T.Janeliūnas: „Ar turėsime naują prokurorą lems Seimo ambicijos“

Prezidentei pasiūlius trečią

„Sunku pasakyti, ar Seimo nariai pribrendo tai situacijai, kad užbaigtų visą šitą epopėją“, – teigė T. Janeliūnas.<br>R. Jurgaičio archyv. nuotr.
„Sunku pasakyti, ar Seimo nariai pribrendo tai situacijai, kad užbaigtų visą šitą epopėją“, – teigė T. Janeliūnas.<br>R. Jurgaičio archyv. nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2015-12-14 15:19, atnaujinta 2017-09-29 11:55

Tuo metu politologas Algis Krupavičius teigia, kad E.Pašilis turėtų būti paskirtas į pareigas dėl tinkamos darbo patirties ir prezidentės Dalios Grybauskaitės pastangų inicijuoti viešą diskusiją apie Generalinės prokuratūros ateitį.

„Tas trečiasis kartas lygiai taip pat priklausys nuo to, ar Seimas susitaikys, kad procesą vienaip ar kitaip vis tiek kontroliuoja prezidentė ir šiuo atveju užgniauš tam tikras ambicijas. Ypač kai kurie Seimo nariai, kurie galbūt ir patys buvo linkę siūlytis į generalinius prokurorus“, – BNS pirmadienį sakė T.Janeliūnas.

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto politologas pridūrė abejojantis, ar siūloma asmenybė turės lemiamą įtaką skiriant Generalinės prokuratūros vadovą, nes sprendimus neskirti ankstesnių kandidatų nulėmė „politinės ambicijos ir noras demonstruoti savo įtaką“.

„Sunku pasakyti, ar Seimo nariai pribrendo tai situacijai, kad užbaigtų visą šitą epopėją“, – teigė jis.

T.Janeliūnas neprognozavo, ar naujasis kandidatas bus paskirtas generaliniu prokuroru, tačiau pabrėžė, kad pastaruoju metu nebuvo ženklų, kad Seimas yra linkęs „nusileisti prezidentei“.

Tuo metu Vytauto Didžiojo universiteto Socialinių mokslų fakulteto dekanas A.Krupavičius BNS sakė, kad trečiuoju bandymu generalinis prokuroras turėtų būti paskirtas.

Jis atkreipė dėmesį, kad E.Pašilio darbo patirtis yra tinkamesnė eiti Generalinės prokuratūros vadovo pareigas. Be to, politologo, teigimu, D.Grybauskaitė prieš siūlydama šį kandidatą skyrė daugiau laiko viešai diskusijai, kaip turėtų dirbti prokuratūra.

„Pamokas išmoko tiek viena, tiek kita pusė“, – sakė A.Krupavičius.

„Generalinio prokuroro paskyrimas priklausys nuo kandidato kompetencijos, patirties ir gebėjimo suformuluoti aiškias užduotis Generalinei prokuratūrai“, – kalbėjo politologas.

Pirmadienį prezidentės pasiūlytas kandidatas į Generalinės prokuratūros vadovus E.Pašilis turi 15 metų teisėjo darbo patirtį, savo karjerą jis pradėjo 1999 metais Ukmergėje. 2007–2012 metais buvo šio teismo pirmininkas.

Kandidatas teisininko kvalifikaciją įgijo Lietuvos policijos akademijoje ir Vilniaus universitete, dirbo Ukmergės rajono policijos komisariate Ekonominių nusikaltimų tyrimo tarnybos jaunesniuoju inspektoriumi, taip pat Mokesčių policijos departamento Vilniaus apskrities skyriuje Kvotos ir operatyvinės veiklos tarnybos inspektoriumi.

Anot Prezidentūros, 42 metų teisininkas nuolat kelia profesinę kvalifikaciją – mokymuose Ispanijoje, Vokietijoje, Liuksemburge, taip pat yra dalyvavęs teismų pirmininkų kvalifikacijos kėlimo programose.

Seimas jau yra atmetęs du valstybės vadovės kandidatus į generalinius prokurorus. Spalio mėnesio pradžioje parlamentarai nepritarė siūlymui generaline prokurore skirti Kaišiadorių apylinkės teismo pirmininkę Editą Dambrauskienę. Vasarą atmesta Kauno apygardos teismo pirmininko Nerijaus Meilučio kandidatūra. Nepaskyrus vadovo, laikinai prokuratūrai toliau vadovauja generalinio prokuroro pavaduotojas Darius Raulušaitis.

Pagal Konstituciją, generalinį prokurorą skiria ir atleidžia prezidentas Seimo pritarimu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.