Kitoks rinkimų žemėlapis kiršina politikus

Iš naujo braižomos rinkimų apygardų ribos kursto aistras Seime ir skaldo valdančiąją daugumą – koalicijos partneriai ėmė kaltinti vieni kitus vagiant jų rinkėjus, rašo „Lietuvos rytas“.

Z.Vaigausko manymu, reikšdami priekaištus politikai vadovaujasi emocijomis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Z.Vaigausko manymu, reikšdami priekaištus politikai vadovaujasi emocijomis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Tadas Ignatavičius („Lietuvos rytas“)

Dec 3, 2015, 6:12 AM, atnaujinta Oct 1, 2017, 3:31 PM

Valdančiojoje koalicijoje jau girdėti grasinimų nebalsuoti už kitų metų biudžeto projektą, jeigu bus patvirtintos esą socialdemokratams ypač palankios rinkimų apygardų ribos.

Šias ribas pagal Konstitucinio teismo išaiškinimą šiuo metu iš naujo braižo Vyriausioji rinkimų komisija (VRK), viešoms diskusijoms jau pateikusi septintąjį apygardų ribų keitimo variantą.

Bet šios komisijos vadovui Zenonui Vaigauskui priekaištaujama išskirtiniu pataikavimu didžiausiai valdančiajai partijai. Politikai grasina nušalinti jį nuo pareigų.

Įžvelgia palankumą vieniems

Dėl naujų rinkimų apygardų ribų bene garsiausiai piktinasi Seimo vicepirmininkas „tvarkietis“ Kęstas Komskis, viešai pateikęs klausimą: „Kam iš tiesų dirba Z.Vaigauskas?“

Anot K.Komskio, apygardų ribų pakeitimai atliekami ne remiantis sveika logika ar realiais skaičiais, bet pagal tai, kuri politinė jėga ar kandidatas turi daugiau įtakos VRK pirmininkui.

Pavyzdžiui, planuojama pakeisti Šilutės-Pagėgių rinkimų apygardos, kurioje per praėjusius Seimo rinkimus K.Komskis pralaimėjo socialdemokratui Artūrui Skardžiui, ribas.

Pagal šiuo metu siūlomą variantą, Pagėgiai būtų atskirti nuo Šilutės ir prijungti prie Jurbarko apygardos.

Anot „tvarkiečio“, tokie pakeitimai nelogiški, nes abu rajonai tarpusavyje susiję tik tiek, kad yra kaimynai, o po pertvarkos rinkėjų skaičius esą liks toks, koks buvo iki šiol.

K.Komskio manymu, dar vienas absurdiškas pavyzdys – siūlymas Kretingos, kur į Seimą buvo išrinkta jo partijos kolegė Jolita Vaickienė, apygardą sujungti su Palanga ir Neringa.

Šioje apygardoje į Seimą kandidatuos premjero patarėjas Antanas Vinkus. Jis yra buvęs Neringos meras, todėl neabejojama, kad kurorto gyventojų balsai jam būtų ypač naudingi.

Naudos dairėsi visi

Palankumo ženklų socialdemokratams įžvelgė ir Darbo partijos rinkimų štabui vadovaujantis Vytautas Gapšys: „Kaip nematysi, kam tokie pokyčiai gali būti naudingi? Seime juk niekam nėra paslaptis, kas yra prisijaukinęs Z.Vaigauską.“

Bet „darbietis“ svarstė, kad tik būsimi rinkimai parodys, kam labiausiai naudingi dabar atliekami pakeitimai, nes vienur jie palankesni vieniems, kitur – kitiems.

„Negalėčiau paneigti, kad ir mūsų kandidatai nedarė spaudimo komisijai ir Z.Vaigauskui neskambino, neprašė pakeisti.

Mums taip pat rūpėjo tie dalykai, todėl kai kurias apygardų ribas VRK pakeitė ir pagal mūsų pasiūlymus. Bet į kai kuriuos prašymus nebuvo atsižvelgta“, – kalbėjo V.Gapšys.

Tačiau Darbo partijos rinkimų štabo vadovas tikino, kad kol kas frakcijoje nebuvo svarstoma galimybė pakeisti VRK vadovą, taip pat neigė kalbas, jog kai kurie koalicijos partneriai gali neparemti biudžeto, jei nebus atsižvelgta į jų siūlymus dėl rinkimų apygardų: „Šių dalykų nereikėtų sieti. Dėl biudžeto esame sutarę, ir jeigu liks mūsų pasiūlymas, frakcija tikrai už jį balsuos.“

Šurmuliuojama ir kairėje

Naujos apygardų ribos ir kai kuriems socialdemokratams kelia nepasitenkinimą. Vakar jie kvietė VRK vadovą paaiškinti kai kuriuos planuojamus pakeitimus.

Socialdemokratų rinkimų štabui vadovaujančio Seimo vicepirmininko Algirdo Syso teigimu, nepasitenkinimo būtų kilę kur kas mažiau, jei būtų pereita prie proporcinės rinkimų sistemos – tada tos ribos būtų ne tokios reikšmingos ir nereikėtų kaltinti, kad kairieji vagia kieno nors rinkėjus.

„VRK, kuri balsuos dėl tų pakeitimų, mes turime tik vieną balsą. Aš galėčiau tik pasidžiaugti, kad esame tokie galingi, jei galime patraukti visus į savo pusę. Bet ir mūsų bičiuliai ginčijasi dėl tų pakeitimų. Aš dar nesutikau žmogaus, kuris pasakytų, kad jam viskas tinka“, – kalbėjo A.Sysas.

Socialdemokratas tvirtino kol kas negirdėjęs koalicijos partnerių ultimatumų ir mano, kad balsavimas dėl biudžeto ir naujos rinkimų apygardų ribos neturėtų būti siejamas, nes jas nustato ne Seimas.

A.Sysas taip pat neigė užkulisiuose pasklidusias kalbas, kad Z.Vaigauskas esą gali kandidatuoti į Seimą socialdemokratų sąraše.

Laukia konkrečių įrodymų

VRK vadovas taip pat tvirtino apie dalyvavimą Seimo rinkimuose negalvojantis, bet prisipažino nuolat girdintis kalbų apie jo pašalinimą iš komisijos.

„Tada kažką dirbti reikės. Bet palikti darbą komisijoje ir eiti į rinkimus pagal sąrašą nėra labai geras dalykas. Tai nebūtų korektiškas žingsnis, juolab kad apsiėmiau tą naštą nešti iki kitų rinkimų“, – „Lietuvos rytui“ sakė Z.Vaigauskas.

Bet rinkimų prievaizdas tik juokėsi iš reiškiamų priekaištų dėl to, kad siūlomos naujos apygardų ribos palankesnės kairiesiems: „Gal Vilniuje, kur prisideda dar dvi naujos apygardos? Vien dėl to sostinėje kuris laikas nelaimintys socialdemokratai mums pirtį turėtų užkurti.“

Z.Vaigauskas mano, kad projekto kritikai VRK palankumą vienai ar kitai politinei jėgai turėtų pagrįsti konkrečiais įrodymais, o ne emocijomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.