Australijos pilietybė – kliūtis kilti Lietuvoje

Ambicingus politinės karjeros planus tapti ne tik Seimo nariu, bet ir ministru ar net premjeru naujajai Liberalų sąjūdžio žvaigždei europarlamentarui 41-erių Antanui Guogai kol kas tenka atidėti.

A.Guoga tvirtino, kad bet kokiu atveju jo veiksmai nesikeis – jis visada stengsis padėti Lietuvai ir jos žmonėms.<br>T.Bauro nuotr.
A.Guoga tvirtino, kad bet kokiu atveju jo veiksmai nesikeis – jis visada stengsis padėti Lietuvai ir jos žmonėms.<br>T.Bauro nuotr.
A.Guogai rūpi, kad ir šiemet gimęs sūnus Herkus, kurį jis augina su žmona Aiste, irgi turėtų Australijos pilietybę.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
A.Guogai rūpi, kad ir šiemet gimęs sūnus Herkus, kurį jis augina su žmona Aiste, irgi turėtų Australijos pilietybę.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Vytautas Bruveris („Lietuvos rytas“)

2015-12-03 05:34, atnaujinta 2017-10-01 15:31

Ant vienos svarstyklių lėkštės – galimybė neseniai gimusiam sūnui gauti Australijos pilietybę ir toje šalyje klestintis asmeninis verslas, rašo „Lietuvos rytas“.

Ant kitos lėkštės – Seimo rinkimai ir galimybė tapti Vyriausybės nariu.

Svarstydamas, ką pasirinkti, Lietuvos ir Australijos pilietybę turintis A.Guoga patarimo klausinėja šių abiejų valstybių politikų bei pareigūnų.

Vis dėlto viskas krypsta į tai, kad europarlamentaras politinės karjeros Lietuvoje žingsnius kol kas pristabdys.

Užmojai buvo dideli

Neseniai Liberalų sąjūdžio vadovo rinkimuose metęs iššūkį Seimo nariui Eligijui Masiuliui europarlamentaras tapo ne tik jo pirmuoju pavaduotoju, bet ir partijos kandidatu į ūkio ministrus, jei liberalai po rinkimų dalyvaus formuojant naują Vyriausybę.

Negana to, A.Guoga paskelbė, kad Seimo rinkimuose dalyvaus Vilkaviškio vienmandatėje apygardoje – socialdemokratų lyderio, premjero Algirdo Butkevičiaus tėvonijoje, kur šis neginčijamai karaliauja jau daugelį metų.

Šiuo savo žingsniu A.Guoga tarsi demonstravo, kad jo ambicijos neapsiriboja tik ūkio ministro portfeliu ir siekia dar aukščiau.

Tačiau šią savaitę staiga paaiškėjo, kad visus didelius užmojus liberalui gali tekti atidėti, nes jis yra ir Australijos, ir Lietuvos pilietis.

Aiškinosi kartu su kolega

Dvigubą pilietybę A.Guoga turi pagal galiojančius Lietuvos įstatymus, tačiau jis negalėtų tapti kandidatu į Seimą. Bent taip paaiškino Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) vadovas Zenonas Vaigauskas, bakstelėjęs pirštu į 1998 metų Konstitucinio teismo išaiškinimą.

A.Guoga pas Z.Vaigauską buvo užsukęs kartu su Lietuvoje kelerius metus gyvenančiu JAV politologu ir viešųjų ryšių specialistu Dariumi Udriu.

Pastarasis, turintis ir JAV, ir Lietuvos pilietybę, taip pat ketino su liberalais kandidatuoti į Seimą – kaip ir dar keli kiti tokioje pačioje situacijoje esantys Amerikos lietuviai, grįžę į Lietuvą.

Po susitikimo su VRK pirmininku D.Udrys pareiškė, jog JAV pilietybės atsisakymas nepakeistų jo ištikimybės Lietuvai ir nenutrauktų ryšių su Amerika, taip leisdamas suprasti, kad ir toliau greičiausiai liks dvigubu piliečiu.

