Premjeras apie Rolandą Paksą: „Reikės grįžti prie to klausimo“

Seimui nusprendus, kad per apkaltą pašalintas prezidentas „tvarkietis“ Rolandas Paksas negalės kandidatuoti Seimo ir prezidento rinkimuose, toliau verda diskusijos, kaip įvykdyti Strasbūro teismo sprendimą. Premjeras teigia, kad Seimas turės grįžti prie šio klausimo.

Premjeras apie Rolandą Paksą: „Reikės grįžti prie to klausimo.“<br>Montažas
Premjeras apie Rolandą Paksą: „Reikės grįžti prie to klausimo.“<br>Montažas
R.Paksas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
R.Paksas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
A.Butkevičius.<br>T.Bauro nuotr.
A.Butkevičius.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2015-12-17 13:00, atnaujinta 2017-09-28 20:43

Konstituciją buvo siūloma keisti, nes Europos žmogaus teisių teismas (EŽTT) daugiau nei prieš ketverius metus yra konstatavęs, kad draudimas R.Paksui iki gyvos galvos dalyvauti Seimo rinkimuose yra neproporcingas.

Strasbūro teismo sprendimų įgyvendinimą prižiūrintis Europos Tarybos Ministrų komitetas pernai paragino Lietuvą priimti Konstitucijos pataisas, kurios leistų R.Paksui dalyvauti parlamento rinkimuose. Dėl galiojančio draudimo Lietuvai pritaikyta vadinamoji sustiprintos priežiūros procedūra.

„Vyriausybė atsakinga už EŽTT sprendimus ir jų vykdymą. R.Paksas kreipėsi į Europos Tarybos Ministrų komitetą ir šis  pripažino pažeidimus. Lietuva nevykdo Europos tarybos sprendimo.

Seime buvo demonstruota žema politinė branda, žema politinė kultūra, ir buvo pasielgta labai neatsakingai. Kiekvienas politikas dalyvaudamas rinkimų kompanijoje duoda įsipareigojimus, kad elgsis atsakingai. Mano nuomone, išeitis viena. Reikės grįžti prie to klausimo. Politikai padarys išvadas ir supras, kad reikia gerbti teisingumą ir teisės aktus“, – Vyriausybės valandos metu kalbėjo premjeras Algirdas Butkevičius.

Lietuvos laukia sankcijos

Teisingumo ministras Juozas Bernatonis pridūrė, kad demokratinės valstybės gerbia Jungtinių Tautų žmogaus teisių teismo nuomonę. Pasak jo, balsavimas Seime labai pakenkė Lietuvos įvaizdžiui.

„Kalbant apie Strasbūro teismo sprendimo įgyvendinimą, žinoma, kad yra sustiprinta kontrolė ir buvo labai laukiamas šis sprendimas, nes kiekvieną ketvirtį mums tenka atsiskaityti, ką Lietuva daro šiuo klausimu. Ir aš bijau, kad po šio Seimo sprendimo Europos Taryba gali imtis tam tikrų sankcijų. Kas tai bus, ar tam tikros baudos, finansinis mokėjimas, ar kokių nors mūsų galimybių tarptautinėse institucijose stabdymas, sunku pasakyti“, – sakė teisingumo ministras.

Valdančiųjų „tvarkiečių“ lyderiui R.Paksui iki galimybės dalyvauti kitąmet vyksiančiuose Seimo rinkimuose antradienį pritrūko vienuolikos parlamentarų balsų. Ir ne bet kokių – jų pašykštėjo koalicijos partneriai.

Mat daugiau kaip pusė Darbo partijos frakcijos narių nepasirodė balsuojant dėl Konstitucijos pataisos, kuri europarlamentarui R.Paksui būtų atvėrusi kelius į aukščiausius politinius postus Lietuvoje, tarp jų – ir prezidento. Kad pataisa būtų priimta, už ją privalėjo balsuoti ne mažiau kaip 94 Seimo nariai. R.Paksui palankūs buvo tik 83 parlamentarai, 11 balsavo prieš, o 13 susilaikė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.