Smagi spalvinimo knygelė – juodai Kauno dar niekas nenudažė

Plačiau pažinti Kauną, kai jis buvo laikinoji Lietuvos sostinė, miestiečiai ir svečiai gali spalvindami knygelę „Nuspalvink Kauno tarpukarį“. Ši pramoga sudomino ne tik vaikus, bet ir suaugusiuosius.

Kaunietė E.Krikštaponytė su sūnumis Joriu ir Motiejumi, spalvindami knygeles apie Kauną, geriau pažįsta miestą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kaunietė E.Krikštaponytė su sūnumis Joriu ir Motiejumi, spalvindami knygeles apie Kauną, geriau pažįsta miestą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė („Lietuvos rytas“

Nov 25, 2015, 8:47 PM, atnaujinta Oct 2, 2017, 7:18 PM

Ekonomistė Eglė Krikštaponytė su sūnumis šešiamečiu Joriu ir ketverių Motiejumi vakarais palinksta prie spalvinimo knygelių apie Kauną.

Jose šeima turi galimybę daugiau sužinoti apie išskirtine tarpukario architektūra garsėjusiame Kaune pastatytus pastatus ir juos nuspalvinti.

Kauniečiai spalvina dailininkės Karolinos Vilkončiūtės piešinius, kuriuos ji sukūrė pagal fotomenininko Gintaro Česonio nuotraukas.

Vaikai randa žinomus pastatus

„Sužinojome, kad išleista tokia knygelė, ir ją įsigijome. Vaikams labai smagu joje rasti pastatus, pro kuriuos ne kartą esame praėję ar juose pabuvoję, o man įdomu, kas šių objektų architektas, kada ir kokiu stiliumi jie pastatyti“, – pasakojo E.Krikštaponytė.

Moteris tikino, jog vaikai lengvai atpažino daugelį knygelėje nupieštų pastatų Laisvės alėjoje ir jos prieigose. O štai Žaliakalnyje esančių kai kurių statinių jie nebuvo įsiminę, todėl praėjusį savaitgalį E.Krikštaponytė su atžalomis specialiai žvalgėsi po šią miesto dalį ir dairėsi į knygelėje esančius namus.

Moters teigimu, spalvindami knygelę vaikai renkasi jiems patinkančių spalvų pieštukus. Todėl svarbūs Kauno pastatai joje daugiausia išmarginti šviesiomis ryškiomis spalvomis.

Atitrauks nuo kompiuterio

Viešosios įstaigos „Gražinkime Kauną“ atstovai Andrijana Filinaitė ir Dainius Lanauskas tikino, kad mintis sukurti ir išleisti tokią spalvinimo knygelę ne tik vaikams, bet ir suaugusiesiems kilo atsižvelgiant į didelį žmonių susidomėjimą Kauno tarpukariu.

Autorių teigimu, išskirtine tarpukario modernizmo architektūra garsėjančiam Kaunui 2015 metais įteiktas itin svarus apdovanojimas – Europos paveldo ženklas, todėl šiame leidinyje yra 44 išskirtiniai objektai, kurie buvo įtraukti į Europos paveldo ženklo sąrašą.

„Šia knygele skatiname trumpam atsitraukti nuo vis labiau įsiurbiančių technologijų bei virtualaus pasaulio. Tai – viena iš meno terapijos formų, mažinanti stresą, padedanti kūrybiškai praleisti laisvalaikį ir leidžianti geriau pažinti miestą“, – kalbėjo A.Filinaitė.

Gražina įvairiomis spalvomis

Kauno turizmo informacijos centro ir konferencijų biuro, kur ir galima įsigyti knygelę, direktorius Sigitas Sidaravičius matė ne vieną vaikų ir suaugusiųjų jau spėtą nuspalvinti knygelę. Mažųjų nuspalvintos knygelės skiriasi nuo tų, kurias gražino jų tėvai ar kiti suaugusieji.

„Vaikai negaili fantazijos, renkasi ryškias spalvas, todėl jų knygelės atrodo žaismingai ir linksmai. Ypač smagu žiūrėti į mažųjų nuspalvintus pastatų langus, kuriuos jie dažnai mato mėlynus, geltonus ir net raudonus. Nors piešiniai knygelėje yra labai žaismingi, vaikai mėgsta juos pagyvinti – piešia save, draugus, gyvūnus, saulę, debesis, žolę.

Suaugusieji stengiasi atkartoti spalvas, kuriomis iš tikrųjų nudažytas pastatas, todėl naudoja daug pilkos, rudos, gelsvos, balintos kavos spalvos“, – kalbėjo S.Sidaravičius.

Direktorius pastebėjo, jog ne vieną knygelę apie Kauną įsigijo žmonės, kurie spalvindami medituoja.

Keli vyresnio amžiaus kauniečiai tvirtino, jog spalvindami pastatus jie atsipalaiduoja, pamiršta rūpesčius ir net prisiminimais sugrįžta į jaunystę.

Pagal spalvas galima spręsti apie knygelių šeimininkų nuotaiką. Kol kas nė vienas kaunietis neatnešė tik juoda ar kitomis niūriomis spalvomis nuspalvintos knygelės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: prezidento rinkimai – intriga išlieka?