Vilniaus taryba svarstys atleisti Lazdynų baseino direktorių

Vilniaus miesto savivaldybės taryba kitą savaitę svarstys, ar atleisti iš pareigų viešosios

Vilniaus miesto savivaldybės taryba kitą savaitę svarstys, ar atleisti iš pareigų viešosios įstaigos „Lazdynų baseinas“ direktorių Artūrą Praniauską.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vilniaus miesto savivaldybės taryba kitą savaitę svarstys, ar atleisti iš pareigų viešosios įstaigos „Lazdynų baseinas“ direktorių Artūrą Praniauską.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 12, 2015, 9:14 AM, atnaujinta Sep 29, 2017, 9:48 PM

„Priežastys labai paprastos ir akivaizdžios: nemokėjimas ūkiškai vadovauti įstaigai, kuri buvo patikėta jam, kaip direktoriui. Matome, kad žmogus tiesiog nesusitvarko su pareigomis“, – sakė Vilniaus vicemeras Linas Kvedaravičius.

Direktoriui taip pat siūloma išmokėti dviejų mėnesių išeitinę kompensaciją ir išmokas už nepanaudotas atostogas. Kartu sprendimu siūloma tarybai paskirti laikinąjį direktorių – viešosios įstaigos „Sveikas miestas“ vadovą Mantą Paulauską. Jis dirbtų puse etato, tačiau jam būtų mokama viso etato atlyginimas, siekiantis 1025 eurų iki mokesčių.

Pasak L.Kvedaravičiaus, M.Paulauskas yra „gerai susipažinęs su situacija“, tad tiktų perimti įstaigos vairą laikinai, kol bus rastas nuolatinis vadovas. Kada būtų skelbiamas konkursas į šias pareigas, kol kas neapsispręsta.

Savivaldybė senąjį Lazdynų baseiną yra nusprendusi griauti ir vietoje jo valstybės, savivaldybės ir europinėmis lėšomis statyti naują. Anot L.Kvedaravičiaus, pati viešoji įstaiga greičiausiai liks veikti ir kol bus statomas naujasis baseinas Lazdynuose, ji turėtų rūpintis mažesniu baseinu su 25 metrų ilgio takeliais šalia Abraomo Kulviečio mokyklos – jį savivaldybė ketina pastatyti jau kitąmet.

„Ta pati viešoji įstaiga valdys ir tą mažiuką, o dėl Lazdynų baseino valdymo modelio mes apsispręsime šiek tiek vėliau“, – sakė vicemeras.

Anot jo, kitą savaitę taryboje taip pat ketinama spręsti dėl Lazdynų baseino pripažinimo netinkamu statiniu, tačiau tai esą nereikš, kad jis negali būti naudojamas.

„Tai skamba galbūt grėsmingai – ne, jis tinkamas naudoti, bet tai yra formalumas, kurį mes turime padaryti, nes tai yra projektavimo, finansavimo klausimas“, – paaiškino jis.

Pats įmonės vadovas sako, kad jei taryba apsispręs jį atleisti, tikino neskųsiantis tokio sprendimo.

„Atsisako mano paslaugų ir atsisako – ką čia darysi, ką beprikomentuosi (...). Aišku, dabar pradėkime visi dabar važinėtis vežimais ir naudotis laidiniais telefonais – tai žinote... – BNS sakė direktorius. – man ir pačiam jau šita situacija su tomis besivelkančiomis savivaldybės skolomis, kurios metus laiko kabo man ant kaklo, jau pradeda įgristi“.

Jis taip pat patikino, kad visi įmonės pirkti dovanų čekiai buvo skirti lankytojams ir juos pasiekė.

Direktorių atleisti siūloma po to, kai Vilniaus savivaldybės kontrolieriaus tarnyba Lazdynų baseine nustatė įvairių pažeidimų. Spalio pradžioje paskelbtoje patikrinimo ataskaitoje auditoriai atkreipė dėmesį, jog įmonės skolos ir kiti finansiniai įsipareigojimai pernai gruodžio pabaigoje siekė beveik 80 tūkst. eurų, laiku nebuvo sumokamos skolos „Sodrai“, Valstybinei mokesčių inspekcijai.

Tačiau tai nesutrukdė įsigyti, tikrintojų nuomone, nebūtinų pirkinių: išmaniųjų telefonų su priedais (už 640 ir už 950 eurų), plunksnakotį už daugiau nei 300 eurų. Be to, įmonės darbuotojai buvo apdrausti kaupiamuoju gyvybės draudimu – tam išleista per 3,6 tūkst. eurų.

Taip pat direktoriaus pavedimu buvo vykdoma baseino abonementų pardavimo akcija, leista įsigyti „Maxima Lt“ dovanų čekių už daugiau nei 2,6 tūkst. eurų, tačiau auditoriai nerado įrodymų, ar iš tiesų čekiai išdalinti baseino lankytojams.

Auditoriai turėjo pastabų ir dėl tinkamai neatliekamos turto, skolų inventorizacijos. Be to, pažymima, jog įstaigos administracija naudoja tris automobilius, tarp jų – du visureigius, jų išlaikymui išlaikymui 2014-aisiais skirta 13,6 tūkst. eurų, dar 2 tūkst. eurų skirti vieno automobilio nuomai. Tačiau savivaldybės Kontrolės komiteto nariai pasigedo direktoriaus paaiškinimų, kokioms reikmėms ir kaip automobiliai naudojami iš tiesų.

Be kita ko pažymima, kad prie įstaigos problemų prisideda ir tai, jog paslaugomis besinaudojančios sporto įstaigos nevykdo sutartinių įsipareigojimų – Vilniaus miesto sporto centro ir Vilniaus vandens sporto mokyklos skola baseinui už plaukimo takelių nuomą pernai metų pabaigoje siekė beveik 130 tūkst. eurų.

„Yra audituojamas ir žiūrėsime, ar bus teisinė atsakomybė direktoriaus, ar ne – tai jau nustatys kitos tarnybos“, – sakė L.Kvedaravičius.

Lazdynų baseinas yra vienintelis baseinas su 50 metrų plaukimo takeliais Vilniuje, jį planuojama griauti ateinančią vasarą.

Šiuo metu baigtas projektuoti naujasis baseinas – savivaldybė tikisi, jog jis galėtų atsirasti 2017 metų pabaigoje. 50 metrų takelių baseinas turėtų būti su pakeliamu dugnu – tai leistų treniruotis ir profesionaliems sportininkams, ir mėgėjams. Čia turėtų būti ir trumpesnis, 25 metrų baseinas, skirtas šiuolininkams į vandenį.

Kaip planuota anksčiau, kompleksas su baseinais galėtų kainuoti apie 18,9 mln. eurų, iš jų 16,1 mln. eurų būtų ES fondų parama, 2,02 mln. eurų – valstybės investicija, dar 0,79 mln. eurų – savivaldybės lėšos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.