J.Basanavičiaus paminklo ateitį nulems Vilniaus taryba?

Kultūros ministerija ir Vilniaus

J.Basanavičiaus paminklo ateitį nulems Vilniaus taryba?
J.Basanavičiaus paminklo ateitį nulems Vilniaus taryba?
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Nov 21, 2015, 11:34 AM, atnaujinta Oct 3, 2017, 1:35 PM

Kultūros ministro Šarūno Biručio sudaryta komisija apsisprendė, jog paminklas visuomenės ir kultūros veikėjui Jonui Basanavičiui turėtų iškilti Konstantino Sirvydo skvere ir ragina, kad sprendimas būtų patikėtas visai Vilniaus miesto savivaldybės tarybai.

Sostinės vadovybė paminklą siūlo statyti kitoje vietoje, prie Lietuvos nacionalinės filharmonijos.

„Dar kartą atėjo ekspertai, buvo pakviesti architektai – išsakius visus argumentus, komisijos nariai balsavo ir didžioji dauguma o gal beveik absoliuti dauguma komisijos narių pasisakė už tai, kad paminklas atsirastų dabartiniame Sirvydo skvere nenurodant konkrečios vietos – tai turėtų būti atlikta vėliau, žiūrint į vizualizaciją. Tai gali būti tiek viršutinėje, tiek apatinėje skvero dalyje“, – BNS sakė Š.Birutis.

Anot jo, penktadienį komisijos nariai paskutiniame diskusijų etape rinkosi iš dviejų galimų vietų paminklui: Sirvydo skvero ir netoliese esančios erdvės Bokšto ir Didžiosios gatvės sankryžoje, prie cerkvės.

Ministro teigimu, savivaldybės argumentai, kad paminklą statyti prie filharmonijos „paprasčiau ir pigiau“, komisijos narių buvo atmesti kaip „nelogiški ir net nepagarbūs“.

Š.Birutis pažymėjo, jog į komisiją buvo įtraukti ir Vilniaus savivaldybės atstovai, tačiau penktadienį vykusiame paskutiniame posėdyje niekas iš savivaldybės nepasirodė.

„Gaila, kad Vilniaus miesto savivaldybė nerado argumentų, ir, tikriausiai, nematė reikalo dalyvauti posėdyje – tiesiog atsiuntė raštą, kad jie turi nuomonę. Kas tie jie, kol kas lieka neaišku, nes miesto taryboje šis klausimas nebuvo svarstytas (...). Priimtas rekomendacinis sprendimas, dabar jis turėtų būti svarstomas Vilniaus miesto taryboje ir taryba, manome, apsispręs ir pritars“, – sakė jis.

Šį klausimą savivaldybėje prižiūrintis vicemeras Gintautas Paluckas tvirtino nematantis problemų, ir jei tokį pageidavimą gaus, tarybai sprendimas bus teikiamas.

„Jeigu tai pakeis ministro nuomonę ar jį įtikins, kad mes tikrai tai turime galvoje, tai mes tai tikrai ir padarysime. Aš dėl to nematau problemų, nes žinau tarybos narių nuomonę. Jei tai yra tam tikras formalumas, kurio ministerija pageidauja, mes galime padaryti. Bet rezultatas bus toks pat – ta pati vieta“, – sakė G.Paluckas.

Paminklo J. Basanavičiui pastatymas numatytas Vyriausybės patvirtintoje Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio minėjimo programoje.

Svarstoma, jog skulptūra galėtų būti liejama pagal tarpukaryje sukurtą Rapolo Jakimavičiaus maketą, kuris priklauso Lietuvos nacionaliniam muziejui. Muziejaus direktorė Birutė Kulnytė bei kiti kritikai sako, kad vieta prie filharmonijos skulptūrai netinkama, nes erdvė pernelyg uždara. Jos nuomone, S.Sirvydo skvero savivaldybė nesirenka, nes ateityje čia planuoja statybas. Savivaldybės atstovai tai neigia.

Viliamasi, kad paminklą pavyks pastatyti dar iki 2018-ųjų, kai bus minimas valstybės atkūrimo šimtmetis.

J. Basanavičius (1851-1927) – lietuvių visuomenės veikėjas, pirmasis laikraščio „Aušra“ redaktorius, vienas svarbiausių nepriklausomybės siekėjų, mokslininkas, gydytojas. Jo vadovaujama Lietuvos Taryba 1918 metų vasario 16 dieną paskelbė Lietuvos nepriklausomybę. J. Basanavičius pirmasis pasirašė Nepriklausomybės aktą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.