Norėtų šauktinius palikti ir po penkerių metų

„Todėl aš nežinau, kaip bus ateityje“, – sakė jis.

Nuo šiemet Lietuvoje į privalomąją karo tarnybą šaukiama po 3 tūkst. žmonių.<br>Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
Nuo šiemet Lietuvoje į privalomąją karo tarnybą šaukiama po 3 tūkst. žmonių.<br>Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 7, 2015, 11:06 AM, atnaujinta Sep 30, 2017, 9:39 PM

Dėl to lapkritį buvo sutarę Seimo frakcijų seniūnai, nors Valstybės gynimo tarybos sprendimas šaukimą į kariuomenę numato penkeriems metams, skaičiuojant nuo 2015 metų.

„Man atrodo logiška, kad kol aplink yra tokia nesaugi situacija, mes turėtume išlaikyti šaukiamųjų institutą. Pristatydamas aš bandysiu pasakyti, kad šauktinių tarnyba turi išlikti visą laiką“, – pirmadienį BNS sakė A.Paulauskas.

Pagal užregistruotą projektą, 2021 metais bendras ribinis krašto apsaugos sistemoje tarnaujančių karių skaičius nustatomas nuo 24 tūkst. 40 iki 31 tūkst. 660 karių. Iš jų ribinis profesinės karo tarnybos karių skaičius sieks nuo 14 tūkst. iki 19 tūkst., karių savanorių ir kitų aktyviojo rezervo karių skaičius – nuo 5,5 tūkst. iki 6,3 tūkst., kariūnų skaičius – nuo 190 iki 270, pratybose ir mokymuose dalyvaujančių karių skaičius – nuo tūkstančio iki 2 tūkst., dalyvaujančių jaunesniųjų karininkų vadų mokymuose – nuo 350 iki 590.

2021 metais generolų ir admirolų ribinis skaičius nustatomas iki 14, pulkininkų ir jūrų kapitonų – iki 53, pulkininkų leitenantų ir komandorų – iki 218, majorų ir komandorų leitenantų – iki 647.

Pastaruoju metu viešojoje erdvėje kilo diskusijų, ar reikėtų pratęsti šaukimą į privalomąją karo tarnybą po penkerių metų. Idėjai privalomąją karo tarnybą palikti visam laikui palaiko Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė, prezidentė Dalia Grybauskaitė, kariuomenės vadas generolas leitenantas Jonas Vytautas Žukas.

Tuo metu premjeras Algirdas Butkevičius ir krašto apsaugos ministras Juozas Olekas nepateikia tiesioginio atsakymo, ar šaukimas į kariuomenę reikalingas po penkerių metų.

A.Paulauskas BNS sakė, kad frakcijų seniūnai dėl šaukimo į kariuomenę sutarė iš principo, tačiau parlamentas kiekvienas metais tvirtina principinę kariuomenės struktūrą kitiems metams ir planuojamą struktūrą po penkerių metų.

„Todėl aš nežinau, kaip bus ateityje“, – sakė jis.

Šiuo metu Lietuvos kariuomenėje tarnauja apie 8 tūkst. profesinės karo tarnybos karių, apie 4,5 tūkst. karių savanorių, maždaug 2,1 tūkst. privalomosios karo tarnybos karių, dirba apie 2,3 tūkst. civilių. Parengtąjį rezervą Lietuvoje sudaro 2,5 tūkst. asmenų.

Nuo šiemet Lietuvoje į privalomąją karo tarnybą šaukiama po 3 tūkst. žmonių. Mišrus kariuomenės modelis į Lietuvą grąžintas siekiant užpildyti kariuomenės dalinius ir parengti rezervą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.