Liko be svajonių buto ir be visų santaupų

Smuikininkė ir pedagogė už butą Klaipėdos senamiestyje sumokėjo daugiau kaip 26 tūkstančius eurų, tačiau liko ir be jo, ir be pinigų. Svajonių butą jai žadėję parduoti sutuoktiniai dabar prašo iškelti jiems fizinio bankroto bylą.

Už trokštamą butą Klaipėdoje sumokėjusi beveik 27 tūkst. eurų G.Stonytė dabar gali tik paklibinti jo durų rankeną.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Už trokštamą butą Klaipėdoje sumokėjusi beveik 27 tūkst. eurų G.Stonytė dabar gali tik paklibinti jo durų rankeną.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Klaipėdietis A.Bilinskas kratosi sukčiaus etiketės ir siekia fizinio bankroto bylos.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Klaipėdietis A.Bilinskas kratosi sukčiaus etiketės ir siekia fizinio bankroto bylos.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Aleksandras Matonis, Lietuvos notarų rūmų atstovas
Aleksandras Matonis, Lietuvos notarų rūmų atstovas
Daugiau nuotraukų (3)

Aušra Pilaitienė („Lietuvos rytas“)

Dec 4, 2015, 5:05 AM, atnaujinta Oct 1, 2017, 10:30 AM

Į teismą kreipėsi dar dešimt nuo klaipėdiečio Andriaus Bilinsko nukentėjusių žmonių. Skolos jiems visiems siekia beveik 145 tūkst. eurų.

„Seniai svajojau apie jaukų nedidelį butą senamiestyje su židiniu, kiemeliu. Kai atėjau apžiūrėti Jūros gatvėje parduodamo buto, negalėjau patikėti savo akimis – viskas taip, kaip svajojau.

Aš – pedagogė, o toje gatvėje iki karo gyveno mokytojai. Net girdėjau pasakojimų, kaip jie su šlepetėmis eidavo pirkti šviežių bandelių į šalia esančią kepyklėlę. Tuomet mokykla buvo šalia uosto – tik per gatvę. Tokia praeitis glostė širdį.

Viską aptarėme su buto pardavėju A.Bilinsku: aš norėjau buto antrame aukšte, jis gyveno trečiame.

Pakvietė į svečius – puikiai susitvarkę. Andrius tada teigė apie kaimynus esąs nekokios nuomonės, labai gaila, kad tada su jais nepakalbėjau. Gal būčiau anksčiau supratusi, kuo viskas gali baigtis“, – apgailestavo klaipėdietė Genovaitė Stonytė.

Negali kalbėti be ašarų

Moteris tikėjosi butą nusipirkti prieš penkerius metus.

Nuo to laiko ji vis dar negali atsigauti: smarkiai pablogėjo sveikata, apie nepavykusį sandorį ji negali kalbėti be ašarų, neužmiega naktimis.

Su buto pardavėju G.Stonytė susitiko 2010 metų vasario pradžioje. 46 kvadratinių metrų ploto butas su garažu, kurį dar reikėjo įsirengti vietoj sandėlio kieme, buvo parduodamas už 200 tūkst. litų.

„Tuo metu nekilnojamojo turto kainos buvo sukilusios. Man butas patiko, nors namas ir neatrodė patraukliai.

Bet laikui bėgant viską galima sutvarkyti, svarbu, kad name – tik kelios šeimos.

Pasakiau Andriui, kad reikia perkelti duris, jis viską padarė. Buvo justi nemalonus kanalizacijos kvapas, bet supratau, kad tai – didesnė problema, kurią tvarkysime vėliau“, – pasakojo G.Stonytė.

Pinigus mokėjo du kartus

Moteris pardavė Taikos prospekte turėtą butą.

Jis buvo didesnio ploto, tačiau tamsokas, o pedagogė jau turėjo problemų dėl regėjimo. Naujasis butas – šviesus.

Be to, senajame apsigyveno naujakuriai, kurie nevengė kvaišalų. Moteris tikėjosi rasti ramybę. Po mėnesio ji įsikraustė į naująjį butą.

„Tikrai nemaniau, kad būsiu apgauta. Pas notarę pasirašėme preliminariąją buto pardavimo ir pirkimo sutartį, sumokėjau 20 tūkst. litų.

Paaiškėjo, kad jis turi kažkokių skolų, tačiau tai manęs negąsdino – sakė, kad gavęs pinigų atsiskaitys, ir viskas bus gerai.

Netrukus paaiškėjo, kad būtinai reikia įmokėti dar 40 tūkst. litų – ir tuomet problemų nebeliks.

Vėl nuėjome pas notarę, pratęsėme preliminariąją sutartį. Laukiau, kada galėsiu pasirašyti pagrindinę sutartį. O tada paaiškėjo, kad buto parduoti neįmanoma – jis areštuotas“, – ašaras dabar braukė klaipėdietė.

