Prezidentės kandidatas į generalinius prokurorus – iš Ukmergės

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė, vadovaudamasi Konstitucija, pasirašė dekretą, kuriuo į generalinio prokuroro pareigas Seimui teikia teisėjo iš Ukmergės 42-ejų Evaldo Pašilio kandidatūrą.

E.Pašilis tapo kandidatu vadovauti Generalinei prokuratūrai.
E.Pašilis tapo kandidatu vadovauti Generalinei prokuratūrai.
E.Pašilis tapo kandidatu vadovauti Generalinei prokuratūrai.<br>teismai.lt nuotr.
E.Pašilis tapo kandidatu vadovauti Generalinei prokuratūrai.<br>teismai.lt nuotr.
Generalinė prokuratūra vis dar neturi savo vadovo.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Generalinė prokuratūra vis dar neturi savo vadovo.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 14, 2015, 11:46 AM, atnaujinta Sep 29, 2017, 1:07 PM

Ukmergės rajono apylinkės teisme E.Pašilis dirba nuo 2004-ųjų, o 2007-2012 metais buvo šio teismo pirmininkas.

Kaip rašoma Prezidentūros pranešime spaudai,  kandidatas yra teisininkas profesionalas, turintis ikiteisminio tyrimo pareigūno, teisėjo darbo ir vadovaujamo darbo patirties.

15 metų teisėjo darbo patirtį turintis kandidatas teisėjo karjerą pradėjo 1999 metais Ukmergėje. Prieš kelias savaites Evaldas Pašilis Pretendentų į teisėjus atrankos komisijos vienbalsiai pripažintas vienu tinkamiausių Lietuvos apeliacinio teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjo pareigoms eiti.

Jau turi darbo gaires

E.Pašilis pirmadienį naujienų agentūrai BNS sakė turintis gaires, kokius pokyčius matytų būtinus atėjęs vadovauti prokuratūros sistemai, tačiau sakė juos visų pirma norintis pristatyti Seimui.

„Nepaskelbęs savo kalbos Seime, būčiau nekorektiškas, jei jau dabar tiesiogiai (matomas) savo kryptis įvardinčiau. Jei žiūrint, kas paskatino (kandidatuoti), valstybei dirbu jau virš dvidešimt metų, manau kad turiu ir teorinių, ir praktinių žinių priimti tokį iššūkį“, – pabrėžė E.Pašilis.

„Kita vertus, matau teigiamų pokyčių teismų sistemoje ir manau, kad ir prokuratūroje būtų galima kažką tokio teigiamo nuveikti, nes pastaruoju metu labai eskaluojamas tas vardas ir, manau, nepelnytai sumenkinamas“, – pridūrė kandidatas į prokuratūros vadovus.

Klausiamas, ar ilgai svarstė gavęs pasiūlymą, taip pat, ar negąsdina situacija, kai Seime atmestos jau dvi kandidatūros, E.Pašilis sakė, kad „teko šiek tiek pagalvoti“.

„Galbūt atsakomybė didesnė, nes jau trečią kartą teikiama kandidatūra, bet priėmiau tokį iššūkį“, – kalbėjo E.Pašilis. Klausiamas, ar kojos svarstant kandidatūrą Seime jam nepakiš tai, kad vadovauti Generalinei prokuratūrai ateitų iš provincijos, o Seime daug priekaištų yra sulaukęs iš Akmenės į Vilnių vadovauti atvažiavęs ankstesnis generalinis prokuroras Darius Valys, E.Pašilis sakė, jog ne gyvenimo provincijoje faktas turėtų būti lemiamas veiksnys sprendžiant dėl gebėjimo eiti pareigas.

„Galima tiek Akmenėj, tiek Vilniuj dirbti. Asmeniškai dirbu teisėju 15 metų, nuolat keliu kvalifikaciją, (baigtos) dvi aukštosios mokyklos, aišku, tai pradžia buvo. Manau, kad neturėtų (tapti kliūtimi), manau, kad turiu pakankamai ir žinių, ir patirties. Stengiuosi tobulėti, užsienyje pagal galimybes kelti kvalifikaciją, ne vien tas faktas, kad provincija, turėtų nulemti, ar žmogus (gali eiti pareigas)“, – kalbėjo teisėjas.

