Humoristų daug, juoktis nėra iš ko

Jaunimas tvirtina vis mažiau laiko praleidžiantis prie televizoriaus. Kodėl? Pirmiausia lietuviškuose kanaluose trūksta humoro. Juk esame linksma tauta – mokame iš savęs pasijuokti ir kitus pajuokinti.

Daugiau nuotraukų (1)

Marius Vasilevičius

Nov 22, 2015, 11:12 AM, atnaujinta Oct 3, 2017, 10:34 AM

Televizija yra užstrigusi aklavietėje. Kadaise ekranuose karaliavo dviejų Raimondų – Šilansko ir Bingelio – anekdotai. Tuomet visi ėmė pasakoti anekdotus. Vėliau jie virto vaidinamomis anekdotinėmis situacijomis. Tačiau visa tai jau praeitis.

Per pastarąjį dešimtmetį pasikeitė humoro suvokimas. Tai pastebiu vesdamas renginius. Lėkštu anekdotu nieko nepapirksi. Dabar žmones traukia gyvi pasakojimai apie kasdienes situacijas, į kokias jie ir patys buvo patekę.

Pastebėjau, kad kai kurie vyresni žmonės dar gyvena tais anekdotiniais laikais, bet dauguma – nuo studentų iki lankstaus humoro jausmo keturiasdešimtmečių – yra imlūs, nuovokūs.

Tuo įsitikinau kurdamas internetinės televizijos lrytas.tv laidą „Šimtaveidis“, kurioje praeivius provokuoju įsikūnijęs į įvairius personažus: zombį, savo dūdelę parodyti siūlantį keistuolį, šiukšlinti raginantį šlavėją. Gal tik keli žmonės įsižeidė supratę, kad buvo slapta filmuojami.

Televizijoje pilna rimtų pokalbių laidų, bet kodėl nesukūrus humoristinio diskusijų šou? Panašaus į „Vakarą su Urgantu“, rodomą per Rusijos Pirmąjį kanalą.

Esame pavargę nuo tų anekdotinių laidų, todėl toks šou būtų tikra atgaiva. Laida sudaryta iš kelių dalių. Pirmiausia koks nors įžymus studijos svečias su humoru kalbinamas apie aktualijas, parodoma linksmų siužetų.

Kas galėtų tapti tokios laidos vedėju? Žinoma, labiausiai būtų tikęs Vytautas Šapranauskas. Tokiai laidai galėtų diriguoti Algis Ramanauskas, kuris yra puikus vedėjas.

Anksčiau jis kūrė panašią laidą – „Le Broniaus šou“ (LNK), tačiau joje vaidino šiurkštų, daug besikeikiantį personažą, nebuvo savimi. Man atrodė šiek tiek persūdyta.

„Radistas“ Rolandas Mackevičius sugeba patraukti žiūrovų dėmesį savo kalbomis, moka improvizuoti. Tai jis įrodė ir prieš metus LNK eterį šturmavusioje laidoje „Norim dar!“.

Laida buvo naujoviška, todėl greitai tapo populiari. Vis dėlto ilgainiui žiūrovai persisotino.

Rolandas taip pat galėtų turėti savo laidą. Jam reikėtų duoti visišką laisvę ir jis tikrai nenuviltų.

Prieš šešerius metus buvo atsiradusi eksperimentinė naujo formato laida „Dar pažiūrėsim!“ (TV3). Bandydama pašiepti lietuviškas laidas ji sulaukė didelio populiarumo.

Reikėtų ją grąžinti, nes per pastaruosius metus sukurta daug laidų, iš kurių galima pasijuokti. Vien iš „24 valandų“ (LNK) išeitų ištisas humoro laidų ciklas.

Galima būtų skirti eterio komikų komandai „Humoro klubas“ – rodyti „stendupus“. Prieš kurį laiką TV3 tai darė, tačiau ten publiką linksmindavo daugiausia pagrindiniai vedėjai.

Įdomu būtų pažiūrėti ir pradedančių humoristų atrankas. Taip atsirastų naujų veidų televizijoje. Rusijoje tokiu būdu plečiamas vedėjų ratas. Tie, kurie pasirodo „Comedy Club“ (TNT), yra kviečiami į kitus projektus – kuria įvairius personažus, tampa laidų vedėjais.

Jau pasenęs ir „Dviračio šou“. Nenuostabu, kad šią laidą iš LNK perkėlė į „Info TV“.

Dauguma žiūrovų tiesiog yra pripratę prie jos, jiems tai tarsi tradicija, bet jaunimo senas modelis netraukia.

„Dviračio šou“ per daug politinių temų. Galima būtų vaidinti daugiau situacijų iš kitų sričių – pramogų, kultūros, sporto.

Neseniai teko vesti diskusiją Vilniaus Universiteto Teisės fakultete. Joje dalyvavo ir Arūnas Valinskas, teisėjai. Ten nuskambėjo mintis, kad Seimas yra kaip humoro klubas, todėl jo net parodijuoti nereikia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.