Pasitikėjo notare

Apie parduodamą butą Jūros gatvėje ji sužinojo iš nekilnojamojo turto agentūros. Po poros mėnesių agentūros darbuotoja jai padėjo išsiaiškinti, kokia iš tiesų yra situacija.

„Su agente nuvažiavome į registro įmonę ir sužinojome, kad butas areštuotas. O aš jau buvau sumokėjusi 60 tūkst. litų.

Kad Bilinskai turi skolų, žinojau, buvo šovusi mintis, jog čia kažkas negerai, bet žmogus vis žadėjo viską sutvarkyti.

Pasitikėjau ir notare. Tuomet net nekilo abejonių, kad pardavėjas gali būti sukčius. Kai jo žmonos paklausdavau, ar tvarkotės skolas, ji atsakydavo: „Nieko nežinau, čia vyro reikalai“, – piktinosi apgauta pirkėja.

Pas notarę buvo pasirašytos dvi preliminariosios buto pirkimo ir pardavimo sutartys: vasario 2 ir vasario 11 dieną. Jose neužsimenama, kad butas įkeistas bankui.

Kovo 23 dieną notaro kontoroje buvo sudaryta dar viena preliminarioji sutartis, kurioje juodu ant balto parašyta, kad G.Stonytė už butą pardavėjams sumokėjo 60 tūkst. litų.

Butą ji turi įsigyti iki balandžio 30 dienos.

Tačiau paaiškėjo, kad jau kovo 18-ąją įregistruotas šio buto areštas. Tai patvirtina Centrinės hipotekos dokumentai.

Regi kovą su vėjo malūnais

„Ranką prie širdies pridėjusi galiu dar kartą pasakyti, kad notarė Virgilija Martinauskienė apie buto įkeitimą bankui ar areštą vasarį pasirašant preliminariąsias sutartis neminėjo.

Ji minėjo tik skolas. Apie areštuotą butą net nebūčiau kalbėjusi, juo labiau mokėjusi pinigų. Iš notarės apie buto areštą sužinojau tik tuomet, kai jau buvau sumokėjusi 60 tūkst. litų.

Dabar ji gali sakyti, ką nori. Suprantu, kad visa tai – tik kova su vėjo malūnais“, – liūdnai svarstė G.Stonytė.

Kalbėjo apie paskutinę skolą

Tačiau kovo mėnesį moters bėdos nesibaigė.

„Po kelių mėnesių vieną karštą liepos dieną Andrius atbėga pas mane: liko paskutinės skolos, viską sumokėjau, bet dar reikia 30 tūkstančių litų. Važiuojame kartu, kad tikėtumėte manimi.

Nuvažiavome į banką, pervedėme lyg ir žaibolaidžius įrengiančiai tarnybai 15 tūkst. litų. Tada jis pareiškė, kad yra skolingas dar vienai antstolei.

Diena buvo labai karšta, jaučiausi prastai, daviau jam pinigus ir likau laukti mašinoje“, – dabar moteriai sunku paaiškinti, kodėl jau žinodama apie buto areštą vis vien A.Bilinskui atidavė dar 32 tūkst. litų.

Gal ją užliūliavo jo kalbos, kad sumokėjęs paskutines skolas iškart eis pas notarę sudaryti pagrindinės sutarties.

Kalba labai įtikinamai

„Kai nuėjau pas notarę, supratau, kad niekas nepasikeitė, o aš dar kartą likau apgauta.

Tuomet atrodė, kad notarė A.Bilinsku pasitikėjo taip pat kaip ir aš. Jis moka paveikti psichologiškai, įtikinti, kalbantis tiesiog pamiršti nuoskaudas, viskuo patiki ir įduodi pinigus“, – teigė apgauta moteris.

Vėliau jai notarė pranešė, kad butas bus parduodamas varžytynėse, ir pasiūlė jose dalyvauti.

Bet sudėjus jau prarastus pinigus ir nustatytą buto kainą būtų tekę mokėti bene 20 tūkst. litų daugiau. O tuo metu nekilnojamojo turto kainos jau buvo gerokai sumažėjusios.

Pagyvenusi svajonių bute beveik dvejus metus naujakurė turėjo išsikraustyti.

Vis žada atsiskaityti

„Norėtųsi, kad kiti pasimokytų iš mano klaidų, kad nepasitikėtų žmonėmis, jei jų gerai nepažįsta. Abu sutuoktiniai Bilinskai yra jauni, atrodo, darbštūs, bet net ir turėdami daugybę skolų leido sau pramogauti, važinėjo į užsienį ilsėtis, turėjo auklę.

Apie jų atostogas ir visokias linksmybes buvo pilna nuotraukų „Facebook“ paskyroje. Paskui didžioji jų dalis dingo. O juk galėjo taupyti ir atidavinėti skolas, neapgaudinėti žmonių.