L.Graužinienė giria kraštietį

Seimo pirmininkė „darbietė“ Loreta Graužinienė sako „labai teigiamai“ vertinanti kandidatą į generalinius prokurorus Ukmergės teismo teisėją E.Pašilį.

„Vertinu labai teigiamai, tai tikrai kompetetingas žmogus, turintis gerų vadovavimo įgūdžių, prisimenant jo darbą teismo vadovu, atsiliepimai patys geriausi. Vertinu, kad buvo pasirinktas tikrai kompetetingas kandidatas, tikiuosi, kad Seimas įvertins pasirinkimą“, – pirmadienį žurnalistams Seime sakė L.Graužinienė.

Klausiama, ar mano skirtumų tarp naujojo ir ankstesnių dviejų atmestų kandidatų, L.Graužinienė sakė E.Pašilį kaip Ukmergės gyventoja tiesiog geriau pažįstanti.

„Aš tiek giliai nepažinojau buvusių kandidatų, šį kandidatą labiau pažįstu, nes esame tos pačios bendruomenės nariai, ir aš tikrai žinau, kad ir paprasti žmonės, ir teisinė bendruomenė jį vertina labai teigiamai, todėl manau, kad jo ramus charakteris, diplomatiškas problemų sprendimas ir geri vadovavimo įgūdžiai bus tai, ko reikia šiandien prokuratūroj“, – kalbėjo parlamento vadovė.

Pasak L.Graužinienės, E.Pašilio kandidatūra Seimui bus pateikta antradienį, o „sprendimai bus priimti iki Kalėdų“.

Teigiamos rekomendacijos

Atrankos komisija Evaldą Pašilį apibūdina kaip pasižymintį gerais administravimo įgūdžiais, aukšta profesine kultūra, komunikabilų, atsakingą, pareigingą ir taktišką, visose situacijose išliekantį objektyvų ir sąžiningą, siekiantį aukštų profesinių standartų.

Teisininko kvalifikaciją įgijęs Lietuvos policijos akademijoje ir Vilniaus universitete, kandidatas dirbo Ukmergės rajono policijos komisariate Ekonominių nusikaltimų tyrimo tarnybos jaunesniuoju inspektoriumi, taip pat Mokesčių policijos departamento prie VRM Vilniaus apskrities skyriuje Kvotos ir operatyvinės veiklos tarnybos inspektoriumi.

Kandidatas turi ir vadovaujamo darbo patirties – penkerius metus sėkmingai vadovavo Ukmergės rajono apylinkės teismui. Teisėjas specializuojasi baudžiamųjų bylų nagrinėjime, o jo darbo kokybės rodikliai yra aukštesni už statistinius apylinkių teismų rodiklius.

42 metų teisininkas nuolat kelia profesinę kvalifikaciją – mokymuose Ispanijoje, Vokietijoje, Liuksemburge, taip pat yra dalyvavęs teismų pirmininkų kvalifikacijos kėlimo programose. Metus yra dirbęs akademinį darbą, kalba angliškai ir rusiškai.

Seimas jau yra atmetęs du valstybės vadovės kandidatus į generalinius prokurorus. Spalio mėnesio pradžioje parlamentarai nepritarė siūlymui generaline prokurore skirti Kaišiadorių apylinkės teismo pirmininkę Editą Dambrauskienę. Vasarą atmesta Kauno apygardos teismo pirmininko Nerijaus Meilučio kandidatūra.

Nepaskyrus vadovo, laikinai prokuratūrai toliau vadovauja generalinio prokuroro pavaduotojas Darius Raulušaitis.

Pagal Konstituciją, generalinį prokurorą skiria ir atleidžia prezidentas Seimo pritarimu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.