A. Pitrėnienę ragino pasidomėti muzikos ir teatro akademija

[[ge:lrytas:lrytas:758026]]

Audronę Pitrėnienę pasiekė informacija apie studijuojančio jaunimo vargus.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Audronę Pitrėnienę pasiekė informacija apie studijuojančio jaunimo vargus.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 3, 2015, 7:30 PM, atnaujinta Oct 1, 2017, 10:55 AM

„Tai, ką skaitome žiniasklaidoje apie vaidybos ir režisūros studijų atmosferą, verčia sunerimti. Aukštajame moksle turime rimtų problemų – dėstytojai yra įdarbinami trumpalaikėmis sutartimis, jie patiria sistemingą psichologinį spaudimą, nežinodami, ar po vasaros dar turės darbo vietą. Jų patiriamas stresas persiduoda studentams. Tačiau tai, ką girdime apie LMTA, yra didžiulė grėsmė visos mūsų aukštojo mokslo sistemos prestižui. Kaip galime pritraukti studentus iš kitų šalių po tokių įvykių? Aš ne tik prisidedu prie raginimo ministrei imtis tyrimo, bet ir pati, kaip Seimo narė atsakinga už švietimą, kartu su socialdemokratiniu jaunimu domėsiuosi situacija šioje konkrečioje katedroje“, – sako Orinta Leiputė, Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto narė.

Žiniasklaidoje pasirodė informacija apie LMTA Vaidybos ir režisūros katedroje studijavusio studento žūtį, vienas po kito pasirodo vieši buvusių šios specialybės studentų pareiškimai, kuriuose kartojasi pagrindinis leitmotyvas – klestinti patyčių kultūra.

„Pasisakiusių liudininkų pasakojimuose kartojasi informacija apie galimą neprofesionalų ir edukacinei institucijai netinkamą pedagogų elgesį su studentais, o tai šiuolaikinėje demokratinėje Lietuvoje turėtų neegzistuoti“, – mano socialdemokratai, kuriuos stebina švietimo ir mokslo ministrės tyla.

Savo ruožtu Švietimo ir mokslo ministerija primena, kad švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė antradienį buvo pakvietusi susitikti Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA) ir Vilniaus universiteto (VU) vadovybes bei šių aukštųjų mokyklų studentų atstovybių narius aptarti studentų nusiskundimų. Po susitikimo su LMTA ir VU vadovybėmis ministrė teigė stebėsianti situaciją abiejose aukštosiose mokyklose. „Kviesiu aukštųjų mokyklų vadovybes kitam susitikimui, kad sužinočiau, kaip pas juos keičiasi situacija, kokie sprendimai priimti“, – sakė antradienį ministrė. Pasak Švietimo ir mokslo ministerijos, visus studentų nusiskundimus ministrė perdavė darbo grupei, kuri analizuoja aukštojo mokslo situaciją. Ji pateiks savo pasiūlymus, kaip būtų galima išspręsti pateiktas problemas.

Susitikime, anot Švietimo ir mokslo ministerijos, buvo kviesti dalyvauti VU ir LMTA rektoriai, tačiau atvyko tik akademijos vadovas Zbignevas Ibelgauptas. VU rektorius Artūras Žukauskas vietoje savęs delegavo studijų prorektorę Nijolę Radavičienę ir partnerystės prorektorę Gretą Drūteikienę. Pasikalbėti apie studentų nusiskundimus taip pat buvo atvykusi LMTA Teatro ir kino fakulteto dekanė Elona Bajorinienė bei akademijos Tarybos narė Aušra Motuzienė bei abiejų aukštųjų mokyklų studentų atstovai.

„Bandome patys ieškoti šio įvykio priežasčių, tačiau kol vyksta ikiteisminis tyrimas, negalima daryti skubotų išvadų, todėl prašome ir kitų to nedaryti. Iš karto po nelaimės kreipėmės į psichologus ir organizavome pagalbą kurso draugams, fakultete su studentais ir dėstytojais dirba „Krizių įveikimo centro“ psichologų komanda. Svarstome, kad akademijoje reikia įsteigti psichologo etatą, kad pagalba, jos prireikus, visada būtų šalia“, – sakė antradienio susitikime LMTA rektorius Z. Ibelgauptas.

VU studijų prorektorė N. Radavičienė susitikimo metu užsiminė, kad galbūt VU EF ne viskas yra gerai, tačiau „nedrįstų į kiekvieną atvejį reaguoti kaip į aukštosios mokyklos kokybę parodantį atvejį“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.