Vargas dėl pavardės bunkių epochoje

Sakykite, ką norite, bet mūsų padangėje lietuvių moterys vis tik yra labiau privilegijuotas žmogystos tipas nei lenkų vyrai. Dar ir šiandien ginčijamasi dėl Lietuvos piliečių lenkų tautybės asmenų pavardžių rašybos oficialiuose dokumentuose, nurodant nusistovėjusios tradicijos reikalavimus ir lietuvių kalbos dėsnius, neleidžiančius pernelyg savivaliauti, tačiau, iš kitos pusės, dar 2003 m.

Daugiau nuotraukų (1)

Edvardas Čiuldė

Dec 7, 2015, 6:33 AM, atnaujinta Sep 30, 2017, 11:34 PM

Valstybinės lietuvių kalbos komisijos nutarimu yra leidžiama daryti moterų pavardes iš vyriškos pavardžių formos su galūne –ė, praleidžiant, jeigu moteris pageidauja, tradicines ištekėjusios motes pavardės priesagas –ien-, -(i)uvien-, ir tokiu būdu įtvirtinant nepriesaginio moteriškos pavardės tipo galimybę tradicinės lietuviškų pavardžių sistemos nuskurdinimo ir lietuvių kalbos žalojimo sąskaita.

Didžiausias, užgniaužiantis kvapą siaubas apima tik pagalvojus apie tai, kad jeigu – neduok Die – mano žmona pasinaudotų išmintingosios Komisijos suteikta teise ir sekdama pažangiausia feministine ideologija pasivadintų Tiesiog Čiulde. Niekas kitas geriau už mane nežino, kad sugyventi su tokia Čiulde būtų beveik neįmanoma arba, dar kitaip tariant, dviejų Čiuldžių vienoje poroje būtų pernelyg daug net pačiais kukliausias paskaičiavimais.

Kartą pradedant skaityti paskaitų kursą universitete po pirmosios paskaitos priėjo studentas su labai nusivylusia veido išraiška, klausdamas: – Ar jūs skaitysite šį kursą? Toliau sekė maždaug toks dialogas: „Taip, aš“. – „Tačiau tvarkaraštyje parašyta, kad paskaitas skaitys Čiuldė E.“ – „ Aš ir esu tas Čiuldė E., nejaugi nepanašus?“. „Aaaa...“

Tas rusų tautybės studento slavišku akcentu ištartas „Aaaa...“ buvo toks išraiškingas, kad iškart buvo aišku, kad studentas velniažin ką pagalvojo.

Taigi daugėjant nepriesaginio su galūne -ė moteriškos pavardės tipo naujadarų skaičiui, gražiųjų vyriškų pavardžių su galūne –ė savininkai vyrai, paprastai tikri džentelmenai, patiria didelį diskomfortą.

Atėjo laikas pagalvoti apie valstybės išmokamas kompensacijas tokiems vyrams už moralinius nuostolius ir nesmagius išgyvenimus. Blogiausiu atveju nepabrizginčiau, jeigu visokios bunkės, užsimojusios žaloti lietuviškos pavardės tipą, atsilygintų nukentėjusiai pusei, senstančiam džentelmenui, natūra, tačiau vis tik nepriimu bunkių iš Komisijos pasiryžimo tokiu būdu išpirkti savo kaltę.

Ne aš vienas esu toks nelaimėlis. Štai studentas pavarde Dalgė, dar nė karto nepasirodęs užsiėmimuose, rašo graudžius laiškus į mano el. paštą apie tai, kodėl negalėjo atvykti į paskaitas ir seminarus, kokios aplinkybės sutrukdė susitikti akis į akį.

Regis, pasimatysime pirmą kartą tik egzamine. Tada ir išaiškės tai, kas yra tikrasis dalgis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.