečios pavardės nebuvo minimos. J.Sabatauskas Seime yra įregistravęs pataisas keisti generalinio prokuroro skyrimo tvarką po to, kai parlamentas du kartus atmetė D.Grybauskaitės pasiūlytus kandidatus.

Anot TTK pirmininko, susitikimo su prezidente metu šis klausimas buvo keliamas, tačiau D.Grybauskaitė nenorėjo šia tema diskutuoti. „Aš paklausiau, kokia yra prezidentės nuomonė. Prezidentė tuo klausimu nepanoro diskutuoti – sakė, kad dabartinė tvarka pakankamai gera“, – po susitikimo žurnalistams sakė J.Sabatauskas.

TTK pirmininko pataisose generalinio prokuroro kandidatūros teikimo iniciatyvą iš prezidento norima perleisti Vyriausybei. Pasak J.Sabatausko, šį klausimą toliau reikėtų svarstyti jau paskyrus nuolatinį Generalinės prokuratūros vadovą. D.Grybauskaitė anksčiau yra minėjusi, kad parlamentarai dėl generalinio prokuroro Seime turėtų balsuoti viešai, taip pat neatmetė galimybės, kad nauja kandidatūra bus teikiama jau po 2016 m. Seimo rinkimų.

Prezidento teisė Seimui siūlyti generalinio prokuroro kandidatūrą yra įtvirtinta Konstitucijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.