AKM prevencija – ką reikėtų žinoti besilankantiems miškuose

Nuo šių metų pradžios Lietuvoje jau surasti 123 šernai, užsikrėtę afrikiniu kiaulių maru (AKM). AKM – tai laukinius šernus ir namines kiaules žudantis virusas, prieš kurį kol kas nėra atrasti veiksmingi skiepai. Kiekvieną savaitę Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) savo interneto svetainėje skelbia aptiktus naujus šios ligos atvejus. Paskutinė (gruodžio 4 d. ) informacija taip pat neguodžia – praėjusią savaitę Anykščių, Rokiškio, Kauno ir Vilniaus rajonų miškuose aptikti 9 AKM sirgę šernai (8 sumedžioti ir vienas nugaišęs). Šie rajonai priskiriami užkrėstoms teritorijoms, čia esančiuose miškuose kiekvieną savaitę ieškoma nugaišusių žvėrių.

Lietuvoje jau surasti 123 šernai, užsikrėtę afrikiniu kiaulių maru.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuvoje jau surasti 123 šernai, užsikrėtę afrikiniu kiaulių maru.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2015-12-08 07:35, atnaujinta 2017-09-30 18:37

VMV tarnybos specialistai ragina žmones būti sąmoningais ir atsakingai elgtis lankantis miškuose, ypač ten, kur yra paskelbta informacija, kad miškas yra užkrėstas. Vaikščioti po užkrėstus miškus nėra draudžiama, tačiau ketinantiems eiti į mišką reikia žinoti, kad AKM virusas perduodamas ne tik tiesioginio kontakto būdu tarp šernų ir kiaulių, bet ir pernešant jį mechaniškai per inventorių, drabužius, transportą, avalynę.

Šias žinias apie mirtinai kiaulėms pavojingą virusą pirmiausia pravartu žinoti jas laikantiems gyventojams: grįžus iš miško negalima su tais pačiais rūbais eiti į tvartą, pirmiausia reikėtų nusiprausti po dušu ir persirengti. Specialistai rekomenduoja apsilankius miškuose bent 48 valandas neiti į kiaulių laikymo vietą. Vykstant grybauti, uogauti ar su kitais tikslais į užkrėstas zonas patartina turėti pakaitinius viršutinius drabužius ir batus, kuriais būtų galima persirengti ir persiauti įeinant į mišką. Išėjus reikėtų juos nusirengti ir sudėti į atskirą maišelį, o sugrįžus namo – nedelsiant išskalbti kuo aukštesnėje temperatūroje. AKM virusas žūsta 70 °C temperatūroje. Apavą reikėtų švariai nuplauti ir dezinfekuoti. Ypač laikantiems kiaules ar dirbantiems kiaulių ūkyje patartina laikytis asmens higienos – grįžus nusiprausti po dušu. Šias rekomendacijas turėtų žinoti ir medžiotojai.

Jei vis dar kyla noras paieškoti paskutiniųjų rudeninių grybų, patariama juos nusivalyti vietoje, o jeigu jau parsivežėte namo, atliekų bet kur neišmesti, geriausia jas surinkus užkasti. Tiesiai į užkrėstos zonos miškus patartina nevažiuoti automobiliais ar kitomis transporto priemonėmis, bet palikti jas tam skirtose pakelės aikštelėse.

Kiekvienas žmogus, einantis į mišką ar poilsiaujantis gamtoje, turi tvarkingai elgtis su maisto atliekomis ir nepalikti miške maisto likučių. Nežinia, iš kur atvežta ir ką gali savyje slėpti sumuštiniui naudojama mėsa. Virusas labai ilgai išlieka užsikrėtusių kiaulių ar šernų kraujyje, audiniuose, išskyrose, išmatose, skerdenose, šviežioje kiaulienoje ir šernienoje bei produktuose, pagamintuose iš šios mėsos. Todėl maisto atliekas draudžiama palikti automobilių stovėjimo ar turistinėse poilsio aikštelėse, jas reikia išmesti į uždaromus, nuo laukinių gyvūnų apsaugotus konteinerius.

Miške pastebėjus gyvūno gaišeną, jokiu būdu negalima jos liesti ir artintis prie jos. Apie tokį radinį nedelsiant reikia pranešti VMVT visą parą veikiančiu nemokamu telefono numeriu 8 800 40 403 arba kreiptis į VMVT teritorinį padalinį, esantį tame rajone. Galima pranešti ir tiesiog privačiam veterinarijos gydytojui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.