Tuo metu A.Guoga paskelbė, jog buvo „iškviestas“ į VRK ir ėmė samprotauti, kad jam esą netikėtai iškilusios kliūtys kandidatuoti į Seimą – politinių konkurentų intrigos.

Be to, europarlamentaras užsiminė, jog tuo atveju, jei atsisakytų Australijos pilietybės, jos galimai netektų ir dvi ten gyvenančios jo nepilnametės dukterys.

Tokie A.Guogos aiškinimai sutrikdė Z.Vaigauską. Jis tvirtino, kad A.Guogos ir D.Udrio į VRK būstinę niekas nekvietė, jie atėjo patys.

Nurodė kitas priežastis

Suglumę buvo ir Liberalų sąjūdžio vadovai, ypač dėl kolegos teiginių apie dukteris. Partijos vadovybė tai aiškinosi su Australijos konsulu Lietuvoje Antonio Meschino. Pastarasis patvirtino, kad pavojus netekti šios šalies pilietybės nepilnametėms negresia.

Anot „Lietuvos ryto“ kalbintų liberalų, praėjusiais metais Aistę Šlapokaitę vedęs A.Guoga dabar labiausiai rūpinasi neseniai Lietuvoje gimusiu sūnumi Herkumi. Berniukui iš tiesų gali kilti pavojus negauti Australijos pilietybės tuo atveju, jei jos atsisakytų tėvas.

Negana to, europarlamentaras Australijoje turi draudimo bendrovę, kuri neseniai gavo licenciją teikti paskolas, o tuo atveju, jei savininkas atsisakytų šalies pilietybės, verslui kiltų problemų.

Pagaliau Australijos pilietybės atsisakymo procedūros gali užtrukti tiek ilgai, kad A.Guoga pavėluotų į Seimo rinkimų traukinį.

Kaupia informaciją

Vis dėlto liberalai dar nėra galutinai nuleidę rankų. Liberalų sąjūdžio lyderis E.Masiulis vakar „Lietuvos rytui“ sakė, jog partija šiuo metu kaupia informaciją apie tarptautinę teisinę praktiką šiuo klausimu ir ketina siekti, kad Seimas kreiptųsi į KT.

Konstitucijos sargų būtų prašoma išaiškinti, ar tikrai nuo 1998 metų nepasikeitė konstitucinė doktrina šiuo klausimu, be to, ar tikrai dvigubą pilietybę turintis asmuo negali kandidatuoti – galbūt jis negali turėti dvigubos pilietybės tik tuo metu, kai duoda Seimo nario priesaiką.

Kliūčių atsisakyti – daug

O ką apie savo politines perspektyvas mano pats A.Guoga?

– Ne, sprendimo, ką daryti, dar nėra. Nors ir variantų, kaip suprantate, nėra daug.

Pirmiausia gruodžio 11-ąją Briuselyje susitiksiu su čia reziduojančiu Australijos ambasadoriumi, kurį asmeniškai pažįstu. Pažįstu ir šios šalies užsienio reikalų ministrę.

Australijos pilietybės atsisakymas – gana ilgas ir komplikuotas procesas. Taigi pirmiausia reikia išsiaiškinti, kiek tai užtruktų.

Be to, ketinu susitikti su Darbo partijos lyderiu Valentinu Mazuroniu, kad jis paprašytų šios partijos atstovės Seimo pirmininkės Loretos Graužinienės teikti įstatymų pataisas, – vakar savo planus „Lietuvos rytui“ dėstė A.Guoga.

– Kokias įstatymų pataisas turite galvoje?

– Tokias, kurios leistų dvigubą pilietybę turintiems asmenims dalyvauti Seimo rinkimuose.

Tačiau jei tai pasirodytų nerealu, lieka du keliai – atsisakyti Australijos pilietybės arba ne.

