Kova dėl kurhauzo griuvėsių Palangoje – atkakli

Iš palangiškių Jackų šeimos apleistą Palangos kurhauzo dalį valstybės nuosavybėn perimti siekiantys paveldosaugininkai gali paskęsti skundų jūroje.

G.Jacka bylinėjasi dėl kurhauzo.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
G.Jacka bylinėjasi dėl kurhauzo.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Ziabkus („Lietuvos rytas“)

Nov 19, 2015, 7:04 AM, atnaujinta Oct 3, 2017, 10:22 PM

Kultūros paveldo departamentui (KPD) niekaip nepavyksta pasiekti, kad kurhauzo atėmimo byla iš esmės būtų pradėta nagrinėti teisme. Paveldosaugininkai dar 2013 metais kreipėsi į teismą dėl netinkamai laikomos kultūros vertybės paėmimo valstybės nuosavybėn, tačiau ši byla iki šiol nėra pajudėjusi iš vietos.

Šįkart Palangos teisme susirinkusiems bylos dalyviams vėl teko skirstytis nieko nepešus – paskelbta pertrauka. Tai padaryti nutarta gavus tokį kurhauzo bendraturčio Gedimino Jackos prašymą.

Anot palangiškio, bylą reikėtų stabdyti, kol Vilniaus administraciniame teisme nebus išnagrinėtas naujas jo skundas.

Juo palangiškis ginčija 2008- ųjų KPD Vertinimo tarybos sprendimą Palangos kurhauzą įrašyti į Kultūros paveldo vertybių registrą, nustatyti vertingąsias šio objekto savybes, o pačiam pastatui suteikti teisinę apsaugą.

Tais pačiais motyvais buvo paremtas ir ankstesnis G.Jackos skundas dėl kultūros ministro įsakymo, kuriuo kurhauzas buvo patvirtintas kultūros paveldo vertybe. Kaip nepagrįstą šį skundą Vilniaus apygardos administracinis teismas atmetė, o toks sprendimas dabar yra apskųstas apeliacinei instancijai.

Tuomet gegužę G.Jackai pavyko Palangos teismą įtikinti stabdyti KPD ieškinio nagrinėjimą.

Tačiau rugsėjį KPD skundą išnagrinėjęs Klaipėdos apygardos teismas nustatė, kad ginčas dėl ministro įsakymo teisėtumo civiliniam procesui dėl statinio paėmimo valstybės nuosavybėn tiesioginės įtakos neturi.

Apeliacinės instancijos teismas nutarė, kad apylinkės teismas priėmė neteisėtą nutartį, ir ją panaikino.

Kad šį kartą Palangos teismas tokios pat klaidos nebedarys ir bylos nestabdys, regis, tiki ir patys Jackų gynėjai.

Vienas jų atsisveikindamas su paveldosaugininkams atstovaujančiu KPD Panevėžio skyriaus vedėju Arūnu Umbrasu mestelėjo: „Susitiksime iki Naujųjų metų.“

Tačiau A.Umbrasas mano, kad bylos nagrinėjimas bus pratęstas ne anksčiau kaip kitų metų sausio pabaigoje.

Jis dar prieš šį teismo posėdį prognozavo, kad Jackos vėl ištrauks kokį nors naują prašymą: „Tai unikali byla, kurioje atsakovai pasinaudoja menkiausia proga užvilkinti procesą.

Bylos vilkinimo taktika paprasta: prasidėjus posėdžiui kurhauzo dalies savininkai pateikia absurdišką prašymą, kuriam nagrinėti reikia laiko. Jei teismas jį atmeta, tuomet ši nutartis vėl skundžiama.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.