Vyriausybės valandą sklandė nerimas: kur dingo Seimo nariai?

Vyriausybės valanda praėjo kaip niekada ramiai, nes Seimo posėdžių salė buvo ištuštėjusi. Ketvirtadienio popietę Seime užsiregistravo tik 20 Seimo narių iš 141. Susirinkę parlamentarai stebėjosi, kur visi prapuolė – gal gripas staiga pakirto, o gal švenčia „Žalgirio“ pergalę?

Vyriausybės valandoje į parlamentarų klausimus atsakinėjo premjeras Algirdas Butkevičius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vyriausybės valandoje į parlamentarų klausimus atsakinėjo premjeras Algirdas Butkevičius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 3, 2015, 1:35 PM, atnaujinta Oct 1, 2017, 1:07 PM

Vyriausybės posėdžio pirmininkas Algirdas Sysas vieną po kito kvietė užsiregistravusius opozicijos narius, kad užduotų klausimus pozicijai, tačiau parlamentarų kėdės buvo tuščios.

„Vyriausybės valandoje klausinėja tik opozicija. Dažniausiai pasilieka tie, kurie klausia, nes tai klausimų ir atsakymų vakaras – kas klausia apie šieną, kas apie laivus. Tradiciškai pasižiūrėjus į Vyriausybės valandą – tai dažniausiai Seimo narys paklausia 13 val. ir išeina, nes turi kitų darbų. Tokia tos valandos stilistika“, – po posėdžio komentavo A.Sysas.

Antradienį Vilniuje vykęs Metų ekonomikos forumas taip pat nustebino parlamentarų ir ministrų elgesiu bei abejingumu. Forume dalyvavęs žurnalistas Andrius Tapinas savo socialinėje paskyroje „Facebook“ išdėstė pastebėjimus.

„Metinis ekonomikos forumas. Didelis renginys su aukščiausio lygio svečiais iš užsienio. Pasidairau po salę – keli ministrai Sinkevičius ir Gustas, Seimo nariai – Vėsaitė, Skardžius, Kubilius, dar pora kitų, keli viceministrai. Kuklokai, turint galvoje, kad renginys skirtas mūsų politikams, čia turėtų visas Seimo Ekonomikos komitetas bendrai sėdėti“, – skelbė A.Tapinas.

Pasak jo, pirmoje dalyje ūkio ministras gyrėsi, kaip gerai sekasi Lietuvai, kuri konkurencingumo lygiu pakilo penkiomis pozicijomis – į 36 vietą pasaulyje. „Keletas yra teisingų pastebėjimų, yra keletas neteisingų. Keli klausimai, Kubilius klausia apie lyderystės stoką. Tvoksteli rinkimais.

Antra dalis. Susėda kalbėti keturių konkurencingiausių pasaulyje, keturių kiečiausių pasaulio ekonomikų atstovai. Ir ne šiaip teoretikai ar biurokratai, o verslo ir pramonės lyderiai, patyrę lobistai.

Šveicaras (1 vieta pasaulyje apskritai) kalba apie mokesčių sistemos permainas, talentų pritraukimą ir išlaikymą. Suomis (1 vieta pasaulyje pagal skaidrumą, 2 – pagal švietimą) apie institucijų darbo gerinimą, santykius su verslu, apie mokyklų, universitetų ir verslo bendradarbiavimą. Vokietis (konkurencingiausia ES ekonomika) iš pradžių identifikuoja pramonės ir verslo problemas – perėjimą prie 4.0 pramonės, jos skaitmenizavimą, pavojų užmigti ant laurų. Amerikietis pasakoja apie JAV investicijas ir poreikius ES rinkose, apie galimybes pritraukti kapitalą bendriems projektams.

Visi pasakoja svariai, įtaigiai, kalba apie konsensuso būtinybę, apie ekspertinės patirties svarbą formuojant politiką kaip viena iš sėkmės formulių, dalijasi savo šalies patirtimi ir pasiūlymais, kaip tai galėtų adaptuoti mūsų valstybė. Pasidairau po salę ir nusvyra rankos. Nė vieno... Nei Seimo narių, nei ministrų, nei viceministrų, visi išėjo savais keliais“, – rašė A.Tapinas savo paskyroje.

Pasak jo, vėliau A.Skardžius, A.Kubilius ir B.Vėsaitė sąžiningai atsirado Seime, kur kartu su kiek daugiau nei puse Seimo svarstė Žuvininkystės įstatymo pakeitimą, Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo pakeitimą, Pakuočių ir pakuočių atliekų įstatymo pakeitimą ir kitus „valstybės strategijai gyvybiškai svarbius klausimus“.

„Pasižiūrėjau į Ekonomikos komitetą – Seimo posėdyje iš 12 jų buvo 7. Įdomu, ką veikė kiti. Pavyzdžiui, Šarūnas Gustainis ar Dainius Kreivys? Ūkio ministro darbotvarkė irgi įdomi – ministerijos nurodomas tik forumas, iš jo jis dingo 11 val. 45 minutės, o 15 valandą atsirado Seime, kur per 12 minučių teoriškai pristatė 15 įstatymų pataisas, nors stenogramoje jo kalbos neužfiksuota.

Forumas šiaip baigėsi 13 valandą 30 minučių – tai laiko išklausyti geriausių pasaulio ekonomikų ekspertų pasiūlymus ministras turėjo. Susisiekimo ministro darbotvarkėje buvo numatytas dalyvavimas forume iki 15 valandos, bet 13 valandą ministras turėjo pateikti Seimui įstatymo projektus. Pagal stenogramas nei ministro, nei tokių įstatymų pateikta nebuvo. Kažkas truputį meluoja. Kažkas truputį dykaduoniauja. Kažkas gerai leidžia laiką“, – pastebėjimais dalijosi A.Tapinas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.