Benamis ir bedarbis nigerietis: „Lietuvai turėtų būti gėda“

„Labai gailiuosi, kad atvykau į Lietuvą, tai – pavojinga šalis. Policija atsisako imtis veiksmų ir dirba išvien su nusikaltėliais. Dėl to Lietuvai turėtų būti gėda. Vėl teko stabdyti studijas, nes esu bedarbis“, – tokia trumpoji žinutė atskriejo į mano mobilųjį telefoną jau po devintos vakaro. Siuntėjas pažįstamas – tai prieš porą mėnesių į portalo lrytas.lt redakciją atėjęs migrantas iš Nigerijos Azizas Quadri, kuriam svajonių šalimi turėjusi tapti Lietuva tapo tikru pragaru žemėje.

A.Quadri teigė, kad Lietuva jį nuvylė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
A.Quadri teigė, kad Lietuva jį nuvylė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
A.Quadri teigė, kad Lietuva jį nuvylė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
A.Quadri teigė, kad Lietuva jį nuvylė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 15, 2015, 12:52 PM, atnaujinta Sep 29, 2017, 7:05 AM

Lietuvoje – nesibaigiančių nelaimių virtinė

A.Quadri apmaudu ne tik dėl iširusios santuokos su lietuve ir to, kad buvusi sutuoktinė neleidžia matytis su dukterimi. Dabar Nigerijos pilietis priverstas minti ir teismų slenksčius, nes konfliktas darbe su kolega pasibaigė rimtomis muštynėmis Krekenavos agrofirmos mėsos apdorojimo ceche.

Iš pradžių A.Ouadri ieškojo teisybės kaip nukentėjusysis, bet vieną dieną po pareigūnų vizito sužinojo, jog pradėtame ikiteisminiame tyrime jis yra įtariamasis.

36-erių Nigerijos pilietis dėl savo nesėkmių kaltino ne tik netolerantiškus kolegas ar apatiškus policijos pareigūnus, bet ir savo buvusius darbdavius, kad šie neva mokėjo jam minimalaus darbo užmokesčio nesiekiantį atlyginimą ir visus su darbu susijusius dokumentus duodavę pasirašyti surašytus tik lietuvių kalba, kurios jis nesuprantantis.

Tapo bedarbiu ir benamiu

Į Lietuvą A.Quadri atvyko prieš ketverius metus studijuoti. Iki šiol jis buvo Mykolo Romerio universiteto studentas. Studijavo socialinį darbą, bet netekęs pajamų šaltinio neturi galimybių mokėti už studijas, tad jas teko stabdyti.

„Labai nenorėjau to daryti, bet teko stabdyti studijas universitete, nes neturiu darbo ir negaliu mokėti už mokslus. Nežinau nė ką pasakyti, jaučiuosi sutryptas... Šiuo metu vis dar vyksta teismo procesas dėl incidento Kėdainiuose. Šiuo metu niekur nedirbu, bet aktyviai ieškau darbo, skambinu ir siunčiu savo gyvenimo aprašymą į kavines ir restoranus, bet niekas nenori manęs įdarbinti. Supraskite, jūsų gatvėmis nevaikšto tokie žmonės kaip aš“, – nuoskaudą telefonu liejo Nigerijos pilietis.

Anot A.Quadri, Lietuva yra konservatyvi ir netolerantiška šalis atvykėliams, o ir patys lietuviai nėra patys geranoriškiausi žmonės.

Šiuo metu A.Quadri neturi nuolatinės gyvenamosios vietos – jis glaudžiasi pas draugus, laikiną prieglobstį jam kartais suteikia ir Lietuvos musulmonų bendruomenės centras.

A.Quadri advokatas: „Bylos baigtis neaiški“

Nigerijos piliečiui atstovaujantis advokatas Šarūnas Ivanauskas, komentuodamas situaciją, sakė: „A.Quadri labai išgyvena dėl esamos situacijos, tai nėra taip jau baisu, kaip jam atrodo. Jam pareikšti įtarimai, mačiau ir tai įrodančius dokumentas, bet pats Azizas sunkai susigaudo situacijoje. Jo turimuose dokumentuose yra užfiksuoti tik parodymai, tad padėjau jam surašyti savo istoriją ir jo pareiškimas buvo išsiųstas į Kauno apygardos prokuratūrą. Vėliau gavome raštą, kad skundas persiųstas į Kauno vyriausiąjį policijos komisariatą.“

Teisininkas tikino, kad jau beveik mėnuo, kai laukiama atsakymo, bet tai įprasta praktika. „Jis įsitikinęs, kad skundo niekas nenagrinėja, kad visi prieš jį susimokę“, – pasakojo advokatas.

Š.Ivanauskas nigeriečio gynėju tapo po to, kai šiam į jį kreiptis patarė vienas iš Mykolo Romerio universiteto dėstytojų.

Advokatas neslėpė, kad dirba už labai simbolinį honorarą ir žino, kad jo klientas išgyvena ne pačius geriausius laikus.

„Šios bylos baigtis tikrai nėra aiški“, – teigė teisininkas ir pridūrė, kad A.Quadri ieškoti teisybės Lietuvoje nelengva ir dėl to, kad esama nemažų pasaulėžiūros, kultūrinių skirtumų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.