Po Seimo antausio V. Landsbergiui traukiasi Laisvės komisija

Seimui užkirtus kelią Laisvės komisijos siūlymui penktąją Laisvės premiją skirti buvusiam pirmajam faktiniam šalies vadovui Vytautui Landsbergiui, sujudo visa premijos skyrimo komisija ir dauguma jos narių pareiškė atsistatydinantys.

V.Landsbergis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
V.Landsbergis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lina Bartkutė

Nov 25, 2015, 8:17 AM, atnaujinta Oct 2, 2017, 11:51 PM

Vytautas Landsbergis iš naujienų portalo lrytas.lt išgirdo žinią apie komisijos narių atsistatydinimą ir nustebo.

„Dar yra žmonių, turinčių padorumo jausmą. Žmonės pasisako reaguodami į tokį Seimo elgesį. Man šiek tiek linksma, koktu, bet linksma“, – pakomentavo V.Landsbergis.

Paklausus, ar reikia tokios premijos apskritai, profesorius atsakė, kad neturi „jokios nuomonės apie Seimo sprendimus ir tada, kai įsteigė premiją, ir dabar – kai susimėtė“.

Komisija atsistatydino dėl Seimo nepasitikėjimo

Trečiadienį buvo surengta Laisvės premijų komisijos narių Sauliaus Pečeliūno, Povilo Urbšio spaudos konferencija dėl antradienio Seimo sprendimo nepritarti Laisvės premijų komisijos teikimui. Spaudos konferencijoje turėjo dalyvauti ir Dalia Kuodytė, tačiau ji taip ir nepasirodė.

Komisijos nariai pareiškė, kad iš visų 13 komisijos narių pasitrauks dešimt žmonių. Lieka tik trys – du „darbiečiai“ ir Lenkų rinkimų akcijos narys. Užtenka pasitraukti septyniems nariams, ir komisija nebeturi kvorumo.

Iš karto po nepavykusio balsavimo antradienį iš Laisvės komisijos pirmininkės pareigų paskelbė pasitraukianti konservatorė Irena Degutienė, taip pat komisijos narė liberalė Dalia Kuodytė. 

Komisijos nariai Seimo sprendimą neskirti premijos V.Landsbergiui įvertino kaip nepasitikėjimą Laisvės komisija ir esą nemato reikalo toliau tęsti veiklos Laisvės premijų komisijoje. Esą dėl V.Landsbergio nepaskyrimo sunerimo visa tauta – tiek jauni, tiek seni.

Povilo Urbšio teigimu,  „Seimas parodė, kad nesugeba rinkti istorijos, tokios, kokia ji yra. Nesugeba peržengti per savo asmeninius interesus“.

„Negalima per rinkimus elgtis neatsakingai ir rinkti tokius žmones, kurie dėl savo pykčių gali padaryti pražūtingus žingsnius. Prisiminę ir sausio 13-ąją, turime visi galvoti, kokius atstovus renkame“, – aiškino komisijos narys S.Pečeliūnas.

Komisijos nariai pareiškė, kad gėdinga, jog ateinančiais metais nebus įteikta Laisvės premija. Gėdinga, kad politikai prikalbėjo niekų ir nesusilaikė nuo savo niekingų komentarų. Taip esą jie parodė savo neišmanymą, nes Vytautas Landsbergis buvo vertinamas ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje.

Paskirtos keturios premijos

 Premija siekiama įvertinti asmenų ir organizacijų laimėjimus ir indėlį ginant žmogaus teises, plėtojant demokratiją, skatinant tarpvalstybinį bendradarbiavimą kovojant už Rytų ir Vidurio Europos tautų laisvą apsisprendimą ir suverenitetą.

Pretendentais Laisvės premijai gauti gali būti Lietuvos ir užsienio valstybių fiziniai, viešieji ir privatūs juridiniai asmenys, nusipelnę laisvei, demokratijai ir žmogaus teisėms.

 Laisvės premiją Lietuvos Seimas įsteigė 2011 metų rugsėjo 15 dieną. Premija siekia 5 tūkst. eurų, tačiau ji gali būti įteikta ir dovanų pavidalu. Ji teikiama kasmet sausio 13-ąją, per iškilmingą Laisvės gynėjų dienos minėjimą.

Pirmoji Laisvės premija buvo skirta Rusijos kovotojui už laisvę, žmogaus teises ir demokratiją Sergejui Kovaliovui, antroji – Lietuvos laisvės lygos įkūrėjui politiniam kaliniui Antanui Terleckui, trečioji – pogrindinės spaudos leidinio „Lietuvos Katalikų Bažnyčios kronikos“ steigėjui arkivyskupui Sigitui Tamkevičiui. Ketvirtoji premija pernai įteikta Lenkijos disidentui, dienraščio „Gazeta Wyborcza“ vyriausiajam redaktoriui Adamui Michnikui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.