Beveik realybė: bus baudžiami tik prostitučių pirkėjai

Trys Seimo narės siekia, kad prostitutės nebūtų baudžiamos administracinėmis baudomis. Jų teigimu, baudų skyrimas už vertimąsi prostitucija didina prostitucija besiverčiančių asmenų pažeidžiamumą, nes užkerta jiems kelią kreiptis į policijos pareigūnus tapus smurto, seksualinės prievartos aukomis.

Lietuvoje vertimasis prostitucija ar atlygintinis naudojimasis prostitucijos paslaugomis užtraukia baudą nuo 86 iki 144 eurų.<br>A.Barzdžiaus asociatyvi nuotr.
Lietuvoje vertimasis prostitucija ar atlygintinis naudojimasis prostitucijos paslaugomis užtraukia baudą nuo 86 iki 144 eurų.<br>A.Barzdžiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Valiuškevičiūtė

Nov 25, 2015, 3:14 PM, atnaujinta Oct 2, 2017, 9:24 PM

Seimo narės Marija Aušrinė Pavilionienė, Giedrė Purvaneckienė ir Vincė Vaidevutė Margevičienė įregistravo Administracinių teisės pažeidimų kodekso (ATPK) 487 straipsnio pakeitimo projektą, kuriuo numatoma naikinti administracines baudas už vertimąsi prostitucija.

Parlamentarės tvirtina, kad baudos neatgraso nuo vertimosi prostitucija, be to, neproporcingai daug baudų skiriama prostitutėms, o ne vyrams, kurie perka jų paslaugas.

G.Purvaneckienė pabrėžė, kad merginos prostitutėmis tampa ne savo noru, o prostitucijos problema kyla ne iš pasiūlos, o iš paklausos.

„Nematau kur yra paklausos mažinimas, reikėtų susikoncentruoti būtent į paklausą, ne pasiūlą. Pagrindinė nebaudimo filosofija – prostitutėmis tampama ne savo noru, tai yra aukos. Dažniausiai smurto ir skurdo aukos. Nuolat bausti aukas – ar tai yra žmoniška?

Be abejonės yra ir atvejų, kai mergina negali paviešinti savo problemų, nes ji pagal ATPK bus nubausta dėl vertimosi prostitucija“, – sakė G.Purvaneckienė.

Lietuvoje vertimasis prostitucija ar atlygintinis naudojimasis prostitucijos paslaugomis užtraukia baudą nuo 86 iki 144 eurų. Jeigu tai pakartotinis pažeidimas, bauda siekia nuo 144 iki 289 eurų, arba yra keičiama iki 30 parų areštu.

Be to, daugelis prostitučių nepajėgios sumokėti skirtų baudų.

„Pirmasis postūmis Lietuvoje buvo tuomet, kai pradėjo bausti ir tuos, kurie perka prostitučių paslaugas. Pavyzdžiui Švedijoje buvo įvestos baudos klientams, tačiau nebuvo baudžiamos prostitutės. Nauja sistema labai greitai rado rėmėjų ir pasiteisino – prostitučių greitai sumažėjo. Bet Lietuvoje prieita išvados, kad reikia bausti abi puses“, – sakė Seimo G.Purvaneckienė.

2014 m. už prostitucijos paslaugų teikimą buvo nubaustos 299 (iš jų 179 – pakartotinai) moterys, už prostitucijos paslaugų pirkimą arba teikimą – 22 vyrai.

2011 m. bendra skirtų baudų suma buvo 172 tūkst. litų, iš jų sumokėta – 11 tūkst., arba tik 6 proc. visų skirtų baudų.

„Prostitutė būna aplinkybių auka. Verčiant mokėtis baudas yra sunkinama moters padėtis. Norėtume pasiūlyti švedišką modelį, kai baudžiamas bus tik klientas“, – sakė A.M.Pavilionienė.

Seimas prieš metu yra priėmęs rezoliuciją, kuri ragina naikinti baudas už vertimąsi prostitucija.

„Jeigu man bus suteikta tokia galimybė, aš pristatysiu projektą. Tada ir išgirsime, kokie argumentai yra prieš“, – sakė A.M.Pavilionienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.