– Iš karto po susitikimo su Z.Vaigausku paskelbėte, kad jei taip padarytumėte, Australijos pilietybės galbūt netektų ir dvi jūsų dukterys. Ar tikrai?

– Nėra taip, kad automatiškai jos netektų. Tačiau jei joms liktų tik vienas iš tėvų, turinčių Australijos pasą, gali kilti tam tikrų problemų.

– Bet ar nėra taip, kad šiuo atveju jūs pirmiausia galvojate apie savo sūnaus Australijos pilietybę?

– Kalbėjau apie tai su žmona, ji pasakė, kad jai tai nėra problema. Tačiau man tai svarbu. Jūs teisus – tai dar vienas veiksnys, kurį reikia svarstyti.

– Ar dar vienas veiksnys nėra tai, kad Australijoje turite draudimo verslą, kuris plečiasi naujomis kryptimis ir kuriam iškiltų pavojus, jei netektumėte tos šalies pilietybės?

– Taip, ši aplinkybė taip pat labai stipri. Yra draudimo bendrovė, kuri gavo licenciją teikti paskolas. Ji dirba jau aštuonerius metus ir jai tokiu atveju galėtų būti rūpesčių.

Taigi, kaip matote, yra daug aplinkybių, dėl kurių sprendimo atsisakyti Australijos pilietybės priimti greitai negalima. Reikia svarstyti.

– Kaip atsitiko, kad jūs apie visa tai sužinojote ar prisiminėte tik dabar?

– Partija man to niekada nesakė, o aš pats nepagalvojau. Juk kai kandidatavau į Europos Parlamentą, tokių problemų nebuvo, ten tokių barjerų nėra. Gerai, kad nors dabar išsiaiškinau.

Bet kokiu atveju, net jei ir neatsisakysiu Australijos pilietybės ir negalėsiu kandidatuoti į Seimą, mano veiksmai nesikeis – ir toliau visada stengsiuosi padėti Lietuvai ir jos žmonėms.

Pastaroji A.Guogos frazė leidžia manyti, kad europarlamentaras ir verslininkas vis dėlto ketina neatsisakyti Australijos pilietybės. Šaltiniai Liberalų sąjūdyje „Lietuvos rytui“ tvirtino, kad taip greičiausiai ir bus.

Draudimo raktas – priesaika

Ar tikrai Konstitucija ir beveik dviejų dešimtmečių senumo KT nutarimas užkerta kelią dvigubą pilietybę turinčiam A.Guogai tapti ne tik Seimo nariu, bet ir ministru ar premjeru?

Juk reikalavimas būti nesusijus priesaika ar pasižadėjimu užsienio valstybei aiškiai įrašytas tik Seimo nariams. O Vyriausybės nariams tokio reikalavimo neįrašyta. Būtent į tai atkreipė dėmesį Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas Z.Vaigauskas ir Vyriausybės teisininkai.

Tačiau vienas autoritetingiausių specialistų, buvęs KT teisėjas Vytautas Sinkevičius tvirtino, kad iš pačios Konstitucijos vis dėlto išplaukia draudimas dvigubą pilietybę turintiems asmenims būti ir Vyriausybės nariais.

„Raktas yra pati priesaika, kurią duoda ir Vyriausybės nariai. Ji – tokio pat konstitucinio lygmens ir statuso, kaip ir Seimo nario priesaika, apie kurią KT yra pasakęs, kad ji nenumato jokių išimčių, tik ištikimybę vien Lietuvos Respublikai.

Taigi tokią pat priesaiką duodantis ministras taip pat negali būti kitos valstybės pilietis. Mano nuomone, tai gana aišku, nors jokio atskiro ir specialaus KT nutarimo dėl ministrų ar premjero pilietybių nėra“, – „Lietuvos rytui“ aiškino V.Sinkevičius.

Tačiau vienas žymiausių konstitucinės teisės specialistų sutiko, kad erdvės politikams dėl to specialiai kreiptis į KT vis dėlto yra ir jie gali prašyti specialaus teismo išaiškinimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.