Auksu pabarstytos moterys praranda protą

Įsivaizduokite, užsukate į grožio saloną, bet tikrai neketinate nieko jame pirkti, o išeinate su kosmetikos rinkiniu už kelis tūkstančius eurų bei greitojo kredito sutartimi bent porai metų. Kur slypi tokios magijos paslaptis?

Dėl procedūrų su aukso dulkėmis moterys ryžtasi imti tūkstantines paskolas.<br>„123rf.com“ nuotr.
Dėl procedūrų su aukso dulkėmis moterys ryžtasi imti tūkstantines paskolas.<br>„123rf.com“ nuotr.
Salono „Golden Touch“ veikla sulaukė vartotojų skundų lavinos.<br>M.Kulbio nuotr.
Salono „Golden Touch“ veikla sulaukė vartotojų skundų lavinos.<br>M.Kulbio nuotr.
Salono „Golden Touch“ veikla sulaukė vartotojų skundų lavinos.<br>M.Kulbio nuotr.
Salono „Golden Touch“ veikla sulaukė vartotojų skundų lavinos.<br>M.Kulbio nuotr.
Salono „Golden Touch“ veikla sulaukė vartotojų skundų lavinos.<br>M.Kulbio nuotr.
Salono „Golden Touch“ veikla sulaukė vartotojų skundų lavinos.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Dec 2, 2015, 2:34 PM, atnaujinta Oct 1, 2017, 5:04 PM

„Aukštos kvalifikacijos specialistai, procedūrų kokybė ir unikalumas, taip pat čia naudojama ypač prabangi kosmetika, kurios viena esminių dedamųjų yra 24 karatų aukso mikrodalelės“, – taip savo išskirtines paslaugas interneto tinklalapyje pristato grožio ir sveikatingumo centras „Golden Touch“.

Nors interneto tinklalapyje paslaugų kainos nenurodomos, buvusių salono klienčių patirtis rodo, kad jos taip pat auksinės. Grožio procedūrų abonentų ir pačių kosmetikos gaminių kainos svyruoja nuo 1400 iki 4800 eurų.

Grožio salonas teikia ir dar vieną šiek tiek neįprastą tokiai įstaigai paslaugą: klientės, kurios apsilankymo metu neturi pakankamai pinigų susimokėti už tūkstančius kainuojančias procedūras ir prekes, čia pat gali užpildyti reikiamus dokumentus greitajam kreditui gauti.

Įdomu tai, kad po kelias valandas trunkančių įtikinėjimų ar net psichologinio spaudimo imti kelių tūkstančių eurų paskolas ryžtasi ir tos moterys, kurioms tokia prabanga tikrai ne pagal kišenę.

Naujienų portalas lrytas.lt jau yra publikavęs vienos šio salono klientės istoriją, kaip pakviesta nemokamai procedūrai moteris susimokėjo 1400 eurų.

Sulaukė net 15 skundų

Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos Nesąžiningos komercinės veiklos ir reklamos skyriaus vedėja Milda Deimantė teigė, kad skundų dėl salono veiklos būta ne vieno: „Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba  gavo 15 vartotojų prašymų raštu  nutraukti kosmetikos pirkimo–pardavimo bei vartojamojo kredito sutartis. Vartotojos prašymuose dažniausiai nurodo, kad jautė įmonės spaudimą sudaryti sutartis, neturėjo laiko pagalvoti ir apsispręsti. Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba dėl vartotojų prašymų kreipėsi į uždarąją akcinę bendrovę „D service“, ir įmonė iki šiol su vartotojomis kilusius ginčus spręsdavo taikiai bei nutraukdavo kosmetikos pirkimo–pardavimo bei kreditavimo sutartis.“

Anot jos, VVTAT vartotojų skundų pagrindu pradėjo tyrimą dėl galimo Nesąžiningos komercinės veiklos vartotojams draudimo įstatymo pažeidimo. „Kadangi šiuo metu Valstybinėje vartotojų teisių apsaugos tarnyboje tyrimas dėl galimo bendrovės „D service“ Nesąžiningos komercinės veiklos vartotojams įstatymo pažeidimo dar vyksta, plačiau komentuoti, ar bus nustatyti šio įstatymo pažeidimai, negalime“, – apie tyrimą sakė pašnekovė.

Už agresyvų siūlymą – baudos

Lietuvos Respublikos nesąžiningos komercinės veiklos vartotojams draudimo įstatymas nustato, kad komercinė veikla yra nesąžininga, jeigu ji neatitinka profesinio atidumo reikalavimų ir iš esmės iškreipia arba gali iškreipti vidutinio vartotojo ekonominį elgesį.

Nesąžininga komercinė veikla dažniausiai pasireiškia kaip klaidinama arba agresyvi. Šiame įstatyme taip pat nustatyti konkretūs draudžiami nesąžiningos komercinės veiklos atvejai: pvz., daroma prielaida, jog komercinė veikla yra klaidinama, jeigu ji pasireiškia kaip apgaulingas tvirtinimas, kad produktą bus galima įsigyti tik per ypač trumpą laikotarpį arba kad tik tuo laikotarpiu jį bus galima įsigyti nustatytomis sąlygomis, taip siekiant paskatinti vartotoją nedelsiant priimti sprendimą, nesuteikiant jam galimybės ar pakankamai laiko priimti informacija paremtą sprendimą. 