Po visko buvau susitikusi su A.Bilinsku. Jis žada pinigus kada nors atiduoti ir vis primena apie neva grąžintus penkis tūkstančius litų, bet tai buvo tik įmoka nekilnojamojo turto agentei. Agentūra grąžino. O jis kada grąžins – jau praėjo penkeri metai“, – sakė viltį praradusi G.Stonytė.

Nukentėjusiųjų yra daugiau

Tarp vienuolikos kreditorių, kurie suinteresuoti fizinio bankroto iškėlimu A.Bilinskui bei jo sutuoktinei, yra ir klaipėdietis Juozas Jakštas.

Vyras tikina, kad įkliuvo į panašias pinkles ir prarado panašią pinigų sumą. Tik jis ir G.Stonytė dalyvavo teismo posėdyje dėl bankroto bylos Bilinskams iškėlimo.

Sužinoję, kad nuo Bilinskų nukentėjo visas būrys žmonių, jie ruošia dokumentus prokuratūrai dėl galimo sukčiavimo.

Purtosi aferisto etiketės

A.Bilinskas tikino, kad viskas nėra taip, kaip pasakoja nukentėjusieji.

„Dėl buto nukentėjo tik du žmonės. O G.Stonytė nėra jau tokia nuskriausta, kokia dedasi. Ji vedėsi mane pas savo pažįstamą notarę. Buvo žinoma, kad butas įkeistas.

Ji iškart įsikėlė gyventi ir išgyveno ten dvejus su puse metų. Aš jai siūliau varžytynėse pirkti butą 2012-ųjų gruodį, bet ji nenorėjo.

Būtų kainavę gal keturiais tūkstančiais litų daugiau, tuos pinigus būčiau pats pridėjęs. Klausdavau, skambindavau, kaip jai padėti. Tuos dvejus metus ji už nieką nemokėjo, aš mokėjau už elektrą, už viską. O to J.Jakšto gyvenime nesu matęs, iš jo jokių pinigų nesu gavęs.

Viena moteris man sakė, kad jam iškelta daugybė bylų, žinau kelis žmones, kurie nuo jo nukentėjo. Civiline tvarka man priteista sumokėti tik skolą G.Stonytei. Gavęs iš jos pinigų dengiau skolas“, – tikino A.Bilinskas.

Kiek eurų reikia mėnesiui?

G.Stonytės neguodžia 2010 m. rugsėjo 8-ąją bei spalio 7 dieną notarės V.Martinauskienės pasirašyti vykdomieji įrašai, pagal kuriuos ji reikalauja iš skolininko A.Bilinsko išieškoti daugiau kaip 92 tūkst. litų G.Stonytės naudai.

„Po viso to paprasčiausiai palūžau, gyvenime nieko panašaus nesitikėjau. Vadinasi, aš kalta, kad gimiau Lietuvoje, kad tokie sukčiai gali apgaudinėti žmones ir dar siekia, jog teismas visas jų skolas nurašytų“, – sakė jau nebeturinti jėgų kovoti klaipėdietė.

Teisme buvo teigiama, kad A.Bilinskas neseniai pradėjo dirbti kroviku, jo žmona Jolanta dirba manikiūrininke. Jie augina mažametę dukterį. Teisme jų advokatas aiškino, kad leidus bankrutuoti trijų asmenų šeimai išgyventi reikėtų maždaug 1000 eurų per mėnesį. Tarp būtiniausių išlaidų paminėti maisto produktai, drabužiai, telefonų sąskaitos, kirpėjų, odontologų paslaugos.

Vyrui per metus apatiniam trikotažui reikėtų 100, žmonai – 120 eurų. Į būtiniausių daiktų kasmetinį sąrašą sutuoktiniai nepamiršo įtraukti ir maudymosi kostiumėlių.

Neįžvelgia notarės klaidų ir kaltės

Aleksandras Matonis

Lietuvos notarų rūmų atstovas

„Notarė profesionaliai ir pareigingai atliko savo darbą, patikrino sutarties šalių ir nekilnojamojo turto objekto duomenis registruose ir informavo apie visas aplinkybes sutarties šalis.

Kodėl turto įkeitimas bankui ir areštas neatsispindi pasirašytuose dokumentuose?

Preliminarioji sutartis – tik dviejų šalių ketinimai tokį sandorį sudaryti.

Preliminariąja sutartimi užfiksuojamas pirkėjo ir pardavėjo tarpusavio susitarimas ateityje įvykdyti sandorį, joje gali būti fiksuojami avansu padaryti mokėjimai, šalių įsipareigojimai, pavyzdžiui, sumokėti skolas, panaikinti areštus, ir už tų įsipareigojimų nevykdymą numatyta šalių atsakomybė.

Nekilnojamojo turto pirkimo ir pardavimo sutarties nebūtų įmanoma sudaryti nepanaikinus buto arešto.

Ir, žinoma, įkeisto buto neįmanoma perleisti negavus kreditoriaus sutikimo. Tačiau preliminariajai sutarčiai tokie reikalavimai netaikomi.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.