A. Paulauskas atskleidė, kas finansuoja Rusijos propagandą

Kaip finansuojama Rusijos propaganda Lietuvoje ir kaip ji veikia? Į šiuos klausimus trečiadienį bandė atsakyti Seimo komitetas susitikęs su Valstybės saugumo departamentu (VSD). Po susitikimo buvo pranešta, kad propaganda finansuojama iš Maskvos, kuri skiria šimtus tūkstančių eurų per metus.

A.Paulauskas apie propagandą: „Skiria šimtus tūkstančių eurų.“<br>Montažas
A.Paulauskas apie propagandą: „Skiria šimtus tūkstančių eurų.“<br>Montažas
A.Paulauskas apie propagandą: „Skiria šimtus tūkstančių eurų.“<br>Montažas
A.Paulauskas apie propagandą: „Skiria šimtus tūkstančių eurų.“<br>Montažas
A.Paulauskas apie propagandą: „Skiria šimtus tūkstančių eurų.“<br>Montažas
A.Paulauskas apie propagandą: „Skiria šimtus tūkstančių eurų.“<br>Montažas
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 9, 2015, 9:46 AM, atnaujinta Sep 30, 2017, 11:43 AM

„Mes nagrinėjome, kaip finansuojama visa rusakalbė žiniasklaida Lietuvoje, kuri skleidžia rusišką propagandą ir gauna tiesius nurodymus iš Maskvos, iš ambasados ir kitų šaltinių. Skiria šimtus tūkstančių eurų“, – pažymėjo Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas A.Paulauskas.

Pasak pirmininko, visą propagandos mechanizmą valdo ir koordinuoja „Rusia segodnia“, kuriam vadovauja Dmitrijus Kiseliovas su didžiuliu finansiniu paketu. „Vien tik „Rusia Today“ gauna per 200 mln. dolerių. Jų pagrindinis tikslas dabar – eiti į artimąjį užsienį. Mes esame taikinys, į kurį jie dabar nukreipę dėmesį“, – kalbėjo komiteto pirmininkas.

Siunčia į Rusiją mokytis žurnalistikos

Susitikime pažymėta, kad propaganda iš Rusijos pusės nemažėja, o vis didėja. Susitikime aptarta, kiek yra įvairiausių institucijų, per kurias veikia rusai ir skleidžia propagandą. „Mums buvo parodytos finansavimo schemos. Čia veikia „ofšorai“ ir vokeliai. Visa sistema pažeidžia įstatymus finansuojant“, – kalbėjo A.Paulauskas.

Verbuojami Lietuvos piliečiai, kad jie dirbtų propagandinėse žiniasklaidos priemonėse. Pasak A.Paulausko, ypač mokyklose žurnalisto darbu sudominami jauni žmonės, jie siunčiami į Rusiją mokytis žurnalistikos, o vėliau čia atvažiavę dirba.

Bando įsigyti radiją

Pasak A.Paulausko, šiuo metu Rusijos propagandos atstovai bando Lietuvoje įkurti radijo stotį, ketina ją nusipirkti. Kol kas propagandininkams to dar nepavyko padaryti. Šiuo metu skleidžiama informacija per spaudą, televiziją ir interneto kanalais.

„Lietuvoje propagandos skleidimo taškai yra skirtingi ir atitinkamai veikia raktiniai žmonės. Gana kryptingai jie dirba tą darbą. Buvo paminėta, kas už tai atsakingas. Sakysime, yra toks Rusijos pilietis Ivanovas (Anatolijus. – Red.), kurio visa šeima intensyviai dirba ir įtraukta į visą šitą reikalą. Buvo paminėtos ir kitos pavardės. Dirbo jis „Litovskij kurjer“, o dabar įkūręs portalą Balticnews.lt. Jis organizuoja paieškas jaunų žurnalistų ir siunčia mokytis, rašo čia straipsnius“, – teigė komiteto pirmininkas.

Lietuva kovos pagal tris principus

Komitetas aiškina, kad reikia pasitelkti „meduolio ir botago principą“ – reikia alternatyvų, nes kanalai ar laikraščiai ieškodami pragyvenimo parsidavinėja.

A.Paulauskas išskyrė ir pateikė tris principus, pagal kuriuos nuspręsta veikti. Pirmasis – tai atgrasymo ir piliečių atsparumo ugdymas, taip pat kurti alternatyvą ir kelti atsakomybės klausimą. „Pritarta, kad Lietuvoje reikėtų didesnės koordinacijos ir didesnio finansavimo bei aiškios strategijos“, – pridūrė A.Paulauskas.

Propagandos skleidėjams Lietuvoje sekasi sunkiau nei Latvijoje ar kitose kaimyninėse šalyse. Lietuvoje nėra ir tokios didelės auditorijos, kuri domisi Rusijos skleidžiama informacija. Laikraščius, kuriuose galimi propagandos atvejai, skaito tik keli procentai Lietuvos piliečių.

Valstybės saugumo departamentas visą informaciją, kuri susijusi su propaganda, perdavė teisėsaugai. Atvejus tiria prokuratūra ir policija. VSD medžiagą komitete pristatęs departamento direktoriaus pavaduotojas Kęstutis Budrys po posėdžio žurnalistams jos nekomentavo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.