Įstatymas nustato, kad komercinė veikla laikoma agresyvia, jeigu ji priekabiavimu, prievarta, įskaitant fizinės jėgos panaudojimą arba pernelyg didelę įtaką, labai apriboja arba gali apriboti vidutinio vartotojo pasirinkimo laisvę arba elgesį produkto atžvilgiu, jeigu tokiu būdu vidutinis vartotojas skatinamas arba gali būti skatinamas priimti tokį sprendimą dėl sandorio, kurio jis kitomis aplinkybėmis nebūtų priėmęs.

Už Nesąžiningos komercinės veiklos vartotojams draudimo įstatymo pažeidimus juridiniams asmenims gali būti skiriamos ekonominės sankcijos (nuo 289 iki 8688 eurų, o esant sunkinančioms aplinkybėms – iki 34 754 eurų).

Lankėsi ir policijos pareigūnai

Prieš kurį laiką šiame salone lankėsi Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos ekonominių nusikaltimų tyrimo valdybos pareigūnai.

Patikrinimo metu pareigūnai nustatė, kad salone naudojamos Lietuvoje netestuotos kosmetikos priemonės ir nesertifikuoti elektros prietaisai,  kaupiama informacija apie klientų privatų gyvenimą.

Policijos skelbtais duomenimis, klientėms siūlomų kosmetikos produktų kainos svyravo nuo 1 400 iki 4 800 eurų.

Nors Kriminalinės policijos ekonominių nusikaltimų tyrimo valdybos pareigūnai buvo pradėję ikiteisminį tyrimą dėl sukčiavimo,  vėliau jis buvo nutrauktas.

Kriminalinės policijos ekonominių nusikaltimų tyrimo valdybos tyrėja Raimonda Trumpickaitė naujienų portalui lrytas.lt sakė, jog ikiteisminis tyrimas nutrauktas, nes nerasta nusikaltimo.

„Tai anaiptol nereiškia, jog kitų pažeidimų taip pat nėra. Informacija perduota kitoms institucijoms, kurios turi tikrinti, ar  šiame grožio salone laikomasi teisės aktų reikalavimų, ar nepažeidžiamos vartotojų teisės“, – sakė tyrėja.

Salonas savo kaltės neįžvelgia

Salono „Golden Touch“ atstovė ryšiams su visuomene Ingrida Šulcienė tikino, kad jame atliekamos grožio procedūros neturi Lietuvoje analogų: „Mūsų parduodamos kosmetikos produktų sudėtyje yra Izraelio mokslininkų sukurtas kompleksas NIAPEPTYGOLD, kurį sudaro 24 karatų auksas, vitaminas B3, heksil peptidas–19 ir žolelių ekstraktai. Aukso, kaip stipraus antioksidanto,  savybės žinomos ir naudojamos kosmetologijoje jau seniai ir visame pasaulyje, tačiau būtent šios kosmetikos Lietuvoje galima įsigyti tik pas mus.“

Anot I.Šulcienės, atsižvelgiant į pasirinktą kosmetikos rinkinį, klientės gauna papildomos nemokamos naudos: grožio procedūrų, konsultacijų, mokymų.

Paklausta, ar tokios grožio procedūros populiarios, I.Šulcienė atsakė teigiamai: „Turime stabiliai augantį patenkintų klientų būrį, šiuo metu jų yra keli šimtai.“

Salono atstovė patvirtino, kad paslaugų ir produktų kainos iš tiesų skirtos didesnes pajamas turintiems vartotojams: „Vienas kosmetikos rinkinys, kurio nuolat naudojant paprastai užtenka metams, kainuoja 1400 eurų.“

Ji pridūrė, kad salone už prekes ir paslaugas galima atsiskaityti keliais būdais – grynaisiais, kortele, pervedimu ar pasinaudoti kreditu.

Paklausta apie skundų  Vartotojų teisių apsaugos tarnybai laviną, salono atstovė teigė, kad padėtis jai žinoma: „Beveik visos klientės, kurios kreipėsi į VVTAT, prieš tai kreipėsi į mus, tačiau nesulaukė atsakymo, kurį mes pagal mūsų vidinę tvarką išanalizuojame, priimame sprendimą ir  pateikiame per 10 dienų.

Visoms klientėms, kurios į mus kreipėsi, sprendimai dėl sutarčių nutraukimo  vidinių procedūrų tvarka buvo priimti ir patenkinti vartotojų naudai. Mūsų kompanija investavo daugiau kaip 200 tūkst. eurų, investicijos ir toliau tęsiamos, planuojame dvigubinti darbo vietų skaičių. Todėl mes ypač stengiamės turėti tiktai patenkintus klientus. Pažymėtina, kad visos klientės, kurios kreipėsi į VVTAT, parodomąsias procedūras vertinimo anketose įvertino 10 balų iš 10.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.